perjantai 23. tammikuuta 2009

Pancettapasta

Pancetta on savustamatonta pekonia, joka on kypsennetty suolassa, pippurissa ja muissa mausteissa.Olen kotopuolessa Espoossa harmitellut usein pancettan puutetta. Rasvaisen lihan voi toki korvata pekonilla, mutta ei se ole ihan sama. Jos jollain on tietoa pancettan saatavuudesta pääkaupunkiseudulla, paljastakaa heti!

No nyt lähikauppamme täällä Venetsiassa myy monenlaisia pancetta-paloja. Toisissa läskinmäärä on niin huomattava, että ne ovat pääosin valkoisia. Ihan niin läskinen ei houkuttele, mutta monet muut vaihtoehdot kylläkin. Valmispakattujen lihojen joukosta löytyy myös valmiita kuutioita. Lienee turha mainita että keittiössämme on tuoksunut rasvainen liha jo useamman kerran.

Ostin yhtenä päivänä (taas) tiskiltä pancettaa, jonka mukava myyjäpoika siivutti koneella aivan ohuiksi, läpinäkyviksi siipaleiksi. Osa siivuista päätyi salaattiin (siitä lisää myöhemmin), loput rapsakkoina tähän herkulliseen, simppeliin pastaan. Määriä en nyt laita koska en niitä mitannut, jokainen nakatkoon ainesosia makunsa mukaan.

pancettaa tai pekonia
sipulia
paseerattua tomaattia (purkista)
parmesaania
(tuore)pastaa
suolaa
mustapippuria

Laita pastavesi kiehumaan. Muistathan laittaa mukaan suolaa. Laita pasta sekaan jahka vesi kiehuu.

Leikkaa kuorittu sipuli ensin puoliksi ja jatka sitten leikkaamalla ohuita siivuja niin, että jäävät hiukan kannasta kiinni. Tällaiset sipulit ovat mielestäni hurjan kauniita! Raasta parmesaani odottamaan.

Laita pancettasiivut kuivalle, kylmälle pannulle ja anna kuumeta keskilämmöllä hetken. Pancetan ei tarvitse saada kummemmin väriä. Siirrä siivut talouspaperin päälle, jossa ne rapsakoituvat. Toimi samoin pekonin kanssa.

Paistele sipuleita pancetasta irronneessa rasvassa. Sipulien pehmeysasteen päätät itse, minä pidän vain hiukan väriä saaneista, vielä napakoista sipuleista jotka tuntuvat pureskellessa. Siirrä sipulitkin hetkeksi sivuun.

Lisää lämpimälle pannulle paseerattua tomaattia. Tarkoitus on vain saada pastaan tomaatilla hiukan väriä ja makua, ei uittaa pastaa ”kastikkeessa”. Lämmitä paseerattua tomaattia pannulla ihan vain hetken. Lisää halutessasi hiukan pastan keitinvettä, jotta saat kastikemaisemman lopputuloksen. Mausta mustapippurilla ja suolalla.. Muista että pancetassa on runsaasti suolaa.

Valuta valmis pasta ja pyöräyttele siihen tomaattikastike. Aseta tarjoilulautaselle, ripsuttele päälle parmesaani, asettele päälle sipulit ja rapsakoitunut pancetta. Lisää vielä runsaasti sipulia kuvan ottamisen jälkeen ;).


7 kommenttia:

  1. Ätschiii...
    Pää on kuin turvonnut turnipsi ja kurkku tulessa, silmät kirvelevät ja vuotavat, nokka tuhisee ja keuhkot vinkuvat jokaisella hengenvedolla. Kun on helpompi olla istuma-asennossa kuin vaakatasossa eksyin koneen viereen ja löysin jälleen tieni Venetsiaan - täältä hankien keskeltä.

    Pasta-ohjeeseesi viitaten, onko sinulla vinkkiä miten voisin tuhota jääkaapissa muhivan ison kimpaleen Kanarialta tuotua ilmakuivattua kinkkua? Käyttöaikaa lihalla on varmaan ensi jouluun mutta olisi kiva käyttää se eri vaihtoehtoina?
    Voimakasmakuinen ilmakuivattu kinkku lienee sinullekin tuttu juttu eli millaisia ruokia olet tehnyt? Tuo kinkku-sipuli-pasta kokonaisuus voisi olla kokeilemisen arvoinen myös muusta kuin pancettasta.

