sunnuntai 7. elokuuta 2011

Munakoisokääröt ja yrttiöljytyt vihannekset grilliin

Munoisokääröt huutavat kuvassa lisää ansaitsemaansa tilaa, mutta kuvaaja pahoittelee: tälleinen tästä nyt tuli. Kääröjen lisäksi kuvassa grillattuja villisianribsejä maustamattomana, soijamaustettuja broilerinsydämiä grillattuna, grillattuja kasviksia ja  ketunleipiä balsamicolorautuksella.

Munakoisokääröt päätimme kääräyttää ystäviemme vinkistä. Vaihtaessamme lomakuulumisia kun tuli vaihdettua aika paljon maistelukuulumisia. Yrttiöljytyt grillivihannekset ovat olleet tämän kesän helppoussettiä (sanoo nainen joka ei ole tehnyt ainoatakaan settiä vaan antanut miehensä hoitaa hommat).

MUNAKOISOKÄÄRÖT

munakoiso
halloumi
tomaattia
tuoretta basilikaa

Viipaloi munakoiso pituussuuntaan ohuiksi viipaleiksi. Sutikoi pintaan ohuelti öljyä. Grillaa nopeasti grillissä ja nosta syrjään.

Laita jokaiselle grillatulle viipaleelle pala halloumia, viipale tomaattia ja tuoretta basilikaa. Kääri munakoiso ympärille ja kiinnitä liepeet toisiinsa vaikkapa coctailtikulla. Nosta kääröt hetkeksi grilliin.

YRTTIÖLJYTYT KASVIKSET

erilaisia kasviksia, esimerkiksi kukkakaalia, porkkanaa, perunaa, paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, sipulia, sieniä ja maissia pilkottuina
oliiviöljyä
tuoreyrttejä, esimerkiksi timajamia, mäkimeiramia, rakuunaa
suolaa
mustapippuria

Pilko ja ripottele yrtit ja muut mausteet öljyn sekaan. Öljy kannattaa tehdä hetken etukäteen jotta yrtit ehtivät antaa makua öljyyn. Jukka antaa myös vinkiksi, että öljyä kannattaa laittaa kasviksiin sen verran, että ne kostuvat pinnaltaan. Jos öljyä on liikaa, se tippuu paistoastian raoista grilliin ja aiheuttaa turhanpäiväisen pyroshown.
Esikypsennä kasviksia tarvittaessa. Esimerkiksi perunaa, porkkanaa ja sipulia on hyvä höyryttää hiukan, ennen kuin lisää ne grillikaukaloon kesäkurpitsan ja porkkanoiden kanssa. Näin kasvikset kypsyvät valmiiksi samaan aikaan.
Yhdistä yrttiöljy ja kasvikset, laita grillikasviskaukaloon ja grillaa käännellen napakan kypsiksi. Nauti vaikkapaa grillilihan kera, joka valmistuu sopivasti siinä sivussa.

6 kommenttia:

  1. Hih,mikä sattuma! Minäkin juuri postasin munakoisoista;D

    VastaaPoista
  2. Olen ehkä sata vuotta ollut sitä mieltä, että munakoisoon kääritty halloumi toimii saletisti, mutten ole ikinä muistanut testata asiaa käytännössä. Huippua, että te teitte sen nyt!

    VastaaPoista
  3. Laitoin bloginne hakusanaksi "ketunleipä". Joitakin kokemuksia/maisteluja löytyi. (mm. majoneesissa)
    Muistuuko mieleenne äkkiseltään, missä muissa yhteyksissä olisitte ketunleipää maistaneet/tavanneet?
    Toki nyt salaatin raaka-aineena, mutta mitä siitä voisi kehitellä uutta?

    VastaaPoista
  4. Yaelian: mitäs me munakoisotykkääjät :)

    Mari: Ei tarvinnut suolaa, kun suolainen halloumi maustoi hyvin koko setin. Muutenkin maut olivat oikein kohdillaan, smaoin rakenne.

    Sirkku: Eipä meillä hirmuisesti ole kokemuksia ketunleivästä. Olemme laittaneet sosekeittojen päälle piristeeksi/hapokkuudeksi ja salaatin sekaan. Luomon Jouni Toivanen tosiaan laittoi etikan sijaan majoneesiin ja hän myös kertoi tekevänsö Luomoon jäätelöä ketunleivästä. Tallberg on villiyrttikeittokirjassaan laittanut ketunleipiä kampasimpukoiden ja karhunlaukan kanssa.

    VastaaPoista
  5. Sitä ketunleipää mietin vielä. Joskus täytyy kokeilla se kuivattuna.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin