lauantai 3. tammikuuta 2009

Blinit oluttaikinalla

Tänä talvena on tullut paisteltua blinejä jo parikin kertaa, ne kun ovat koko perheen herkkua. Aikoinaan poitsumme ollessa puolitoistavuotias hän söi vain mädit päältä pyytäen lisääkin, mutta nyttemmin repertuaari on laajentunut ;). Ensimmäisen kimmokkeen blinien paisteluun saimme Kokkailevilta siskoilta ja toisen kun joulupöydän loppumäti piti saada käyttöön.

Blinit ovat mukavaa syötävää, koska jokainen voi päättää päällisensä itse. Meillä pöydässä on tarjolla aina mätiä, smetanaa, sipulipilppua, etikkakurkkua, hunajaa ja smetana-kylmäsavulohisekoitusta. Ylläolevassa kuvassa on kenties kaikkein klassisin yhdistelmä blinin päälle: sipulia, smetanaa ja mätiä. Oma superherkkupäälliseni on etikkakurkkupalat jonka päälle lirutetaan nauhana kultaista, väikkyvää hunajaa. Pastapää tekee jos jonkinlaisia sekoituksia. Pääasia tuntuu olevan että blinin päälle muodostuu täytteistä pienimuotoinen kukkula :).

Moskovassa piipahtaessani yllätyin, että tarjolla olevat tattaripitoiset blinit olivat tavallisten lettujemme näköisiä. Täytyy sanoa että pidän enemmän näistä paksuista, rasvaisista versioista.

Seuraavassa ohjeistus olutpitoiseen blinitaikinaan, joka on huippuherkullinen sekin! Ohje on napattu joskus Kotivinkistä.


25 g hiivaa
6 dl haaleaa maitoa
4 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3 keltuaista
1 pullo pilsneriä eli I-olutta
3 valkuaista
voisulaa paistamiseen


Lämmitä maito haaleaksi ja liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä astia tuorekelmulla. Ota tarpeeksi iso astia käyttöön, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi.

Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, pilsneri ja viimeiseksi valkuaisvaahto.

Kuumenna blinipannu (ja toivo että sinulla olisi kaksi). Nakkaa pannulle reilu nokare voita ja annostele taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman, käännä (ja lisää pannuun voisulaa). Paista rapeaksi. Blinien paistamisen oppii kokeilemalla. Meillä 12 astikkoisella levyllä noin 9:llä on hyvä paistella.

Nelleltä sain vinkin pistellä bliniä vaikkapa haarukalla paiston jälkeen ja lorauttaa sitten päälle vielä voisulaa. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta ah niin hyvää...


Sitten vaan blinit pöytään ja päällisiä oman maun mukaan päälle. Paistelen blinejä yleensä syömisen tahtiin, etteivät lössähdä. Joskus kokin täytyy vain uhrautua. Tai sitten paistan taikinan muutamassa erässä, jolloin pääsen itsekin syömään muiden kanssa.

Meillä juomana oli kuohuviiniä, mutta valkkarinkin olemme todenneet toimivan.

7 kommenttia:

  1. Kappas, taas kulkee ajatukset samoja ratoja :) Meillä jäi joulusta pari purkkia mätiä pakkaseen, joten totesin, että blinit ovat ruokalistalla heti, jahka lomakiireiltä ehdimme. Joten kiitos ohjeesta ja erinomaista uutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. emma: no kappas vain! blinit on kyllä erinomainen tapa saada mäti hävitetyksi :)

    oikein hyvää uutta vuotta teidänkin koko vahvuudelle!

    joko jouluvalas on syöty? :)

    VastaaPoista
  3. mun täytyy ottaa tämä sun olueeseen tehty taikina kanssa kokeiluun ensi kerralla. Olen joskus syönyt tällaisia olutverioita, mutta laiskuuttani en ole saanut etsittyä reseptiä:)

    Blinejä on tosiaan saatavilla hieman erilaisia riippuen alueellisista eroista ruokakulttuurissa. Itse törmäsin asiaan Virossa muutama vuosi sitten, kun eräs ravintola (jonka nimi ei muistu enää mieleen) tarjosi kahdenlaisia blinejä; ohuita lettumaisia ja paksuja perinteisempiä. Ilmeisesti heillä oli myös joku kolmas versiokin, mutta koska silloin tahdoin perinteisiä blinejä niin jäi kokeilematta :) Joku vielä tiesi sanoa etteivät ne olleet niin kielenkaappaavia kuin nämä perinteisemmät.

    VastaaPoista
  4. Nelle: väittäisinpä että tällä olutversiolla tuli helpommin sellainen oikein rapsakka pinta. maku on yhtä herkullinen kuin "tavallisissa" paksuissakin.

    juu, totta tuo ruokakulttuuriero. Moskovassa blinejä myytiin myös pienissä kojuissa kaduillakin ja täytteenä oli vaikka mitä, myös makeita. itsekin kokeilin joskus kotona omenahillolla eikä ollut ollenkaan hassumpaa.

    VastaaPoista
  5. Hih, minä puolestani paistan juuri noita ohuita "venäläisiä" blinejä ja pidän niistä enemmän... mutta makuasiahan se on, ja pidän kyllä ihan kaikenlaisista blineistä joka tapauksessa paljon. :) Sekä niistä täytteistä. Meilläkin on pakastimen pohjalla mätiä, vieläköhän tuo olisi kelvokasta jos tekisi pienen blinitaikinan lähiaikoina...

    VastaaPoista
  6. ketturouva: makuasioitapa hyvinkin! ja kyllä minullekin molemmat uppoavat, kun vaan päälliset ovat hyvät ;)

    VastaaPoista
  7. miten olisi blinit karjalaiseen tapaan hapanjuurella nostettuna? http://lautasella.blogspot.com/2012/02/blinit-karjalaiseen-tapaan.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin