tiistai 9. joulukuuta 2008

Glögilammas

Prinsessakeittiön Veera teki marraskuun haastekisaan glögilammasta jota oli aivan pakko kokeilla. Muutimme ohjetta lähinnä pääraaka-aineen osalta ja joidenkin mausteiden. Kaupassamme paisti oli selvästi lapaa halvempaa joten päädyimme kunnon lampaanpaistiin. Meillä ei ollut kaapissa kaikkia Veeran käyttämiä mausteita, joten oikaisimme ohjetta niidenkin osalta. Tässä minun käyttämäni tarvikkeet:

1,5 kg lampaanpaistia
3 sipulia
6 valkosipulinkynttä
3,5 dl punaviiniä
vettä
suolaa reilusti
20 kuivattua luumua
1-2 tl kanelia
1-2 tl kardemummaa
1,5 tl inkivääritahnaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
3 laakerinlehteä
oksa rosmariinia
pieni nippu timjamia
1 dl vettä (suurustamiseen)
2-3 rkl maizenaa

Paistoin koko hoidon Sarpanevan padassa. Ensin kuutioin paistin noin 3x3 cm paloiksi ja paistoin lihoihin hiukan väriä pienissä erissä. Nostin paistetut syrjään. Kun lihat oli pintapaistettu, paistoin sipulisilppua padassa. Sipulisilpun saatua väriä, laitoin lihat takaisin pataan. Lisäsin punaviinin, murskatut valkosipulit ja lopuksi vettä niin että lihat peittyivät. Sitten laitoin sekaan kaikki loput aineet paitsi tuoreet yrtit rosmariini ja timjami. Jouluisia mausteitakin kannattaa laittaa tunteella eikä niin tarkasti mittaillen. Luumujakin laitoin tuplasti mitä Prinsessakeittiön ohjeessa oli. Annoin padan porista hiljaisella tulella noin tunnin. Lisäsin sitten tuoreyrtit ja annoin padan hautua hiljaisella lämmöllä vielä toisen tunnin. Lopuksi suurustin kastikkeen sekoittamalla desiin kylmää vettä maizenaa ja kaatamalla sen padan sekaan jatkuvasti sekoittaen. Kuumensin seoksen kiehuvaksi ja keittelin hetken, jotta pata saostui.

Tarjoilimme padan kanssa keitettyjä perunoita.
Olipa todella hyvää pataruokaa! Tässä oli mukavasti jouluisia makuja, silti lampaan makua peittämättä. Lampaasta on tullut meidän perheen loppuvuoden trendiherkku.

7 kommenttia:

  1. Meillä tykätään haudutetuista pataruuista.
    Tämä lammaspata kuulostaa todella herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Mukavaa kuulla, että maistui teillekin!

    VastaaPoista
  3. Voi että mikä ruokahalun herättävä kuva! Tulee heti mieleen ihanan kiireettömät viikonloppuillat kynttilänvalossa rauhoittuen. Näitä ruokablogeja ei kyllä saisi lukea kylminä ja kiireisinä keskiviikkoaamuina! :)

    VastaaPoista
  4. arleena: ruoka oli ihan huippua! vieraammekin tykkäsivät.

    Veera: no tottahan tällainen pata maistui! äitini tulee kylään ensi viikolla ja laitoin loput pakkaseen, jotta hänkin saa maistaa tätä herkkua.

    Masu: Totta tuo lukemisasia! itse luin uutta keittokirjaa tuossa yksi ilta nukkumaanmennessä ja virhe oli sekin...:)

    VastaaPoista
  5. Ihanan lämmin kuva! Ja tää pata sopii varmasti tosi hyvin jouluaikaan.

    Mulla on tapana lukea iltaisin lempikeittokirjojani, jos päivä on ollut vaikkapa vähän alakuloinen ja kaipaan piristystä. Joskus se ei olekaan hyvä idea - en meinannut yhtenä iltana saada millään unta kun kaikki ihanat reseptit jäivät pyörimään mieleen :D

    VastaaPoista
  6. Anna: niin sopii. mausteet eivät olleet kuitenkaan hirveän hallitsevia, joten voisin kuvitella syöväni tätä talvella vielä joulun jälkeenkin.

    ne reseptit tosiaan kaihertamaan mieltä. lukeminen illalla nälkäisenä ei varsinkaan ole suositeltavaa ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin