lauantai 2. lokakuuta 2010

Kurpitsaleipä

Mielikuvitusrikas otsikko johdattaa teidät tänne mehevän muhkeiden leipien äärelle. Kurpitsamuhjustako johtui vai mistä, mutta nämä vaaleajauhoiset leivät pitivät sisäpehmeytensä monta päivää. Maussa oli mukavan miedosti syksyä. Tämä leipä oli ensimmäinen juurellinen vaalea leipä jonka teimme. Eikä takuusti viimeinen.

Ohje on äidiltäni napatusta Kotiliedestä 17/2010. Tällä ohjeella tulee 2 muhkeaa leipää tai kuulemma 30 sämpylää. Meidän leipämme on jyvitetty kokeenomaisesti sekä kurpitsan omilla siemenillä (takana) että kaupan pussista ripotelluilla kuorettomilla kurpitsansiemenillä. Jostain syystä kurpitsan omat siemenet pysyivät leivän pinnalla paljon tummia veljiään paremmin.

Kurpisamuhjun tein nyt uunissa paahtamalla. Koin tämän tavan keittämistä kätevämmäksi ja maukkaammaksi. Uuniin sai (kiertoilmalla) lykättyä monta suurta lohkoa kuorineen. Maku oli 180 asteisessa uunissa käynnin jälkeen selvästi paahteisempi ja maukkaampi kuin keittämällä. Oli todella nautinnollista lusikoida 1 ½ tuntia uunissa viettäneitä kurpitsalohkoja - melkein kuin olisi jätskiä kauhonut, niin pehmeäksi kurpitsanliha oli mennyt. Osan muhjusta pakastin siivilässä valuttamisen jälkeen annoskokoina pussissa, osa päätyi tähän leipätaikinaan ja loput "suklaapiirakan" sekaan.

KURPITSALEIPÄ

JUURI
1 rkl hiivaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl vettä

LEIPÄTAIKINA
em juuri
4 dl kurpitsasosetta
1 ½ dl vettä
25 g hiivaa
3 tl suolaa
noin 12 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

KORISTEEKSI
kurpitsansiemeniä

Valmista juuritaikina edellisenä päivänä. Hiero hiiva jauhoihin ja lisää vesi. Sekoita hyvin. Alusta noin 5 minuuttia. Anna juuren nousta huoneenlämmössä. Meillä juuri sai viipyä keittiön tasolla melkein 24 tuntia.

Tee kurpitsasose esimerkiksi paahtamalla lohkoja uunissa.

Lisää seuraavana päivänä juureen loput aineet. Alusta taas huolellisesti. Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Leivo taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Anna kohota noin 15 minuuttia. Sivele öljyllä (tai vedellä) ja ripottele siemenet päälle. Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Sämpylöitä ohjeistetaan Kotilieden ohjeessa paistamaan 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Itse tuppaan koputtelemaan leivän pohjaa. Kun se kumisee "ontosti", on leipä valmista.

Nauti vaikkapa dippaamalla hyvään oliiviöljyyn.

7 kommenttia:

  1. Olen itsekin tehnyt leipää johon laitoin kurpitsaa ja on kyllä todella hyvää. Nämä on vielä kaupanpäälle niin muhkean komean näköisiä että....

    VastaaPoista
  2. Käytetäänkö juureen tuore- vai kuivahiivaa? Vaikuttaa niin maukkaalta että tekee mieli kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Tupu: laajenivat kyllä komiasti. piti laittaa silti samalle pellille, sillä uunissa oli myös luomunaudan sisäpaisti - joka muuten ei lopputulemaltaan ollut ollenkaan hyvää :(.

    Maiju: Minä käytin tuorehiivaa. En osaa yhtään sanoa onnistuuko kuivahiivalla. Jos kokeilet niin palaa ihmeessä kertomaan!

    VastaaPoista
  4. Hei! Sisilianmatkalla rakastuin munakoisoon parmesaanilla ja löysin googlettamalla teidän ohjeenne! http://sillasipuli.blogspot.com/2008/05/parmesaanimunakoisot-polkkapossulasta.html

    Kiitos siitä, sen mukaan tein tätä herkkua taas kerran tänään. Ovat ihania! Olen yhdistellyt useampia ohjeita ja päätynyt siihen, että paistan itketetyt viipaleet pannulla ennen päällystämistä.Tomaattikastikkeeksi olen ostanut Barilla-merkkistä tomaatti-basilikakastiketta - se on niin hyvää, etten viitsi nähdä kastikkeenteon vaivaa. Kiitos ja hyvää jatkoa, palannen sivuillenne edelleenkin.

    VastaaPoista
  5. Leena: Olipas kiva kuulla, että vinkeistämme on ollut sinulle apua. Reissuista tulee kyllä monesti bongattua ihania makuja ja makuyhdistelmiä, joita sitten enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi toteuttaa kotokeittiössäkin. Itse emme ole noin etelä-Italiassa käyneetkään, mutta haaveissa olisi kyllä.

    Täällä on lisää munakoisoreseptejä, jos kiinnostaa http://sillasipuli.blogspot.com/search/label/*munakoiso

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköisiä. Pitäisiköhän kokeilla sämpyläversioita, kun epäilen tuon kaasu-uunin leivänpaisto-ominaisuuksia...

    VastaaPoista
  7. Mietin itsekin että sämpyläversiot olisivat seuraava kokeilukohde.

    Onko teillä kurpitsaa omalta palstalta?

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin