tiistai 26. huhtikuuta 2011

Maistiaisia vapailta ja Nellen marenkirulla

Katiskaan ui kuusi haukea. Niistä osa päätyi fileiksi ja osa jauhettuna pakkaseen.
Lammaspaisti tehtiin tällä kertaa pistaasi-yrttitahnaisella täytteellä. Jukka poisti karitsan takajalasta luun ja preparoi ruuan muutenkin. Idea oli kiva ja toteutuskin oiva, mutta täytyy sanoa että parempaakin karitsaa on tullut syötyä.
Raikas sitruunarisotto komppasi karitsaa hyvin.
Vapaiden aikana valutettiin mahlaakin rantakoivusta. Maku oli aika laimea. Pohdimme johtuiko se ajankohdasta, nopeasta kevääntulosta tai ehkäpä puun vetisestä kasvupaikasta. Onko tietoa enemmän valuttaneilla?
Hyvää ja raikasta koivun mahla joka tapauksessa oli, oikein oivallista ruuanlaitto ja saunajuomaa.
Pääsiäisen jälkiruokahitiksi nousi Nellellä maistettu marenkirulla, jonka sain onnistumaan hyvin. Loppurulla vaan ei ollut kovin esteettinen näky, itse asiassa ei  rullamainen lainkaan, mutta maku palkitsi kyllä. Tässä ohje melkolailla kopioituna Siskojen blogista.

Marenkirulla marjoilla
noin kymmenelle jälkiruuaksi

6 suuren munan valkuainen
280g hienoa sokeria
1 kukkurainen ruokalusikallinen maissijauhoa (maizenaa)
1 tl vaaleaa, mietoa viinietikkaa (laitoin valkoista balsamicoa)
kourallinen mantelilastuja

täytteeseen:
2 dl kermaa vaahdotettuna
200g valkosuklaa-limerahkaa
n. 3-4 dl marjoja, erityisen hyvin sopi kun laittoi seoksena vadelmaa ja mustaherukkaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa (pienehkö) pelti leivinpaperilla
Laita valkuaiset sähkövatkaimen tai yleiskoneen kulhoon ja anna vatkautua kovaksi vaahdoksi.
Lisää vatkaamista laittaen sokeria mukaan ruokalusikallinen kerrallaan. Anna sokerin sekoittua aina ennen seuraavan lusikallisen lisäämistä.
Kääntele lastalla massan sekaan maissijauho ja viinietikka.

Levitä massa kevyesti tasoitellen leivinpaperin päälle. Jos käytät isoa suomalaista peltiä, älä levitä massaa koko alalle.Katso yläkuvasta meillä toiminutta levitysmäärää. Vältä liiallista tasoittelua, ettei vaahdon hieno ja kuohkea rakenne litisty.

Ripottele päälle mantelilastut ja laita pohja uuniin.

Paista 200 asteessa 7-8 min tai kunnes pinta on kauniisti ruskettunut. Laske sitten lämpöä 160 asteeseen ja paista n. 20 min tai kunnes pinta tuntuu vähän kovalta sormenpäihin.

Kun rulla paistuu, levitä leivinpaperiarkki tasolle ja ripottele sen päälle ohuehko kerros hienoa sokeria.

Kippaa kypsä torttupohja sokerin päälle ja irrota varovasti vetämällä leivinpaperi marenkilevyn pohjasta. Anna jäähtyä hetken.

Sekoita keskenään vatkattu kerma, rahka ja marjat. Minä sekoitin jäätyneet marjat suoraan rahkaan, mutta halutessasi voit sulattaa ne siivilässä, jolloin ylimääräinen mehu valuu pois.

Sitten levitä täyte marenkipohjalle ja rullaa kuten kääretorttu. Ihan ulkoreunaan ei kannata laittaa täytettä, jotta saat rullan sulkeutumaan nätisti. Tarjoa heti tai siirrä viileään odottamaan.

5 kommenttia:

  1. Me olemme keränneet mahlaa kahtena keväänä. Minulla oli mielikuva jotenkin paksummasta ja makeasti liemestä, mistä lie sellaisen ajatuksen saanutkin... Puuvedeksi sitä sanomme, on siinä oma vivahteensa, mutten minä sokkotestissä huomaisi varmaan mahlaa juovani. Pakastamme sitä litran pulloissa ja kesällä ohennamme valkoviiniä tai mehua sillä.

    Tänä vuonna mahlaa tuli minusta paremmin, kuin viime vuonna. Mutta voi se olla mielikuvakin vaan.

    VastaaPoista
  2. Uusano: Sama mielikuva meillä oli, että paksumpaa olisi pitänyt olla.

    Mahlaa tuli ihan hurjasti, tai siis mielikuuviini verrattuna, helposti litra päivässä pienestä oksasta.

    VastaaPoista
  3. Miun mielestä mahla ei kans oikeastaan maistu millekkään, ehkä tavallista raikkaammalle vedelle lähinnä. Isä ja pikkuveli valuttaa mahlaa vuosittain mummolan puista. Mulla on ehkä mielikuva lapsuudesta, että mahla ois ollut jotenkin paksumpaa ja makeampaa, liekkö sitten aika kullannut muistot... En tiedä sitten, vaikuttaako kasvupaikka ja keräysaika mahlaan, mutta ymmärtääkseni sen keräysaika on kohtuullisen lyhyt.

    VastaaPoista
  4. Ja Cebichän se tuon ylemmän kommentin kirjoitti, vaan lähettäessä mokasi entterin kanssa :P

    VastaaPoista
  5. Kiitos cabic näistä! Minäkin luulin tavaraa paksummaski. Mutta hienon makuista, joka tapauksessa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin