lauantai 17. syyskuuta 2011

Postresin Tarte Tatin

Se mikä kuulostaa helpolta, ei välttämättä ole yksinkertaista.

Kävimme viime maaliskuussa nauttimassa ihanan hääpäiväillallisen ravintola Postresissa. Otin tuolloin jälkiruuaksi keikautetun omenapiirakan, joka maistui aivan taivaalliselta. Kun nyt olemme koettaneet toisintaa hommaa kotona, ei se olekaan ollut ihan iisiä. Miten kauan pitää karamellisoida, jotta pinta on sopivan toffeinen, muttei kuitenkaan palanut? Viitisen minuuttia on tuntunut sopivalta, mutta toisinaan toffeisuus on jäänyt hieman vajaaksi. Uunin lämpötila on myös hieman kyseenalainen, sillä toisinaan olemme saaneet voitaikinan tummumaan liikaa. Olemme kyllä miettineet, josko valurautapannu kuumenee liikaa, mutta sopivaa teräskattilaa meillä ei ole. Vinkkejä otetaan vastaan, jotta omenajälkiruuasta saadaan loistava! Tälläkin tulee kyllä tosi herkkua. Reseptin haimme kauden 2010 Master Chef videoista.

TARTE TATIN

30 g voita
30 g sokeria
omenaa
voitaikinaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Etsi uuninkestävä paistoastia. Meillä ainoa vaihtoehto oli blinipannu ja hieman suurempi valurautapannu.
Laita astian pohjalle voi ja sokeri, tähän päälle lohkotut, kuoritut omenat. Asettele päälle voitaikina, niin että painelet voitaikinareunat pannun pohjalle asti. Näin taikinan reuna saa ihanan rapeutensa.
Laita koko komeus levylle, paista hetki, noin 5 minuuttia. Sokeri karamellisoituu ja antaa kokonaisuudelle ihanan toffeisen maun.
Sitten lykkää valurautapannu uuniin ja paista kunnes taikina on kauniin värinen.

Anna omenajälkiruuan jäähtyä hieman ja tumpsuttele halutessasi päälle tomusokeria. Tarjoa vaniljajäätelön ja itsekeitellyn kinuskin (saman verran fariinisokeria kuin kermaa) kera.

10 kommenttia:

  1. Tykkäsin tuosta ideasta, että on tuollaiset pienet blinipannut. Campasimpukka oli muuten, jos vaihtoehtoja blinipannulle mietitte, omassa versiossaan käyttänyt sellaista erikois-tatinvuokaa.

    Niin ja ihan tosi hyvän näköinen tuo tatin.

    VastaaPoista
  2. Tarte tatin on kyllä yksi ihanimmista jälkkäreistä mikä on olemassa,Olen joskus tehnyt kotona,mutta siitä tuli herkullisempi kuin nätimpi;D

    VastaaPoista
  3. yksinkertaiset asiat on usein niitä hankalampia.. niitä ei voi piilottaa kikkailun alle ja kaikki pikkujutut tulee esiin.. niiku vaikka pelkkä voitaikina.

    noin simppelissä voi vielä olla että mitä voitaikinaa nuo käyttää.. se tekee tietty paljon makuun

    VastaaPoista
  4. AV: Kiitos linkistä! Campasimpukka oli tehnyt taikinankin itse, toisin kuin me. Erikoisvuokaa en kyllä lähde ostamaan, nämä bliniväkerrykset saavat kelvata. (Kyllä muuten mutta kaapit ovat jo nyt täpötäynnä).

    Yaelian: samaa mieltä herkullisuusdesta!

    aleksi: totta! Itse tehty voitaikina olisi tietysti kova juttu, jos...onko sulla hyvää ohjetta. Tiettyjen omenoiden käyttö olisi myös suositeltavaa. Meillä oli nyt mummulan satoa, jossa on tietty etu/fiilis siinäkin.

    Naamakirjamme puolella Culinaristi vinkkasi Kiehuu!-kirjassa olevan Vesa Parviaisen reseptiin, johon en ollut ymmärtänyt katsoa. Siinä käytetään Pink Lady omenaa ja voita sekä sokeria laitetaan 50 grammaa. Muuten ohje on ihan sama.

    VastaaPoista
  5. Mulla on myös ollut muutama matsi Tatinin tätien tortun kanssa. Pitäisikin ottaa taas revanssi, täydellisestä ollaan oltu vielä aika kaukana. Vaikka mullakin on se tatin-vuoka tuolla kaapissa! Ja oikeasti meillekään ei mahdu enää yhtään mitään...

    Pink Ladya käyttää kait Hans Välimäkikin tatiniin. On vissiin the lajike tähän hommaan.

    Harjoitukset jatkukoon! :)

    VastaaPoista
  6. Mullakin on tarte tatin edelleen postaamatta lukuisista yrityksistä huolimatta, koska lopputulos on kyllä ollut herkullinen, mutta aivan hirveän näköinen. :D

    Pink Ladyt on mahtavia omenoita muutenkin, juuri sopiva makeus/hapokkuus-suhde minun makuuni.

    VastaaPoista
  7. Kiva kuulla ettei se muiltakaan taitu ihan tosta vaan - vaikka mulla on kyllä aaninki että te olette vielä tarkempia kuin me vaatimuksissanne.

    Mistä Pink Ladyja saa? Onko niitä mahdollisuus saada kotimaisena? En muista maistaneeni.

    VastaaPoista
  8. Täällä niitä on näkynyt ihan s-marketeissa.

    VastaaPoista
  9. Hmmm... en kyllä laittaisi sokeria, voita ja omenoita kerralla heti pannulle. Ensin vain voi ja sokeri. Ja lämpö pitää pitää mahdollisimman alhaisena ettei aineet pala. Aivan valmiksi "karamellia" ei tarvitse tehdä kun omenat voi jo lisätä.

    Mutta juju on siinä, että matalalla lämmöllä omenoita voi pehmentää pidempään sokeria polttamatta. Tämä on tärkeää etenkin hapokkaiden omenien kanssa. Hapokas omena on usein myös kova. Näin sokeri ei pala, hapokas omena saa aikaa paitsi pehmentyä myös imeltyä pintaa syvemmin.

    Taikinasta en osaa sanoa muuta kuin että omatekemä voitaikina ei aina onnistu jos lehtevyttä arvostaa. Käyttää sitten surutta kaupan taikinaa jos haluaa ottaa tasalaatuisesti varmanpäälle.

    Onnistuminen niissä omenoissa on kuitenkin taikinan alkuperää oleellisempaa.

    VastaaPoista
  10. Kiitos arvokkaasta pohdinnasta Anonyymi!

    Muistelisin kuitenkin että opastusvideollakin Vesa Parviainen laittoi koko setin pannulle kerralla. Mutta täydellisyyteen pyrkiessä kokeilemme toki ihan mitä vain :)!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin