tiistai 19. heinäkuuta 2011

Cumberland-kastike villisialle

Meillä tehdään liian harvoin kastikkeita, mutta ajatus on ollut ryhdistäytyä sillä saralla. (Niinkuin on ollut papujen ja linssienkin kanssa, mutta...)

Kun saimme Prinsessapariskunnan vieraaksi tuolta kaukaisesta, suuuuresta Valtakunnasta, päädyimme tekemään heille villisian kasleria grillissä. Lautaskumppaniksi valikoituivat kukkakaalipyree ja grillatut paprikat. Halusin pyöräyttää keralle myös kastikkeen ja opastajakseni sain kirjastosta lainatun Sonja Leen Kastike-kirjan. Cumberland-kastikkeeseen löytyivät kaikki raaka-aineet kotoa appelsiinia lukuunottamatta. Sen keittoon siis! Ohjeistuksen puolukkahyytelö vaihtui meillä mustaherukkahyytelöön. Kastike keittyi meillä turhan paljon kokoon grillaajan hitauden tahi keittäjän nopeuden vuoksi. Hyvin maistui silti!

Cumberland-kastiketta voi Sonja Leen mukaan nauttia kuulemma sekä kylmänä että lämpimänä riistaruokien seurana.

CUMBERLAND-KASTIKE
4 annosta

1 appelsiini (mehu ja kuoret)
1 sitruuna (mehu ja kuoret)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hienoksi silputtua salottisipulia
1 rkl Dijon-sinappia
2 dl puolukka- (tai mustaherukka-)hyytelöä
1 dl portviiniä
1 tl suolaa (meillä enemmän)
½ tl cayennepippuria
½ tl jauhettua inkivääriä

Kuori appelsiini ja sitruuna ohuelti. Leikkaa kuoret hyvin ohuiksi suikaleiksi (julienne) ja voi niitä pituussuunnassakin pätkiä. Kuoret meinaten jäävät ihan lautaselle asti. Blanseeraa kuorisuikaleet kitkerän maun hävittämiseksi eli : pane suikaleet veteen kattilaan ja kiehauta. Vaihda vesi ja kiehauta uudelleen.

Purista sitruunasta ja appelsiinista myös mehut ja laita syrjään odottamaan.

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Kun öljy on savuavan kuumaa, lisää silpuuttu salottisipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi, mutta älä anna ruskistua.

Lisää kuorisuikaleet ja sinappi kattilaan. Sekoita hyvin. Lisää hyytelö ja sekoita. Kaada kattilaan myös portviini sekä appelsiinin- ja sitruunanmehu koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla, cayennepippurilla ja inkiväärillä.

Anna kastikkeen kiehua ilman kantta 10 minuuttia, kunnes neljäsosa nesteestä on haihtunut. Tarkista maku suolalla.

Kastike on valmis tarjottavaksi.
Kastike-kirja saattaa päätyä ostoslistalle, sillä sen ohjeilla on tullut onnistuttua nyt parikin kertaa. Tänään Jukka teki sienipitoista, kermaista kanakastiketta kirjan reseptillä ja hyvää oli! Kastike-kirjan kuvitus on raikas ja ohjeet mielenkiintoisen oloisia.

3 kommenttia:

  1. Minullakin löytyisi tuota mustaherukkahyytelöä jääkaapista, nyt taisin viimein löytää sille käyttöä...

    VastaaPoista
  2. Mä oon käyttäny kastikkeisiin Michel Rouxin Saucesia, jossa on tosi hyviä ohjeita. Mm. tuo cumberlandin kastike, mutta sen ohjeet on välillä aika suoraviivaistettuja ja vaativia ja niiden kanssa saa olla tarkkana, että ne saa onnistumaan.

    VastaaPoista
  3. Ankerias: Meillä vedetään mustaherukkahyytelöä yleensä ihan sellaisenaankin tummien lihojen kanssa tai vaikka juustojenkin kera. Juustokakkuakin on maustettu onnistuneesti. Minä rakastan mustaherukan makua ja väriä!

    Klasu: Kiitos tästä vinkistä. Täytyy katsella myös tuota kirjaa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin