maanantai 17. elokuuta 2009

Munakoisokääröt spagettitäytteellä

Huh! Nummelassakin on hyvä kirjasto.

Lainasin sieltä yhtenä päivänä kasapäin reseptejä sisältäviä opuksia, joista yksi oli palkittu "Fantastico! Modernia italialaista ruokaa". Sen on kokoonkursinut Gino D'acampo. Kirjassa on hyvänoloisia, mutkattomia reseptejä ja herkullisia kuvia.

Keittokirjan alussa on vinkkejä onnistuneeseen ruuanlaittoon ja yksi niistää opastaa, ettei valkosipulia ja sipulia sovi kypsentää yhdessä tai sekoittaa samaan ruokaan. Minulle tämä oli uusi juttu, enkä kyllä osaa ihan allekirjoittaa. Sekoittamattomuutta perusteltiin sillä, että jokaista/kumpaakin raaka-ainetta tulee kunnioittaa. Esimerkiksi Jukan loistavaan tomaattikastikkeeseen mahtuvat sipuli ja valkosipuli kummatkin.

Eniveis, ensimmäisenä testinkiin päätyivät munakoisokääröt, jotka loistavat jo kirjan kansikuvassakin. Munakoisokääröjen idea on pitkälti sama kuin sisilialaisessa spagettivuuassa. Pidin silti enemmän näiden kääröjen rakenteesta, sillä vuuassa spagetti pakkaantui makuuni hieman liian tiiviiksi. Hyvää se oli silti, mutta tämä oli vain parempaa. Ulkonäkökin miellyttää enemmän, joskin yksin aseteltuna homma toimii paremmin kuin ylläesitellyssä ryhmäkuvassa. Nälkä vain oli kova, suonette anteeksi.

Meillä kääröt tarjottiin grilliruuan kaverina (eikä kukaan yllättynyt), mutta menisivät myös runsaampina annoksina ihan pääruuasta tai vaikkapa alkupalanakin.

Munakoisokääröt spagettitäytteellä

4 annosta

2 (pitkänmallista) munakoisoa
öljyä

öljyä
1 silputtu valkosipulinkynsi
500 g tomaattimurskaa
10 tuoretta basilikanlehteä
suolaa
mustapippuria

350 g spagettia
mozzarellaa
pecorino-juustoa

Viipaloi koisot ohuina pituussuunnassa. Itketä jos haluat (ripottelemalla pintaan suolaa ja asettamalla ritilälle tms. puoleksi tunniksi, sitten pyyhkimällä koison "itkemät kyyneleet" pinnalta) tai ala paistaa heti kuten minä. Eli kuumenna (parila)pannu, sutikoi viipaleiden pinnalle öljyä vaikka pullasudilla ja paista pannulla pari minuuttia per puoli. Itse paistoin munakoisoviipaleet jo tunteja ennen varsinaista ruokailua. Munakoisojen päätypalat, joita on turha koettaakaan rullata, pilkoin palasiksi ja pakastin tulevaa käyttöä varten. Olisihan ne voinut silppua vaikkapa tomaattikastikkeenkin joukkoon.

Kuumenna pikkukattilassa öljyä ja kuullota siellä valkosipuli. Älä anna ottaa väriä, sillä silloin valkosipulin maku muuttuu kitkeräksi. Lisää tomaattimurska ja mausta. Hauduta ilman kantta ainakin vartti ja sekoittele välillä. Nosta pois levyltä, lisää basilikanlehdet ja anna jäähtyä haaleaksi. Luonnollisesti voit käyttää omaakin hyväksihavaitsemaasi tomaattikastikkeen reseptiä.

Keitä spagetti tai vaikkapa linguine-pasta ohjeen mukaan juuri juuri kypsäksi. Valuta ja yhdistä tomaattikastikkeen kanssa.

Pistä uuni kuumenemaan 200 asteiseksi.

Nosta paistettu munakoisoviipale pellille. Aseta viipaleen keskelle mozzarellapala ja tähän päälle tomaattikastikepitoinen spagetti. Käännä munakoison liepeet koko homman yllen ja pyöräytä koko nyytti ympäri niin että liepeet jäävät alle. Näin sain omat pallurani pysymään hyvin koossa. Itse laitoin kyllä mozzarellan vasta spagetin jälkeen, jolloin turhan paljon juustoa valui pellille. Uskon että opastamani tapa on parempi. Ripsottele päälle vielä pecorinoraastetta.

Paista kääröjä uunin keskiosassa kymmenisen minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Jos olet tosi malttamaton, maistuu se pecorino puoliksi sulaneenakin ;).

9 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä, pitänee kokeilla kun seuraavan kerran ostan munakoisoa! Todella hauska kasvisruoka mutta mikseipä sinne sisään voisi jauhelihaakin tunkea.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvältä kuulostaa! Munakoiso on kyllä niin ihanan monipuolinen!

    VastaaPoista
  3. Kylläpä näyttää herkullisilta!

    VastaaPoista
  4. Munakoiso on yksi lempivihanneksistani, joten nämä kääröt vaikuttavat herkullisilta! Tuota valkosipulin ja sipulin juttua en minäkään kyllä oikein allekirjoita. Moneen ruokaan ne kuuluvat molemmat ja pikemminkin vain täydentävät toisiaan. Mutta makujahan on monia...;)

    VastaaPoista
  5. hannn: miksei tosiaan! kannattaa ehdottomasti kokeilla.

    Yaelian: minustakin munis on yllättävän monipuolinen. raastetta, vuokaa, tornia...

    Veera: niin, olen pahoillani.
    (asiaan vihkiytymättömille sanottakoon että Veera on allerginen munakoisolle)

    Kmsu: munakoiso kuuluu omiinkin lemppareihini. sitä sinulla ei taida sentään puutarhassa kasvaa?
    lohdullista tietää etten ole sipuliasian kanssa yksin.

    VastaaPoista
  6. Ihanalta vaikuttaa! Mun on pitänyt jo pidemmän aikaa tehdä munakoisokääröjä, toistaiseksi en vaan ole saanut aikaiseksi :D tuo spagettitäyte on kyllä kiva, tuota voisi kokeilla.

    Niin ja minuakin aluksi vähän hämäsi "uudet" nimet, mutta aika kiva kyllä näin :)

    VastaaPoista
  7. Sanna. eikös olekin kiva! ja niin muunneltavissa: basilikan tilalle voi laittaa vaikka oreganoa ;)

    kiva että on aika kiva :)

    VastaaPoista
  8. voisihan tuon munakoison tilalla käyttää vaikka kesäkurpitsaa, jos koisoille on allerginen. makuhan ei tietenkään ole sama, mutta rakenne samantyylinen, varmasti olisi herkullista sekin. terkuin vaan eräskin keliaakikko, joka ei tuota spagettia voi syödä, mutta se ei herkuttelua estä :P

    VastaaPoista
  9. myyy: voisihan toki!

    tai spagettienkin tilalla voisi käyttää kesäkurpitsaa, kun ensin ottaisi siemenet pois ja sitten suirottaisi.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin