lauantai 30. huhtikuuta 2011

Paholaisen grillattu kana eli Pollo alla diavolo

Paholaisuus tämän ruuan nimessä tulee kuulemma siitä, että levitetty lintu muistuttaa ulkonäöltään paholaisen kasvoja.
Minusta levitetty kana näyttää lähinnä sievistelevältä tai ihmismäisittäin vessahätäänsä viimeisillään pidättämässä olevalta. Mutta se olenkin vain minä. Ulkonäöstä viis, kana oli oikein herkkua syötävää! Vinkkiä tähän valmistustapaan saimme Makuja Toscanasta-kirjasta, josta on menestyksekkäästi otettu vinkkiä aiemminkin.

Kanan levittäminen tehdään, jotta lintu kypsyisi tasaisesti. Kana tulisi toscanalaisen tavan mukaan asettaa harmaatuhkaisille hiilille jalallisella ritilällä. Me asetimme kotkottajan halsterissa puilla lämpiävän grillimme hiilloksille (tulivuoren hohkan puuttuessa).

Ennen maustamista kana pitää preparoida, kas näin:
Käännä kana rintapuoli alaspäin. Selkäranka erottuu helposti nahan alta. Leikkaa saksilla liha auki selkärangan toiselta puolelta. Leikkaa liha irti samaten toiselta puolelta ja poista selkäranka. Itse avitin hommaa myös puhtaasti sormivoimin runksautus-tekniikkaa hyödyntäen.
Käännä kana siten, että rintapuoli on ylöspäin ja levitä kana. Paina lujasti rintalastaa, kunnes rusahtaa. Paina kana litteäksi. Sitten maustamaan. Nyt käytimme Clarkin kirjan maustamisohjeita. Lapset eivät tykänneet sitruunaisuudesta, joten seuraavaksi joku muu maustamistapa. Me aikuiset kyllä pidimme tätäkin hyvänä makuna!

PAHOLAISEN GRILLATTU KANA

1 kana, noin 1,5 kg
2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan vastapuristettu mehu
2 valkosipulinkynttä
1 tl chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
(sitruunalohkoja tarjoiluun)

Sekoita öljy, sitruunamehu, silputtu valkosipuli ja chili. Lisää hyppysellinen suolaa ja runsaasti pippuria. Kaada seos kannelliseen astiaan. Pana kana astiaan ja kääntele sekä sivele kanaa kunnes se on yltympäsiinsä mausteöljyssä. Laita kansi kii. Anna marinoitua jääkaapin viileydessä vähintään tunti, mieluummin yön yli.

Tee grilliin, takkaan tai vastaavaan kuuma hiillos. Ota kana pois jääkaapista ja asettele litteäksi halsterin päälle. Sulje halsteri. Me olimme hieman hämmästyneitä että kana tosiaan mahtui (kalalle tarkoitettuun) halsteriin. Grillaa luista puolta ensin 20 minuuttia.
Käännä ja vähennä lämpöä. Valele välillä marinadilla. Kypsennä vielä 20-30 minuuttia kunnes liha on kauttaltaan kypsää ja tummentuntu, vaan ei palanut.
Kun grillikana on syöty kokonaan, keittele luista maistuva kanaliemi.

11 kommenttia:

  1. Tätä voisi kokeilla kaasugrillilläkin! Mausteetkin ovat juuri niitä, joita itsekin käytän.

    VastaaPoista
  2. Tuon tapaista kanaa tuli syötyä paljon Venezuelassa.Silloin vielä söin kanaa ,ja siellä sitä oli tarjolla tosi monessa paikassa,sillä Etelä-Amerikassa rakastetaan grillattua kanaa.

    VastaaPoista
  3. Aikki: Mikä jottei voisikin!

    Yaelian: Meidän kanamme oli muistaakseni ruotsalainen luomukana. Meilläkin syödään nykyisin aika harvoin kanaa, sillä emme syö enää tehotuotettua lihaa.

    VastaaPoista
  4. Nami nami, tuo on tosiaan hyvää!! :D Olen nähnyt jonkun tekevän Pollo al diavoloa vaihtoehtoisesti myös uunissa oliivien ja grillitomaattien kera. Pidän itse yleensäkin avotulella grillatusta (kanan)lihasta, ja sitä tulee tehtyä kesällä usein erilaisilla mausteilla. Onneksi alkaa ilmat parantua, niin pääsee nauttimaan grillin antimista!! :D Oikein mukavaa vappua! :)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa todella hyvältä ja olen melkoisen kateellinen ihmisille, joilla on mahdollisuus grillata säännöllisesti avotulella.

    VastaaPoista
  6. ai et on herkullisen näköistä kanaa,nam nam :)
    T:pikkusisko-s

    VastaaPoista
  7. Mites vaput siellä meni Italiansalaatti? vai juhlitteko vappua mitenkään?

    Ari minä taas olen välillä kateellinen helsinkiläisille hyvistä yhteyksistä esimerkiksi hyviin ravintoloihin...kaikessa asumisessa on puolensa!

    s:onko teillä halsteri - tai paremminkin, koska tulette meille grillaamaan? (ilmoitelkaa ajoissa niin ehditään hommaamaan luomukanaa)

    VastaaPoista
  8. Vaput tuli ja meni :) Täällä vappua juhlitaan vähän vähemmän kuin Suomessa: vappuaattoa ei juhlita yleensä millään lailla ja vapunpäivänä mennään kuuntelemaan vasemmistolaishenkisiä ulkoilmakonsertteja :D Meillä oli kuitenkin vappuaaton illalliset, jotka onnistui oikein kivasti, mutta vappupäivänä - kun olisi ollut tarkoitus mennä rantsuun piknikille - alkoi virkistävä (?!!) keväinen rankkasade, joka piti ihmiset sisällä iltaan asti...Joten piknik siirrettiin ensi viikonloppuun, ja nautimme muutamasta konsertista tv:n välityksellä! :)

    VastaaPoista
  9. Tuossa, kun tuo kana on levitetty ja rusautettu, niin näkyy mun silmään ihan selvästi paholaisen kasvon. Häijyn näköinen piru!

    VastaaPoista
  10. Italiansalaatti: mukava kuulla teidänkin vappu-vietosta!

    A V: no siinä ehkä vähän...:)

    VastaaPoista
  11. Kokeilin ohjettanne tänään, kun saimme ensimmäisen ruokahaasteemme päätöksen. Käy kurkkaamassa blogissani, jos kiinnostaa:)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin