sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

Syrtekkiä, syrnikkejä ja syrahia jazzin jälkeen

Piipahdimme viikon alussa Satakunnassa. Ensin tiemme vei tyttäremme kummien luo, jossa paitsi nautimme herkullisen savukala-aterian, myös piknikoimme Kids Jazzien tahtiin. Itse tein peiton päälle nautittavaksi monien kehumaa, Kinuskikissalta lähtöisin olevia Pätkis-muffinsseja. Tein niitä sekä "normaalikokoisiin" pullavuokiin, että minivuokiin. Hyvin hävisivät molemmat :) ja herkkua oli! Emäntämme oli tehnyt porkkanamuffinsseja ja kinkkutäytettyjä kolmioleipiä. Kyllä kelpasi viltillä mutustella koko porukan, varsinkin kun aurinko paistoi lämmittäen mukavasti!

Jazz-kaupungista matka jatkui Köyliöön Pastapään äidin ja hänen miehensä luo. Siellä nautiskeltiin parin päivän aikana vaikka mitä, mutta syrnikit olivat meille aivan uusi, makea herkku. Mansikoita tuli taas nautiskeltua suoraan pellosta ja ahomansikoita metsän laidasta! Kävimme rantapiknikillä eväänämme mm. mansikkakakkua. Jaa että maistuiko?! Välissä oli itsetehtyä raparperihilloa, banaania ja mansikoita. Pastapäätä vaivasi joku heinäpöpö, joten hän nappaili naamariin Zyrtekkiä. Syrahia kallistelimme sitten iltasella jutustelun seuraksi.

Porin emännältä saimme lähtiäisiksi reseptin mansikkakakkuun, jota teimme itsekin loppuviikon vieraille. Hän oli saanut reseptin taas ystävältään ja muokannut sitä mieleisekseen. Mansikka-hyytelösokeripäällisen sijasta kokeilimme upottaa mansikat täytteen joukkoon. Onnistui kohtalaisen hyvin. Täytettä tosin olisi saanut olla enemmän - tai mansikat pienempiä- että marjat olisivat olleet selkeästi valkoisen ympäröimänä. Olin silti ihan tyytyväinen ensimmäiseen kokeiluun!


Kakku Porissa

Mansikkakakku Jazzien jälkeen

Pohja:
digestive-keksejä tai vastaavia 12 kpl
75 g voita

Täyte:
1 prk ranskankermaa
hiukan vajaa 1 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
5 liivatelehteä

Murusta keksit mahdollisimman hienoksi ja lisää joukkoon sulatettu voi. Painele rengasvuoan pohjalle, jonne olet laittanut leivinpaperin sekä irtilähtemistä että oikeasta kohdasta leikkaamista varten (vinkki myöh). (Laita pohja jääkaappiin)

Laita liivatelehdet likoamaan pehmentymistä varten kylmään veteen. Vatkaa ranskankerma ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää vatkattu kerma joka on makeutettu vaniljasokerilla. Kuumenna tilkkanen vettä kattilassa ja liuota pehmenneet liivatelehdet siihen. Lisää liivatteet ohuena norona ranskankerma-kermavaahtoseokseen koko ajan sekoittaen.
Asettele mansikat haluamallasi tavalla pohjalle. Itse olisin jälkeenpäin ajatellen voinut laittaa rivejä tiheämmin, jolloin kakkupaloista olisi tullut pienempiä ja mansikkapitoisempia. Mansikoiden pystyssäpysymistä auttaa, jos levität keksipohjalle ensin pikkuisen kermaseosta. Merkitse reunan ja pohjan välissä nalkissa olevalle leivinpaperille rivien kohdat, mikäli haluat leikata kakkupalat mansikoiden keskeltä kuten me teimme. Osa mansikkariveistä tosin pilkotti lopputuloksessa läpi niin että leikkaaminen olisi onnistunut ilman merkintöjäkin, mutta eivät kaikki. Kun mansikat ovat asennossaan ja merkit tehty, laita päälle varovasti loput kermaseoksesta niin että mansikat peittyvät. Laita jähmettymään jääkaappiin. Meillä kakku jähmettyi kahdeksan tuntia, mutta vanhastaan muistelisin että viisikin riittää. Korjatkaa jos olen väärässä. Mikään ei kyllä estä tekemästä kakkua jo vaikka edellisenä päivänä. Siitä en sitten taas mene takuuseen päästävätkö mansikat kauan kermaseoksessa pönötettyään väriä ympärilleen.

Me teimme vielä kastikkeen sauvasekoittimella survotuista metsä- eli ahomansikoista jotka oli makeutettu tomusokerilla.

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen mansikkakakku! Hyydytettävät kakut on tosi hyviä.:P Tepäs olette sitten ihan tässä lähistöllä käyneet! Minä asun Köyliön naapurissa, Kokemäellä.:)

    VastaaPoista
  2. minä tykkään myös hyydytetyistä kakuista. en oikein saa täytekakkupohjia onnistumaan, mutta liivatteella pelaamisen olen onneksi oppinut. jälkkäreinä aivan verrattomia!

    VastaaPoista
  3. Kaunis on kaakku! Hyvä idea upottaa mansikat täytteeseen, tulee visuaalisesti kutkuttavia paloja.

    (Minulla on liivatekammo, en ole koskaan kokeillut. Uppopaistamiskammosta olen päässyt yli tämän kesän aikana, jokohan olisi aika ottaa härkää sarvista ja läträtä liivatteen kanssa?)

    VastaaPoista
  4. jos kammosi liittyy vain käyttämiseen, älä turhaan kammoa! se on oikeasti ihan helppoa. eikä niin nökönuukaa mitä jotkut neuvovat. muistaa vaan liottaa pehmeiksi ja lisätä kaikki liivatteet kuumaan vesi/sitruuna/mehu tms. tilkkaan.. itselläni kävi kerran niin että liotusveteen unohtui yksi liivatelehti eikä tulos sitten tietenkään ollut sama ;)
    jotkut suosittelevat jäähdyttämään hetken kuumaa vesitilkkaa sen jälkeen kun lehdet on liotettu siihen, mutta itse olen norottanut liivatenesteen suoraan kulloiseen sekoitukseen.

    VastaaPoista
  5. Upea kakku! Muakin vaivaa liivatekammo...

    VastaaPoista
  6. onko sun kammosi susa käyttämiseen liittyvää vai muuta?

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin