lauantai 26. joulukuuta 2009

Katajanmarjagraavattu lohi ja loistava tilliöljy

Alkupöydän kunkuksi nousi omassa suussani ehdottomasti tilliöljy, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Graavikalan kumppanina se oli oikein oivallinen makupari ja värikin oli piristävän vihreä. Tilliöljyn tarjoaminen ei ole sidottu mihinkään vuodenaikaan, sillä se sopii niin Jouluun kuin juhannukseen. Ehkä jussiin vielä paremmin, sillä silloin on tarjolla jo omassa ryytimaassakin tuoretta tavaraa.

Kala maistui parhaalta 2,5 vuorokautta graavautuneena. Silloin gininkin katajainen maku pääsi oivallisesti läpi.

Tämäkin ohje löytyi Hannu Sarenströmin kirjasta Talven juhlat. Makutrion kolmannen osan, pontikkasinappimajoneesisen omenalisäkkeen postaamme omanaan.

Katajanmarjagraavattu lohi

200 g lohen selkäpaloja
1/4 dl sokeria
1/4 dl suolaa
2 rkl kuivattuja katajanmarjoja murskattuna
1 tl murskattua valkopippuria
4 cl giniä

Graavaa lohi perinteisellä tavalla sekoittamalla mausteet ja hieromalla ne lohen pintaan joka puolelle. Kaada päälle gini ja laita lohi tiiviiseen pussiin jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi.

Tilliöljy

1 rkl hienonnettua tilliä
½ dl rypsiöljyä
2 tl makeaa, vahvaa sinappia (meillä pontikkasinappi)
suolaa
mustapippuria

Laita ainekset yhteen, surrauta sauvasekoittimella kymmenisen sekuntia ja valmis! Toimii myös seuraavana päivänä kun vain sekautat aineet taas yhteen ennen tarjoamista. LOISTAVAA!

5 kommenttia:

  1. haluan ehdottomasti heti tuota tilliöljyä!

    VastaaPoista
  2. Krisu se on ehdottomasti kyllä kokeilemisen arvoinen juttu! helppo, nopea ja herkullinen - ja saa kokonaisuuden näyttämään jotenkin täydemmältä ja erikoisemmalta ;).

    VastaaPoista
  3. Aika mainion oloista tosiaan tuo tilliöljy. Uskotaan ja laitetaan testiin pikimmiten :) Lohikin kiinnostaa kyllä.

    Heh, sanavahvistus on "actraflu" - onkohan se kovastikin sikaflunssaa pahempi... ;)

    VastaaPoista
  4. Mainiolta ohjeelta vaikuttaa sekä graavi että tilliöljy. Tilliöljy pitää kyllä ehdottomasti testata.:)

    Niin hyviä kuin nuo kaikki jouluruuat aina onkin, niin kyllä jo kolmen päivän jälkeen alkaisi hiljalleen maistua vaikkapa lasagne tai joku muu. Vaikka kuinka yrittää pieniä määriä tehdä, aina tulee liikaa...;)

    VastaaPoista
  5. Rva: kannattaa uskoa juu. toisinaan vastaan tulee isoja yllättäjiä ja minulle tämä öljy oli sellainen. mietin jo että minkämoinen öljy basilikasta tulisikaan ja toimisiko se lainkaan sinapin kanssa.

    toivottavasti tuo lunssa ei tartu netin välityksellä ;)

    kmsu: kokeile ihmeessä tilliöljyä!

    täälläkin alkaa tökkiä hiukan lanttuloora kavereineen. niin hyviä kuin ne tosiaan ovat.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin