keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Askarteluruokaa: Peruna-kuhatäytteiset raviolit kirsikkatomaatti-basilikalla

Olipas ihana askarrella koko perheen voimin. Lapset väänsivät pastataikinaa ja painoivat raviolimuottia, me aikuiset teimme loput kun valmistimme kalatäytteisiä ravioleja. Kyllä maistui!

Mallia otimme Maxine Clarkin "Makuja Toscanasta"-kirjasta, jossa kuhan tilalla oli käytetty liotettuna suolattua turskaa eli baccaláa. Täytteemme siis poikkeavat ohjeistetusta kalan verran. Jos täytetyn pastan vääntäminen ei ole tuttua, on pakko mainita ettei homma ole niin monimutkaista kuin aluksi voi vaikuttaa.  Me voisimme väittää että se oli jopa kivaa!

KUHARAVIOLIT TOMAATTIEN KERA
pääruuaksi neljälle aikuiselle , 105 kappaletta (pieniä)

PASTA
4 ½ dl durumjauhoja tai tipo 00-jauhoja
3 munaa
1 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä

Pastan vääntöön ohjetta täältä. Jätä lepäämään puolekis tunniksi, jonka aikan voit valmistaa täytteen.  

TÄYTE
250 g perunoita
3-4 valkosipulinkynttä kuorittuna
250 g kuhaa
1 dl neitsytoliiviöljyä
2 rkl tuoretta lehtipersiljasilppua
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Keitä kuoritut perunat ja valkosipulinkynnet pehmeiksi. Kypsennä kala. Me paistoimme kuhan pannulla. Poista ruodot ja hajota kalan liha "hiutaleiksi". Muhenna potut ja valkosipuli. Sekoita joukkoon kala ja öljy. Lisää persilja ja maun mukaan suolaa ja pippuria. Siirrä seos pursotinpussiin tai muovipussiin, jonka kulmaan leikkaat reiän.
Kauli pastataikina mahdollisimman ohueksi, koneella tai kaulimella. Laita pastataikinalevyt jauhotetulle alustalle. Pursota taikinalle täytekökkäreitä sopivin välimatkoin.
 
Kasta sormenpäät vesiastiaan ja voitele täytteiden ympäriltä vesisormilla taikinaa - tämä liimaa pastalevyt yhteen. Ole tarkkana ettei liimavettä tartu leivonta-alustaan, sillä silloin jatkossa taikinakin tarttuu siihen. Nosta päälle toinen pastalevy ja painele levyjä yhteen, jotta ilmakuplatkin poistuvat.
Painele tällaisella työkalulla raviolit irti levystä tai tavallamme valjasta lapsi hommiin. Toki taikinapyörää tai veistäkin voi käyttää. Ylijääneet pastat voi mytätä kokoon ja surrauttaa taas läpi pastakoneen.

Siirrä keittovalmiit raviolit jauhotetulla alustalle, jotta eivät tartu kiinni. Toista kunnes täyte ja taikina loppuu.

Kuumenna kiehuvaksi iso kattila vettä ja mausta suolalla. Odottaessa veden kiehumista valmista alla oleva kastike.

KASTIKE
4 rkl oliiviöljyä
350 g kirsikkatomaatteja halkaistuna
2 rkl tuoretta basilikasilppua + hiukan tarjoiluun

Kuumenna öljy kuumaksi. Lisää tomaatinpuolikkaat ja anna kiehua pari kolme minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää basilika.

Kypsennä ravioleja kolmisen minuuttia. Valuta hyvin ja pyörittele pienessä määrässä öljyä. Tarjoile raviolit yhdessä tomaattikastikkeen ja basilikanlehtien kanssa. Ei ole pahitteeksi kaataa lasiin myös hyvää valkoviiniä.

5 kommenttia:

  1. Vähänkö kuulostaa hyvälle! Oletteko tuoneet raviolimuotin Italiasta?

    VastaaPoista
  2. Mulla on kans tämä raviolin valmistus to do -listalla, tässä taas tuli vähän lisärohkaisua!

    VastaaPoista
  3. Veera: Ja oli! Täytettä pitää vaan muistaa maustaa ronskisti, sillä täytteen pottu, ja pasta ympärillä "syövät" makua. Ja ajatteleppa sitten kun saa taas omalta pihalta/partsilta basilikaa...!

    Raviolimuotti on kotoisin jostain Helsingistä, vahvana veikkauksena Kokkipuoti. Että ei sen eksoottisempaa :).

    Oletko Veera muuten maistanut tuo´ta suolattua turskaa joskus? Jos, millaista se on? Reseptissä oli myös opastettu kalan suolaaminen, mutta en jaksanut nyt mennä siihen.

    Nanna: Meilläkin tämä ruokalaji on odottanut tekijöitään jo jonkun aikaa, mutta onneksi Jukka otti työn alle. Yhdessä näitä oli hauska puuhastella kasaan.

    Tuo mainitsemani kirja on ollut ihan huippulöytö! Siinä on paitsi reseptejä, myös tarinaa toscanalaisesta ruuasta sekä raaka-aineista. Ja tunnelmalliset kuvat. Takakannen lilat artisokat ovat jopa runollisen dramaattisia! Me löysimme kirjan siis aikanaan Nummelan kirjaston poistomyynnistä eurolla. Kirjassa ei ole mitään vikaa, joten lie poistettu vähän käytön vuoksi. Lucky us!

    VastaaPoista
  4. Ihanan italialaisittain väritetty ravioliannos! Minullakin muuten tuollainen raviolileikkuri,jota en ole aikoihin käyttänyt....Pojan ollessa pieni taiteiltiin myös pastaa aina silloin tällöin,nyt ei tule sitä tehtyä,vaikka se kivaa onkin:-)

    VastaaPoista
  5. Se on kyllä mukavaa hommaa lasten kanssa ja palkitsee maullaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin