keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Rapukakkuset ja Välimäen Grillaa -kirja

Lainasin kirjastosta kahden Michelin tähden kokin Hans Välimäen kirjan ”Grillistä”. Vaikka kuuma kesä on enää muisto vain, meillä grillikausi kestää läpi vuoden. Mielenkiinnolla lueskelin millaisia piperryksiä tähtikokki grilliin loihtii. Kirjassa ei kuitenkaan ole miniannoksia, vaan mielestäni aika selkeitä ja kaltaiselleni taviskokillekin soveltuvia ohjeita. Mukana on aika tavallisia grilliruokia, kuten hampurilaiset ja possunkylkeä.

Testiin tästä teoksesta päätyivät rapukakkuset, joskin jouduimme olosuhteiden pakosta puuttumaan Välimäen raaka-ainevalintoihin. Myös valmistus tapahtui sisätiloissa grillin sijaan. Ohje oli aika runsaan oloinen, joten teimme määrällisesti noin puolet kirjan ohjeesta. Se riitti neljälle hyvin.

RAPUKAKKUSET
1 pss katkarapuja (pakaste, 180g)
nippu ruohosipulia silputtuna
1 dl majoneesia (majoneesin ohje vaikka täältä)
1 keitetty kananmuna murskattuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl parmesaania raasteena
rakuunaa
100 g nieriää (tai lohta) pieneksi pilkottuna
basilikaa
korppujauhoja leivitykseen

Sekoita kaikki aineet, korppujauhoja lukuun ottamatta, keskenään taikinaksi. Pyörittele taikinasta pieniä pihvejä ja leivitä ne korppujauhoissa. Paista tai grillaa pallerot.

Pallerot oli aika pehmeitä rakenteeltaan, joten ne eivät olisi kestäneet ritilällä grillaamista. Valurautapannulla paistettaessakin ne murtuivat helposti.

Välimäki suosittelee makeaa misokastiketta kakkusten seuraksi. Minä tarjoilin kakkuset majoneesin kanssa ja varsin maistuvaa oli niinkin.

Kakkuset olivat erittäin hienon makuisia ja lopulta todella helppotekoisia. Kakkuset olivat aika tuhteja, ehkä majoneesista johtuen, joten montaa näitä ei jaksa kerralla syödä.

Välimäen kirjassa löytyy ohjeita kaikille ruuille aamupalasta yöpalaan, juomia unohtamatta. Kokeiluun päätyy todennäköisesti vielä ainakin sillikaviaari ja lättänäleivät.

8 kommenttia:

  1. Muutkin Välimäen kirjat ovat olleet mielestäni tosi hyviä. Ohjeet ovat suht simppeleitä ja sopivat kaiken tasoisille kokeille. Ainoastaan Chez Dominique -kirja on ymmärrettävästi enemmän piperrystä. About kuukausi sitten Välimäeltä tuli uus kirja Ruokaa Ranskasta, jossa on perinteisiä Ranskalaisia maalaisruokia.

    VastaaPoista
  2. Pitää tutkiskella tuota kirjaa sitten joskus....Tuon tapaisia crab cakesejä olen syönyt jenkeissä,tosi hyvää!

    VastaaPoista
  3. Klasu: Muistaakseni teimme joskus Välimäen ohjeella jotain vaniljamarinoitua tomaattia jälkiruuaksi. Olisiko ollut siitä Chez Dominique -kirjasta. Kauhea homma ja ihan kummallinen lopputulos. Kuulin tuosta Välimäen Ranska opuksesta. Siihen voisi myös tutustua.

    Yaelian: kannattaa tutustua ja tosiaankin monen ohjeen voi toteuttaa ilman grilliä, jos ei sellaista satu olemaan käsillä.

    Ansku: Nämä oli nam :)

    VastaaPoista
  4. Enpäs edes ajatellut, että näitä voisi tehdä kotonakin, näin helposti! Rapukakkusissa on vielä "haikeuden tuntu", söin näitä odotellessa lentokoneen lähtöä Honolulun lentokentällä muutama viikko sitten, jopa lentokentän texmex paikassa rapukakkuset olivat loistavia!

    VastaaPoista
  5. Honolulu kuulostaa ehkä pikkuisen paremmalta paikalta maistella näitä kuin pimeä ja kylmä Nummela :D.

    Minkä kanssa näitä rapukakkusia siellä syötiin?

    VastaaPoista
  6. Täytyy myöntää, että Honolulussa oli kaikki kohdallaan lomanvieton kannalta ;) Rapukakkusia tarjottiin texmexriisin kera sekä majoneesia, riisissä oli ainakin papuja.

    VastaaPoista
  7. Piia: en epäile yhtään, etteikö lomaansa saisi siellä kulumaan :). Kiitos näistä lisukevinkeistä, pistetään korvan taa seuraavaa rapukakkukertaa varten.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin