sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Muikku on herkkua!


Savonlinnassa ollessamme herkuttelimme tietysti taas muikuilla. Emäntämme oli tehnyt niitä tervetuliaisruualle. Testasimme tänä vuonna myös paikallisten kehuman Kalastajan Kojun muikut. Itse otin rapeat, suussa rouskuvat muikut ja juomaksi kylmää olutta, Pastapää lisäsi settiinsä vielä dippikastikkeen. Satoi kaatamalla, oli aika vilpoinen ja takana oli ison pettymyksen tuottanut reissu Retrettiin... mutta muikut pelastivat päivän! Ne olivat kertakaikkisen herkullisia pyrstöä myöden! Viime vuonna nautimme muikut Seurahuoneen kattoterassilla, josta oli upeat näkymät kaupungin yli. Hyvät oli voissa paistetut kalat sielläkin! Linkkiä tuohon terassiin etsiessäni huomasin että 20.7 Seurahuoneen Mefistossa pidetään oopperakaraoke - mielenkiintoista...?!

Kotokaupan kalatiskillä oli valmiiksiperattuja muikkuja, joten päätimme ensimmäistä kertaa kokeilla näitä herkkuja kotona. Ajattelimme testata friteerausta. Hyvänoloinen frittikastike löytyi Apu-lehden nettisivulta googlettamalla. Tässä ohje kopioituna:

1 kg perattuja pieniä muikkuja
ripaus suolaa

Frittitaikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 muna
2,5–3 dl (kivennäisvettä tai) olutta
2 rkl sulatettua voita
ripaus suolaa

Friteeraukseen:rypsiöljyä

Perkaa muikut puhkomalla, eli tartu kalaan leuan alta ja vedä sisälmykset pois tai osta valmiiksiperattuja fileitä. Huuhtele ja taputtele muikut talouspaperilla kuiviksi. Mausta kalat suolalla.
Valmista frityyritaikina. Sekoita jauhot, muna ja neste sileäksi taikinaksi. Lisää sulatettu voi ja suola. Anna seoksen turvota noin tunnin verran. Huomasin vasta nyt kun kirjoitan ohjetta, että tein friteeraustaikinan muuten kolmasosan, paitsi munan laitoin kokonaan. Toimi siltikin.
Kasta muikut frityyritaikinaan ja valuta ylimääräinen taikina pois. Nosta muutama muikku kerrallaan 180-asteiseen öljyyn. Friteeraa, kunnes kalat ovat kullanruskeita ja nousevat pintaan. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle ja tarjoa heti.

Friteeratut muikutkin olivat ihan ok, mutta eivät missään nimessä voita voissa paistettuja veljiään!

Friteeraustaikinaa jäi hiukan (koska kaloja oli sen verran vähän) joten pyörittelin loput taikinat testimielessä sipulirenkaiden ympärille. Nam! Mietin kyllä siinä sipulirenkaita tiristellessäni, että ravintolat saavat näistä kyllä kohtuukatteen...

8 kommenttia:

  1. Oopperakaraoke, höhöhöhöööö :D Villiä. En menisi heti osallistumaan, kuuntelemaan kyllä.

    Muikut ja varsinkin silakat on täysin aliarvostettuja herkkuja. Tai no, muikkuja kai sentään arvostetaan. Halpoja silakat silti ovat.

    Nimimerkillä "Frittitaikinaan aina vichyä."

    VastaaPoista
  2. juu, ei meitäkään oopperakaraokeen osallistumaan saisi! kuuntelukokemus voisi kyllä olla mielenkiintoinen ja voisi jäädä jopa ainutlaatuiseksi :)

    taitavat olla juu aliarvostettuja noin yleensä, mutta ei kyllä meidän perheessä! silakkapihvit ovat myös tosi herkkua!

    mitä se vichy tekee frittitaikinaan? tässä siis korvaisit oluen vichyllä?

    VastaaPoista
  3. Meillä tehtiin eilen tempuraa, taikinaan tuli sakea, mutta oluttakin kuulemma käytetään. Tekee pinnan kuulemma rapeaksi, ja rapeita tempurat tosiaan olivat.

    Muikut on ihania, pyrstöä myöten! Silakat myös, jos vaan saa hyviä.

    Joko oopperajuhlat ovat alkaneet?

    VastaaPoista
  4. Täällä kanssa samaa mieltä muikuista, tosi hyviä ovat. En ole koskaan niitä laittanut, mutta sujuvasti syön jos tarjotaan.

    Valokuvista taasen.. Tuo toka kuva on tosi hieno!

    Aiheesta sadanteen: olettekos löytäneet/kuulleet mielenkiintoisia Tokiovinkkejä, joita voisi käydä katselemassa? (saa laitta emailia:)

    VastaaPoista
  5. sammakko: empä osaa sanoa joko uupperat ovat kajahtaneet käyntiin. muistelisin että pyörivät heinäkuussa, mutta varmuutta ei ole. aiemmin savonlinnan keikkamme on ajoittunut juhlien aikaan, mutta nyt vierailimme paikkakunnalla jo aiemmin. pyrstöstä vielä sen verran , että nelivuotiaamme (joka muuten täyttää tänään tuon neljänsä) napsii aina ensimmäisenä pyrstöt :)

    rossana: laitan mailina ne häävieraalta saadut vinkit.

    VastaaPoista
  6. Muikut on namsnamsnams! Minä söin eilen savustettuja muikkuja, hyviä nekin.

    Oopperakaraoke kuulostaa ahdistavalta kokemukselta.

    VastaaPoista
  7. Nelivuotiaalle onnea!
    Minäkin rakastin tuon ikäisenä voissa paistettujen neulamuikkujen ja silakan pyrstöjä, ovat niin rapeita. Tuon ikäisenä? Tämän ikäisenä myös, jos ollaan rehellisiä ;)

    VastaaPoista
  8. jams: mikä savustettu ruoka ei olisi hyvää ;)

    sammakko: minä en nelivuotiaana tiennyt muikuista vielä tuon taivaallista, mutta nyt uppoavat napaan komiasti! niin kuin moni muukin ruoka...:D onnittelut on välitetty eteenpäin, kiitos vain!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin