maanantai 19. lokakuuta 2009

Keitto maa-artisokasta ja maatiaisperunasta

Saanko esitellä: muhkuraisen kauniit, anoppini viljelemät luomumaa-artisokat Länsi-Suomesta. Eivätkö he olekin kauniita? Viime lauantaina he yhtyivät maatiaisperuna Väike varavin kanssa maukkaksi alkupalakeitoksi. Noita perunoita saimme taannoin Puhtaiden makujen puolesta ry:n kautta maistettavaksi. Jauhoinen peruna on hieman lila kuoreltaan, mutta kypsennettäessä muuttuu tavallisen väriseksi. Jauhoisuutensa vuoksi sopii erinomaisesti vaikkapa sosekeittoon. Fiilislisää tuo tietysti harvinaisuus ja maatiaisuus.

Reseptimme ei sisällä tarkkoja mittoja, sillä sosekeiton tiiviys jo yksin on kaikille henkilökohtainen mieltymys. Meillä keitto oli juotavaa tai lusikoitavaa. Sherryn kanssa ei kannata lotrata, vaan lorauttaa sitä vain hiukan viipyilemään makuna. Muuten maa-artisokan kaunis maku peittyy kokonaan.

MAA-ARTISOKKAKEITTO

noin 400 g maa-artisokkaa
sitruunamehua
pari pientä jauhoista perunaa, meillä Väike varav
vasikanfondia (ei aromivahvennetta)
suolaa
valkopippuria
kermaa
sherryä

Kuori maa-artisokat kiireettömänä ajankohtana, sillä saattaa kuluttaa hiukan hermoja. Jos et kuori itse, käy tuoksuttelemaan kuorijan viereen - ihanaa! Plumpsauta kuorittu maa-artisokka heti sitruunamehulla terästettyyn veteen, jottei kaunis juures tummu. Kuori myös perunat ja pistä nekin sekaan. Mausta vesi maltillisesti vasikanfondilla ja valkopippurilla. Keitä maa-artisokat ja perunat kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Itse otin vettä kattilasta pois ja lisäilin sitten tarpeen mukaan takaisin saadakseni keittosta halutunlaisen. Huomaa kuitenkin myöhemmin lorautettava kermalisä. Tähän asti voit valmistella ruuat etukäteen ja jättää odottamaan tarkoiluhetkeä.

Kuumenna keitto tarvittaessa uudelleen, lorauta sekaan kermaa ja pikkuisen sherryä. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla, mutta kunnioita maa-artisokan omaa, upeaa makua.

Me tarjoilimme keiton alkupalana syysmenussa niitysuolaheinällä maustetun piimäjuuston, puolukkaomenahillon, rosmariininäkkärin ja mustaherukkasilakan kanssa.

4 kommenttia:

  1. Päräytin teille haasteen/tunnustuksen! Napatkaapa se mukaanne keltaisesta keittiöstä jos haluutte. Ei oo pakko jos ei haluu. :D

    VastaaPoista
  2. kiitoksia haasteesta. palaamme tähän asaaan jahka saadaan tuo menu pois alta. mitähän sitä uskaltaa meistä paljastaa...

    VastaaPoista
  3. Hieno keitto. Pitää kokeilla, varsinkin kun ruoka saa olla kevyttä ja vähärasvaista.

    VastaaPoista
  4. on, hieno on hyvin sanottu! kevyttäkin on kun kermaa tulee vaan loraus pehmentämään ja vaalentamaan :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin