keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Mustikkainen mascarpone-juustokakku

Isänpäivän menu päättyi juustokakkuun, sillä se on isän herkkua. Jukka poimi loppukesästä äitinsä luona mustikoita ihan himona. Päätin sujauttaa näitä kauniita marjoja kakun sekaan. Kiilteestä halusin tumman sinisen ja sellaisen sain. Hyvää oli, limen raikastaessa kokonaisuutta.

MUSTIKKAINEN MASCARPONEKAKKU LIMELLÄ

Pohja:
11 kpl Digestive-keksejä
75 g voita

Täyte:
5 liivatetta
3 dl kermaa
2 valkuaista
250 g mascarponea
¾ dl limettimehua (noin 3 limetin mehu)
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä
3 dl mustikoita

Kiille:
1 dl vettä
3,5 dl mustikoita
3 liivatetta
2 limen mehu
3/4 dl sokeria

Pohja: Murskaa keksit hienoksi muruiksi. Nypi sekaan sulatettu voi. Painele keksi-voiseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle.

Täyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma omassa astiassa ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Yhdistä kermavaahto ja valkuaisvaahto. Sekoita limettimehu, sokeri ja vaniljasokeri tuorejuustoon. Sekoita sekaan myös (pakkaskohmeiset) mustikat. Tee tämä varovasti, etteivät marjat värjää taikinaa rikkoutuessaan vaan pysyvät kauniisti kokonaisina. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita liivatevesi tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä sitten tämä seos kerma-valkuaisvaahtoon. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta mahdollisimman hyvin vaikkapa vuokaa tasolla heiluttaen. Laita sitten hyytymään jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Kun täyte on hyytynyt, valmista kiille. Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita mustikat sulamaan kiehuvaan veteen. Älä keittele kummemmin. Paseeraa marjat nesteineen siivilän läpi kattilaan. Laita mustikankuoret pois. Sekoita joukkoon limettimehu ja sokeri.  Kiehauta n. ½ dl "mehusta" ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä seos lopun mehun kanssa. Jäähdytä seosta hetki, sillä kiillemehu ei saa olla kuumaa täytteen päälle kaadettaessa. Siirrä jääkaappiin hyytymään.
Juomana siemailtiin alkupalakampasimpukoilta jäänyttä Uusi-Seelantilaista Lindauer Brut Cuvéeta. Kuivan kuohuviinin limettisyys sopi oikein oivasti kakullekin! Lapsilla juomana oli Mamman keittelemä marjamehu.


15 kommenttia:

  1. Oi vitsi ku näyttää hyvältä! Menee varmaan kokeiluun jonkun sortin karppiversiona :) Kiitos ideasta.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa ihanaa!! Teillä on ollut Loistava Isäinpäivämenyy! :D Kuolasin jo karitsanniskareseptille, ja aina vaan paranee! Pitää varmaan leikkiä isää ja tehdä itselleen vastaava menyy joku sunnuntai! :D

    VastaaPoista
  3. Ihana juustokakku! Tällaisia ei pitäisi ollenkaan katsella nälkäisenä.. Maha alkoi nimittäin juuri vaatia kakkua kurnimalla kuuluvasti.

    VastaaPoista
  4. Kiitos herkullisuushehkutusista. Namia kyllä oli. Lisää herkkupostauksia luvassa jo illemmalla ;)

    VastaaPoista
  5. Tuo tumma mustikkapinta on kyllä sairaan tyylikkään näköinen. Hyväähän juustokakut ovat määritelmällisesti. :)

    VastaaPoista
  6. Minäkin pidin kovasti tummasta pinnasta - makunsa ja näkönsä puolesta.

    VastaaPoista
  7. Hei toi kermapyllyn karppiohje kiinnostais?

    VastaaPoista
  8. Kannattaa tiedustella Kermaperseen omasta blogista :)http://kermapersekokkaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  9. Öö. Tuo täytteen vesimäärä ihmetyttää: 2 ruokalusikallista? Onko tuon tarkoitus olla 2dl vai jotain muuta?

    VastaaPoista
  10. Öö2. Jaa olihan se sittenkin 2 rkl se oikea määrä. Lueskelin muitakin ohjeita. No. Tais tulla tästä mun ekasta juustokakusta nyt sitten vesikakku. Pitäisköhän laittaa se pakkaseen ja tarjota mehujäänä? Huomenna uudet kujeet.

    VastaaPoista
  11. Voi harmi Mikko että meni mönkään! Kakku on kyllä uuden yrityksenkin arvoinen!

    Juu, liivate lisätään aina pieneen tilkkaan nestettä.

    VastaaPoista
  12. öö3. Itse asiassa tuo onnistuikin ihan kohtuullisesti. Maku vallan loistava (laitoin kokonaisia pensasmustikoita päälle kiilteen sijaan) ja oli kovasti tasainen, koska täyte oli lähes nestemäistä ja asettui ihan itsekseen :P

    Ainoana miinuspuolena oli, että täytteestä tuli vähän sellainen hyytelymäinen ja kakkua on vaikea syödä hymyilemättä kun se hyllyy lautasella.

    No. Ens kerralla tiedän laittaa vähemmän vettä. Kiitti ohjeista.

    VastaaPoista
  13. Kaikki mikä hymyilyttää on hyvästä :D!

    Kiitos kun jaoit kokemuksiasi, niitä on aina ihana kuulla!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin