tiistai 22. maaliskuuta 2011

Master Chef tuomarin keväinen herkkuhauki

"Kyllä ilman kermaakin voi saada aikaan maistuvaa ruokaa", tokaisi mieheni haarukoidessaan tätä annosta. Minä nyökyttelin vieressä suu täynnä haukea ja keväisen ihania makuja. Lautasellamme komeili timjami-valkosipulivoissa paistettua savolaista haukea (Jukan isältä saatua), tomaatticoncassea, hernepyrettä ja voista valkoviinikastiketta.

Jukka löysi tiistaisettimme äskettäin ilmestyneestä FINE Viini&Ruoka-lehdestä numero 11. Yhtenä aiheena julkaisussa oli lehden Alkon perusvalikoimasta valitsemat sata parasta viiniä. Listaamisen tarkoituksena on lehden toimituksen mukaan helpottaa kuluttajan valintaa siinä, mitkä viinit ovat parhaimmillaan juuri nyt. Artikkelissa MasterChef tuomarinakin tunnettu Risto Mikkola on kehitellyt menun muutamien viinien ympärille.

Alkupalaksi tarkoitettu ohjerypäs, joka kiinnitti Jukan huomiota, oli tehty Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2010 ympärille. Hinta, 26 euroa, tökkäsi (arki)käyttöömme liian kalliina, joten kyselimme Alkosta vastaavahkoa "halpisversiota". Sellaiseksi meille esiteltiin 11 euron hintainen, niin ikään Uusi-Seelantilainen Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc. Pidimme viiniä hyvänä valintana. Siitä löytyi trooppista hedelmää ja miellyttävä jälkimaku. Knoppitietona mainittakoon Alkon sivulta löytynyt tieto: kyseessäolevan valkoviinin tekopaikan, Vicarage Lanen viinitalon  johtaja heilastelee suomalaisnaisen kanssa ja pullon etiketin on suunnitellut suomalaistaiteilija Sirpa Alalääkkölä.

Sitten jo itse ohjeisiin, jotka takasivat kauniin ja harmonisen makunautinnon. Vaikka osasia näyttää olevan paljon, oli kokonaisuus oikeasti nopea ja helppo toteuttaa.  Lapsemme eivät (tietenkään!) tykänneet setistä. Ulkonäkö oli kuulemma keltainen ja vihreä, maku liian voinen eikä kalakaan ollut hyvää. Me aikuiset kuitenkin suosittelemme!

Tässä ohjeet siinä järjestyksessä kuin minä aloitin niiden tekemisen.

TOMAATTICONCASSE

4 kpl luumutomaatteja (tai 10 kirsikkatomaatteja)
1 valkosipulinkynsi hakkeena
1 rkl valkoviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä
tuoretta timjamia
suolaa
sokeria
mustapippuria

Leikkaa tomaatit neljään lohkoon ja poista siemenet. Leikkaa tomaattifileet pieniksi kuutioiksi. Yhdistä raaka-aineet kattilassa ja hauduta niitä 85 asteessa 5 minuuttia. Minulla seos pääsi koko ajan yli tuon astemäärän, mutta hyvää oli silti.

KATAJANMARJA-GIN BEURRE BLANC

1 dl valkoviiniä
½ dl sitruunamehua (=1½ luomusitruunaa)
1 dl sipulia
10 kpl katajanmarjoja murskattuna
200 g (voimakassuolaista) voita

Laita kaikki ainekset, paitsi voi, kattilaan. Hauduta kunnes nestettä on jäljellä 1/3. Siivilöi liemi, kaada neste takaisin kattilaan ja kuumenna. Lisää huoneenlämpöistä voita kattilaan 1 rkl kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen ja lämpöä säädellen. Älä keitä, ettei kastike leikkaa. Tarkista maku kun olet lisännyt kaiken voin.

HERNEPYREE

2 dl kasvislientä
400 g pakasteherneitä
suolaa
valkopippuria

Laita kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta. Kaada seos tehosekoittimeen ja sekoita pyreeksi. Paseeraa pyree siivilän läpi ja kuumenna kattilassa. Tarkista maku.

PAISTETTU HAUKI

600 g nahatonta haukifileetä
2 kpl valkosipulinkynsiä viipaleina
100 g voita paistamiseen
4 oksaa tuoretta timjamia
sormisuolaa

Sulata voi paistinpannussa ja odota kunnes voi ruskistuu hiukan ja tuoksuu pähkinäiselle. Lisää hauki "nahkapuoli" alaspäin sekä valkosipuli ja timjami. Pidä pannu pyörivässä liikkeessä ja säätele lämpöä pannua liikuttaen niin että voi ei pala. Paista 2-3 minuuttia ja lusikoi voivaahtoa kalapallojen päälle paistamisen aikana. Käännä kala ympäri. Poista pannu liedeltä ja anna kalan levähtää hetki. Ripottele pinnalle sormisuolaa ja tarjoa välittömästi.

12 kommenttia:

  1. Näin tehdään arjesta juhlaa! Herkullisen näköinen annos.

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis annos kyllä! Mahtavaa että te jaksatte arkenakin panostaa niin paljon ruokaan ja esillepanoon.

    VastaaPoista
  3. Tykkäsimme kokonaisuudesta ulkonäön ja makujen puolesta itsekin. Tämä panostus on vähän sellaista, että välillä jaksaa Jukka ja toisinaan minä. Ja sitten on ne kerrat, kuten tänään, jolloin kokattiin yhdessä.

    Tuossa kastikkeessa kävi joku kumma homma. Jukka sai koostumuksen todella hienoksi, mutta jätti kattilan muutamaksi minuutiksi ennen annoksen kasaamista. Kastikkeen koostumus muuttui taas litkummaksi. Miestä harmitti kovasti, mutta maku oli kyllä kohdillaan.

    VastaaPoista
  4. Ihanalta näyttävä ja kuulostava annos,nami!

    VastaaPoista
  5. Hieno annos, oon miettiny et vois kokeilla viikonloppuna ensimmäistä kertaa hauen valmistusta ja tää resepti näyttää aika hyvältä. Itse osuin eilen toisen Master Chef tuomarin kanssa samaan aikaan Groteskiin.

    VastaaPoista
  6. Nam. Aikomus on paistaa haukea viikonloppuna, voisikin kokeilla tätä ohjetta.

    VastaaPoista
  7. Mietinkin juuri, mitä tehdä timjamista! Kalan metsästykseen en taida tänään jaksaa lähteä, mutta pistetään resepti korvan taakse. Kiitos.

    VastaaPoista
  8. Klasu: Hauessa ruodot on vähän kinkkiset, mutta me sihdattiin niitä sitä mukaa kuin vastaan tuli.

    Kokeilkaapa ihmeessä, hyvää on!

    Meillä on niin luksusta, että pakkasesta löytyy vielä valmiita haukipullia ja haukimureketta, kuten myös haukijauhelihaa. Kaikki Jukan isältä, kun sieltä tulee tuota eväkästä.

    VastaaPoista
  9. Se teidän vaihtoehtovalkkari on yksi meidän kesäsuosikeista. Mekin tykätään siitä kovasti :)

    VastaaPoista
  10. Tuota halvempaako tarkoitit? Tykkäsimme siitä kovasti - sopii varmasti kesään yltiöhyvin.

    VastaaPoista
  11. siis torille ja Alkoon....

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin