sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Jukka, veitset ja fasaani

Jukka kävi teroituttamassa veitsemme hetki sitten Helsingin Wanhassa Kauppahallissa Pot-Pan-liikkeessä. Tuolla olemme aiemminkin saaneet oikein hyvää palvelua. Odottaessa veitsien valmistumista mies kierteli hallia ympäriinsä noin niinkuin muuten vaan. Sieltä sitten sain puhelun, jossa innostunut ääni kyseli: "Mitä osaisit tehdä fasaanista?". Pakkohan siihen oli vastata etten vielä mitään, sillä kokemusta on puhdas nolla. Kiirehdin kuitenkin sanomaan että kokeilisin mieluusti. Jukka tarkisti vielä lihan eettisyyttä. Metsästys (Hämeenlinnan seudulta) ja haulivaroitus riittivät vakuuttamaan meidät.

Veitsen pienet lovetkin oli saatu kaupantekokierroksen aikana hiottua pois ja nyt ne pelittävät taas kuin uutena. Vaikka facebookin puolella menin elvistelemään, että aluksi (melkein 3 vuotta sitten) en osannut käyttäytyä huipputerävien veisten kanssa, täytyy minun häpeäkseni tunnustaa, että nyt teroituksen jälkeen on muutaman kerran tarvinnut kaivaa taas laastareita esiin.

Pompataanpa sitten taas lintuun. Fasaanin myyjä antoi Jukalle matkaan Kirsti Markkasen ohjeen, jonka päätimmekin sitten toteuttaa. Laitoin ystäville kutsua saapua meille nautiskelemaan mm. portviinissä kypsennettyä fasaania ja noin minuutin päästä sain vastaukseksi:"Tullaan". Paketti alkoi siis olla koossa!

Lopputulos oli maistuva! Anis ei varovaisuuteni vuoksi juurikaan padassa maistunut, tuoksu oli kylläkin läsnä. Ihmettelimme rintafileiden vaaleutta. Jaloissa löytyi tummempaa lihaa ja enemmän riistan makua. Riistalintu oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen kokeilu! Aromikkaan pehmeä liemi menisi varmasti hyvin myös kanallekin.
FASAANIA PORTVIINISSÄ

fasaani paloina
2 (salotti)sipulia
kuivattuja tai tuoreita sieniä (meillä suomalaisia siitake-sieniä)
1,5 dl kuohukermaa
persiljaa, laakerinlehti, timjamia, anista, suolaa ja mustapippuria
voita paistamiseen

Pilko fasaani neljään (meillä viiteen) osaan, mausta suolalla ja pippurilla. Ruskista voissa.

Hienonna sipulit ja paista niitä sienten kanssa muutama minuutti. Sekoita kerma ja portviini, vatkaa kevyesti.

Pane fasaanipalat ja sienisipulisekoitus pataan. Nakkaa joukkoon mausteet ja kerma-portviinisekoitus. Pane pata 175 asteiseen uuniin ja hauduta kunnes fasaaninpalaset ovat kypsiä, 1-1½ tuntia.
Valmiista ruuasta ei valitettavasti ole kuvaa, mutta juomastamme viinistä kylläkin. Muut seurueemme jäsenet pitivät punaviiniä oikeinkin suunmukaisena ja passelina, mutta minua häiritsi useamman tunnin dekantoitumisenkin jälkeen maistuva kova loppumaku. Metsoviini voisi helposti voittaa rumien ja halvannäköisten viinien etikettikilpailussa.

7 kommenttia:

  1. Portviinifasaani kuulostaa hyvältä. :) Ehkä kokeilemmekin sitä seuraavan kerran kun fasaanin kanssa olemme tekemisissä.

    VastaaPoista
  2. Chez Jasu: En kyllä ikinä olisi itse päätynyt hyllystä nappaamaan tuota viiniä, myönnän, etiketin vuoksi. Myyjä oli kuitenkin suositellut Jukalle. Paikallisen metsässtysseuran pyynnöstä sitä kuulemma tilataan pari kertaa vuodessa.

    Ketturouva: Se OLI hyvää! Mitäs te olette fasaanista tehneet?

    VastaaPoista
  3. Vähän nauratti tuo etiketti kanssa;) Mutta voi hitsi mitä herkkuja täällä on pykerretty kun me ollaan vaan makoiltu pedissä :) Ja nytpä tiedän, minne soitan, kun made pitää nylkeä ;)

    VastaaPoista
  4. Nelle: Juu, minä nyljen mieluusti jos sinä vaikka kokkaat :)!

    Onneksi tauti on jo väitänyt sen verran että olet tolpillasi. Tiedän mitä pitkä kokkaamattomuus teettää, joten postauksia odotellessa...!

    VastaaPoista
  5. Joo, fasaani menee koeajoon ens viikonloppuna. Sitä ootellessa... *namskis*

    VastaaPoista
  6. Nienna: Mitäs meinaatte fasaanista tehdä?

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin