torstai 22. syyskuuta 2011

Sadonkorjuu-kaalilaatikko

Tämä ruoka sai alkunsa, kun pohdimme sopivan arvokasta ruokaa hirven jauhelihalle. Tuo liha on meille meinaten tosi harvinaista. Kaalilaatikko on upean muhevaa syysruokaa, jonka syliin sukelsivat tällä kertaa myös mummulasta saatu kesäkurpitsa, vihtiläiset sienet ja kotimainen ohra. Lihaliemen osana toimi viikonlopun pataruualta jäänyt kastike. Siis jääkaapintyhjennysruokaa, joskaan ei yhtään vähättelevässä merkityksessä. Maistui loistavalle omena-puolukkamarmeladin ja punaviinin kanssa.
yhdistä ja sekoita

KAALILAATIKKO HIRVEN JAUHELIHASTA
kahdeksalle

600 g kaalia suikaleina
2 sipuli viipaleina
1 kesäkurpitsa puolikiekkoina
1 porkkana kiekkoina
öljyä kuullottamiseen
2 kourallista suppilovahveroita
500 g hirven jauhelihaa
voita paistamiseen
kourallinen silputtuja yrttejä (sitruunatimjami, mäkimeirami)
5 dl kypsää ohraa
70 g smetanaa
4 dl lihalientä (jossa osa patalientä)
½ dl siirappia
suolaa ja pippuria

Keitä ohra. Kuullota kasviksia öljyssä noin 15 minuuttia isossa kattilassa. Ruskista jauheliha pannussa voissa sienien kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Sekoita kasviskattilaan myös ohra, siirappi ja jauheliha. Tarkista maku ja kaada seos uunivuokaan. Kiehauta kattilassa lihaliemi, smetana ja yrtit. Kaada kastike uunivuokaan muiden aineiden päälle. Paista 175 asteessa noin tunti.

Me kylläkin laitoimme tunnin jälkeen uunin pois päältä jättäen laatikon lämpöiseen ja suuntasimme sienimetsään. Uuden suppilovahverosaaliin kanssa metsästä palannut porukka sai sitten hyvin muhinutta laatikkoa syötäväkseen.

2 kommenttia:

  1. Harvinaisen herkullisen näköinen kaalilaatikko!! Tuli aivan vesi kielelle! :D Tämä menee kokoelmaan "ruokalajit, joita kokkaan seuraavalla Suomi-reissulla" (jos Suomessa riistajauheliha on harvinaista, täällä sitä ei ole...). Kävisiköhän tuohon joki muukin riistajauheliha?
    Joka tapauksessa täydellistä syyssunnuntain ruokaa! Meillä aurinko vielä porottaa (ollaan n. 25 asteen tietämillä)ja tämän päivän sunnuntairuoaksi on odotettavissa, yllätys yllätys, kotona tehtyä pastaa :D Nyt vain iski aivan järjetön Suomiruokien himo - kaalilaatikkoa ja puolukkahilloa ja vispipuuroa jälkkäriksi! :)
    Oikein mukavaa ja leppoisaa sunnuntaita sinne! :)

    VastaaPoista
  2. Italiansalaatti: Oikein kaunis kiitos! Voi kun voisikin vaihtaa osia. Tulisin mieluusti sinne italiaan nauttimaan kaikista paikallisista herkuista. Vaikka ei täällä kotoSuomessakaan tällä hetkellä kieltämättä ole valittamista - sieniä, kasviksia ja...kaikkea on maailma pullollaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin