perjantai 13. marraskuuta 2009

Voitaikinaan kääriytynyt possun sisäfile ja tattikastike

Poikamme rakastaa voitaikinaa, tyttäremme lohkoperunoita ja mieheni lihaa, melkein muodossa missä tahansa. Isänpäivän Juhla-ateriassa sain yhdistettyä kaikkien intohimoja. Possun ohje kastikkeineen löytyi Tessa Kirosin kirjasta "Hillasoilta oliivilehtoihin". Koin hieman haasteelliseksi kypsentää possua tarpeeksi vähän niin ettei voitaikina jäisi raa'aksi. Lopputulos oli kuitenkin onnistunut! Voitaikina oli yllätyksekseni rapsakka vielä seuraavana päivänä lämmitettynäkin, kun ei lotrannut kastiketta sen ylle tarjoilussa.

Voitaikinan tein ensimmäistä kertaa itse (kyllä, hieman nolottaa) ja totesin sen yllättävän helpoksi ja hyvin maistuvaksi. Lopullinen rakenne oli erilainen, murumaisempi kuin kaupan vastaavassa, eikä yhtään niin lehtevä. Voitaikinaa tehdessä myös valkeni lopullisesti, mitä ja miten paljon tiettyjä aineita taikinaan kuuluu...


POSSUN SISÄFILE VOITAIKINAPAKETISSA METSÄSIENIKASTIKKEEN KERA

TAIKINA
225 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
225 jääkaappikylmää voita paloiteltuna
4-5 rkl kylmää vettä

ITSE POSSU
voita
oliiviöljyä
reilu 500 g possun sisäfilettä
4 valkosipulinkynttä
n. 7 salvianlehteä
½ dl konjakkia
kolme kourallista metsäsieniä, meillä tatteja (kuivatut vedessä pehmitettyinä)
vettä
hiukan reilu 1 dl kermaa

Aloita valmistamalla taikina. Lisää jauhoihin suola, sitten voikuutiot ja lopuksi kylmä vesi niin että saat sekoitettua aineksista tiiviin taikinan. Tee taikinasta jauhotetulla alustalla kantikas "limppu", jonka kaulitset sentin vahvuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi niin että lyhyt sivu on itseäsi päin. Taita taikinalevystä kolmasosa alaspäin ja kolmasosa alhaalta taas tähän päälle. käännä taikinaa 90 astetta ja toista kaulinta noin puolen sentin ohueksi asti ja taittelet samalla lailla. Tee kaulinta ja taittelu vielä kerran, siirrä taikina muovipussiin ja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Mikäli et käytä voitaikinaa heti, voit säilyttää sitä jääkaapissa muutaman päivän tai pakastaa sen.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Ruskista possunfile siinä nopeasti joka puolelta. Suolaa ja pippuroi file. Lisää pannulle valkosipuli, salvianlehdet ja paista muutama sekuntti. Lorauta sekaan konjakki. Liekitä tai anna kiehua muutama minuutti niin että alkoholi haihtuu. Lusikoi sienet lihan ympärille ja mausta suolalla ja pippurilla.

Laita liha ja sienet liemineen uuniin ja paista 20 minuuttia. Käännä possua muutaman kerran paiston aikana (jos muistat) ja sekoita samalla sieniä. Nosta sisältä vaaleanpunerva file vadille jäähtymään, mutta jätä sienet pataan. Alenna uunin lämpötila 180 asteeseen.

Levitä voitaikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse siitä sopivankokoinen levy, johon kääriä possunfile. Nipistä taikinareunat yhteen. Nosta tämä paketti leivinpaperoidulle uunipellille. Jos teet samaan aikaan lohkoperunoita, voi nekin nyt lisätä pellille öljyttyinä ja maustettuina. Jos lohkosi ovat paksuja, laita ne kypsentymään jo pelkän fileen ollessa uunissa.

Paista filettä noin 30 minuuttia tai kunnes voitaikina on kypsä ja kauniin kullanruskea. Meillä tähän meni kauemmin ja pelkäsin possun kuivettuvan, mutta niin ei onneksi käynyt. Anna paketin vetäytyä uunista ottamisen jälkeen kastikkeenteon verran.

Laita sienet liemineen kattilaan, ja lisää pikkuisen reipas desi vettä. Keitä nestettä hieman kasaan ja lisää kerma. Kun kastike alkaa poreilla, ota se pois liedeltä ja mausta mustapippurilla ja suolalla.

Paketoidun possun ja kastikkeen lisäksi pääruokalautaselle päätyi pannulla paahdettuja ruusukaaleja sekä uunissa lihan kanssa kypsentyneitä lohkoperunoita.

6 kommenttia:

  1. mielenkiintoinen postaus, En ole ksokaan kokeillut voitaikinassa kypsentämistä, vaikka sitä monesti näkee muualla tehtävän.

    Luin suurella mielenkiinnolla :) Voitaikinaa saa tosiaan kaulia melkolailla, että siitä saa lehtevää. Hyvää siitä tulee silti. Osasyynä siihen, että voitaikina ei nouse on tuossa varmaan se, että voitaikina pitäisi paistaa kuumassa uunissa, possu ei. :)

    VastaaPoista
  2. Nelle: no kuule sinun opetuksesi korkeasta lämpötilasta kaikuivat korvissani, mutta ajattelin että Kiros tietää mitä tekee. jälkeen kyllä jäin miettimään...

    Hyvää tämä oli, mutta tosiaan se lehtevyys jäi puuttumaan.

    VastaaPoista
  3. Minusta tällaisten ruokien voitaikinan ei edes kuulu olla lehtevää.

    Olen kerran kokeillut kaupan voitaikinaa quichessä ja se vaan ei toiminut ja nimenomaan lehtevyytensä vuoksi.

    VastaaPoista
  4. ari: lehtevyydettömyydessä (mikä sana!) on vain se ongelma, että voitaikina jäätosi tiiviiski eikä paistu niin nopeasti kuin possun vuoksi odottaisi.

    VastaaPoista
  5. hyvältä tämä näyttää joka tapauksessa ja olen arin kanssa vähän samoilla linjoilla - tuskin sen on tarkoituskaan tässä olla kovin lehtevää... Siinä on enemmän rustiikkisuutta, kun se taikina ei muistuta prinsessahameen helmaa:)

    Niin tai näin, sen täytyy olla herkkua. :)

    VastaaPoista
  6. hyvää se olikin, joka tapauksessa :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin