lauantai 7. helmikuuta 2009

Salaatti endiivistä, gorgonzolasta ja pancettasta

Insalata di indivia, gorgonzola e pancetta


Tämän salaatin onnistuminen piilee paitsi laadukkaassa balsamiviinietikassa, rapeassa pancetassa myös endiivien kitkeryyden miedontamisessa tai poistamisessa. Se onnistuu helposti liottamalla endiivejä kylmässä vedessä. Reseptin ohjeistuksessa kehotettiin kyllä asettamaan endiivit lävikköön juoksevan, kylmän veden alle, mutta minua moinen veden tuhlaaminen hirvitti. Lilluessakin endiivien kitkeryys väheni huomattavasti.

Endiivi ja sikuri on ymmärtääkseni sama asia. *

Tämä loistava salaatti on bongattu Marko Koskisen palkitusta kirjasta ”passione – intohimona italialainen keittiö”. Kaunis keko rehuja tykötarpeineen sopii aterian alkuun tai vaikkapa iltapalana nautittavaksi. Molempia on koitettu ;).

½ punaista endiiviä
½ vaaleaa endiiviä
½ punasipulia
50 g pancettaa (tai pekonia)
1 rkl (pekaani)pähkinöitä
60 g voimakasta gorgonzolaa
laadukasta balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Puolita virutetut endiivit (ja poista kova keskiosa mitä minä en tehnyt). Leikkaa suikaleiksi.
Leikkaa fenkoli ja sipuli ohuiksi renkaiksi.
Paahda pancetta kuivalla pannulla ja pane talouspaperin päälle rapsakoitumaan.
Hienonna halutessasi valitsemiasi pähkinöitä ja sekoita saalatin joukkoon.
Lisää juusto ja päälle vielä pancetta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lorauta päälle balsamiviinietikkaa.

*lisäys 22.01.2010 eivät ole sama asia. Kaarina Turtian kirjoittamasta "Gastronomian sanakirjasta" opimme, että siloendiivi ja kähäräendiivi ovat sikurin suvun salaattivihanneslajeja. Turtia mainitsee endiivi-nimitystä käytettävän virheellisesti salaattisikurista. Tuo salaattisikuri on taas juurisikurin kaksivuotinen pimeässä ja lämpimässä kasvatettu ja salaattivihanneksena käytetty muoto.

Seuraavassa luksuskuvia Venetsiasta.



2 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä, vaikka pancettan korvaisin omalta kohdaltani jollain muulla.Ihania kuvia Venetsiasta, eikös teillä ihan kohta ole ne kuuluisat naamiaiset siellä?

arleena kirjoitti...

Tuota tai tuontapaista salaattia olenkin tehnyt. Salaatit ovat intohimoni. Odotan kesää, että saa vastapoimittuina tuoreita aineksia.

Blog Widget by LinkWithin