    VastaaPoista
  2. Näyttää taas kerran niiiin maukkaalle! Harmittaa tosiaan, kun Suomessa joutuu aina korvaamaan pancettan pekonilla, ei se varmasti sama asia ole. Olisi kiva maistaa kunnon pancettaa, jotta tietäisi eron.

    Olen usein yrittänyt klikkailla teidän kuvia isommaksi (esimerkiksi tuota pulu(?) kuvaa olisi kiva tarkastella lähemmin), mutta teillä ei ilmeisesti ole se toiminto päällä. Ymmärtääkseni se bloggerissa onnistuu? (en tiedä saitteko selvää mitä haen takaa :D :D )

    VastaaPoista
  3. Heippa,

    en tiedä pääkaupunkiseudusta, mutta ainakin täältä Jyväskylästä löytää pancettaa Sokoksen Mestarin herkusta. En tiedä löytyykö muiden Sokoksien herkuista, mutta kannattaa ainakin köydä katsomassa! Luulisi myös stockalta löytävän?

    Sitä myydään pienissä, muistaakseni 80 gramman paketeissa ja siivut ovat ihanan ohuita. Kilohinta on varmaan aika suuri, kun tuo määrä maksaa muistaakseni kolmisen euroa, mutta tuosta pienestä määrästä saa kyllä jo erinomaisen pastan kahdelle :)

    Joskus paistan pancettaa tuoreen ruisleivän päälle ja mukaan laitan vielä runsaasti yrttejä, viimeksi laitoin myös pari lastua pecorinoa = ihan paras iltapalayhdistelmä!

    VastaaPoista
  4. innostunut kokeilija: pikaista paranemista! itse otin juuri päänsärkypillerin kun jotain jomotusta tuntuu olevan nousemassa...

    me olemme käyttäneet italialaista ilmakuivattua kinkkua - prosciuttoa- pizzaan, sinällään ruuan alkuun esimerkiksi viikunan ja balsamicon kanssa (ohje löytyy sivultamme), leipätikun eli grissinin ympärille kietaistuna, melonien ympärille kietaistuna... serranoa eli espanjalaista ilmakuivattua kinkkua olemme käyttäneet tapaksissa sinällään tai melonin ympärillä. tässä mitä tuli ensimmäisenä mieleen.

    sohvi: voi kiitoksia! tuollaisen kulinaristin herkullisuuskommentit kyllä lämmittävät :).

    osa kuvistamme aukeaa isompana, osa ei. me emme ole tehneet asialle koskaan mitään, emmekä tiedä syytä miksi näin käy.
    auttakaa viisaammat jos osaatte, sillä olisi kiva että kuvat aukeaisivat suuremmiksikin.

    Masu: juu, luulisis että Stockalta saa, mutta niillä kerroilla joilla itse olen sitä hakenut Tapiolasta, ei ole ollut. ehkä pitäisi vinkata kauppiaalle. kiva että teilläpäin saa herkutella aidolla tavaralla.

    iltapalasi kuulostaa huikean maistuvalta!

    VastaaPoista
  5. innostuneelle kokeilijalle vielä: kuhasaltimbocca oli oikein herkullinen ruoka johon tuli ilmakuivattua kinkkua (löytyy kalaruokien joukosta meiltäkin, vaikka alunperin onkin prinsessakeittiön Veeran kehitelmä)

    VastaaPoista
  6. Tuotakin pastaa pitää kokeilla.
    Venetsia on ihana kaupunki, voipi olla nyt hieman viileää sielläkin. Mutta vedet ovat auki ja taitavat "kanootit" olla talvilevolla.

    VastaaPoista
  7. arleena: kannattaa kyllä kokeilla.

    onhan täälläkin juu pilvisinä päivinä vilpoista, mutta aurinkoisina päivinä aika lämpöistäkin!

    gondoolit liikennöivät kyllä, aamusesta iltamyöhään.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin