torstai 22. lokakuuta 2009

Suklaaportviinikakku

Tämän upean suklaakakun ohje on kopioitu Sorsanpaistajan keittiöstä. Kun ohjetta etsit heidän sivuiltaan, voin vinkiksi sanoa ettei se löydy kategoriasta "laihdutus". Koeta pikemminkin täältä. Kakku valikoitui jälkiruuaksemme pelkästään jo sillä perusteella että suklaata tuli melkein puoli kiloa!

Olen Cele Sorsanpaistajan kanssa prikuulleen samaa mieltä, että kostutuksessa ei kannata kainostella. Kakku olisi varmasti imaissut ohjetta suuremmankin määrän lientä itseensä. Kuorrutuksessa viini löi itsensä läpi kauniisti, pohjassa se ei juurikaan maistunut. Kanervankukkakoristelu unohtui, mutta seuraavalla kerralla sitten. Joka tapauksessa, voisen ja suklaisen hyvää oli!

Me nautimme kakkumme hiukan ennen puoltayötä syysmenuun loppuun, portviinin kanssa. Alkomahooli oli samaa jota käytimme kakkuunkin, Taylor's 10 Year Old Tawny Port. Aika mainiota juomaa!

SUKLAA-PORTVIINIKAKKU

200 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
150 g suklaata
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta

kostutukseen:
3/4 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl portviiniä

täyte:
300 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
150 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl portviiniä

(pinnalle:kaakaojauhetta)

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen. Sekoita seos kuohkeaksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää rouhittu suklaa. Sekoita jauho-suklaaseos vähitellen muna-voivaahtoon. Pane taikina voideltuun kakkuvuokaan, joka on halkaisijaltaan 22-24 cm. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku vuoasta ja jäähdytä.

Valmista kakun kypsyessä kostutusliemi ja täyte. Kiehauta vesi ja sokeri. Ota kattila liedeltä ja lisää portviini. Anna liemen jäähtyä.

Valmista täyte. Kiehauta kerma ja sulata suklaa siihen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voi ja sekoita se vähitellen suklaa-kermaseokseen. Lisää portviini ja pane seos hetkeksi kylmään kovettumaan.

Kostuta kakku ja levitä täyte sen päälle. Peitä hyvin kelmulla ja anna maustua seuraavaan päivään. Jos jääkaapissa on samaan aikaan marinoitumassa lammasta valkosipulissakin, ota tämä huomioon sulkemalla lammas visusti omiin oloihinsa.

Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vain huoneenlämpöisenä kakun täyteläinen maku ja rakenne tulevat esiin.



14 kommenttia:

  1. Jotenkin tää mun aamupalaruisleipä alko maistuun aika tylsältä aamukahvin parilta, kun kattoo tätä kaakkua! Maistuis varmaan mullekin :)

    Niin ja tosi harmi oikeasti, ettet Merituuli sittenkään pääse meille vierailemaan ensi kuussa. Olis ollut aivan parasta. Mutta pidän kiinni "joku toinen kerta sitten" -lupauksesta ;)

    VastaaPoista
  2. OU-MAI-GAAD! Mie en kestä! Kakkua! Heti!

    VastaaPoista
  3. Virpi: pidän kiinni, ihan itsenikin takia :). toki kaikkein parasta olisi jos joskus päästäis Jukan kanssa molemmat. Nyt on vaan sellasia rahareikiä loppuvuodesta, ettei taivu. muuten olisin kyllä lähtenyt.

    Oulusta on vain hyviä muistoja (noin 20 vuoden takaa :)).


    -stjtr- : eikö :)? oletko yllättynyt kun sanon ettei sitä ole enää murustakaan jäljellä näin melekin viikon päästä kokkauksesta. muuten olisit kyllä saanut palan.

    VastaaPoista
  4. Nyt on pakko esittää yksi tarkentava kysymys. Kumotaanko kakku ennen täyttämistä vuasta vai tarvitaanko irtopohjainen vuoka? Nimittäin jos kakku ensin kumotaan ja sitten levitetään täyte ja koko komeus peitellään hyvin kelmulla, niin eikös täyte silloin jämähdä kelmuun kiinni?

    VastaaPoista
  5. Syksy on tosiaan täällä, blogeissa näkee mitä mahtavimpia suklaaherkkuja. Slurpsis. Kävin ihailemassa tätä jo Celen postauksena ja mietin itsekin tekeväni tätä johonkin tulevaan tapahtumaan. Portviiniäkin on sopivasti kaapissa odottamassa. Mulle sanottiin siitä Tanskassa, että se on vanhojen naisten juoma. No, vanhat naisethan on viisaita.

    En ollut niin nopia kuin olisi saattanut olettaa, joten se haastepostaus ilmestyi sinne vasta nyt, mutta samalla teemalla jatketaan. :) Siis leffaa ja suklaata. Olisipa muuten mahtava järjestää ruokaleffailta joskus.

    VastaaPoista
  6. Auli: kysele vaan!

    Minä ainakin tein seuraavasti: Kumosin kakun hiukan jäähdyttyä jo varsinaiselle tarjoilulautaselle ja sitten kakun kunnolla jäähdyttyä päällystin sen. Sitten panin irtopohjavuuan pelkän reunarinkulan takaisin kakun ympärille (avausasennossa) ja pingotin sen päälle kelmun. Muuten kelmu tosiaan olisi varmaan ottanut kiinni suklaapäälliseen. oliko tästä jelppinkiä?

    VastaaPoista
  7. Kiitos, olipa hyvinkin. Itseäni tosiaan hämäsi tuo "peitä hyvin kelmulla". Mutta eiköhän mene kakku kokeiluun. Portviinin ansiosta voisin kokeilla vaikka joulun aikaan, meillä kun portviini kuuluu ehdottomasti jouluun. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Auli: kiva juttu että auttoi! tuleppa sitten kertomaan mitä tykkäsit.

    Oikein hyvää viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  9. Huh, onpa upean näköinen! Tein itse kanssa kesällä portviinikakkua, siinä tosin portviini tuli jo ihan taikinaan. Kuulemma Gotlantilainen herkku, ja hyvää olikin. Mutta tämä teidän versio voisi olla seuraava kokeilu, herkkunälkä tulee.

    VastaaPoista
  10. Kirsikka: tuossa ohjeessahan pohajkin saa osansa viinistä kostutusvaiheessa, muttei alkomahooli siinä kyllä huomattavasti maistunut.

    vai gotlantilaisten herkku - mielenkiintoista. maistuu se täällä Nummelassakin ;).

    VastaaPoista
  11. Joo, siitä (Gotlannista) oli juttu Maalaisunelmia-lehdessä. On aikamoinen kulnaristinen mekka, ja "pakko käydä" -matkustuslistallani. Kakun ohje löytyy täältä: http://www.nettitelkku.fi/pata-kattila/resepti/nimpparipiknikilla-portviinikakkua. Kakku on enemmän kuivakakkumainen, kuin tämä teidän herkkunne.

    VastaaPoista
  12. mielenkiintoista. eikä Gotlantiin olisi mahdoton matkakaan. olen kuullut sen kesäisin olevan huippukaunis, kun ruusut kukkivat.

    piknik-kakkunne näytti tosi hyvältä sekin. te olitte pyöräyttäneet viltillä nautittavaksi myös voittoisan sipulipiiraan Piemontesta, joka minulla on (vieläkin) kokeilematta. en yhtään ymmärrä miksi.

    VastaaPoista
  13. Se Sitruunaisen sipulipiirakka on taivaallista, suosittelen!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin