torstai 26. tammikuuta 2012

Sipuliviikon kunniaksi: Syötävä kukkasipuli

...vai sipulikukka? Oli miten oli, tämä "kukkiva sipuli" tai friteerattu sipuli pompsahtaa aika tiuhaan esille, kun googlettaa kuvahaulla sipulireseptejä meneillään olevan sipuliviikon kunniaksi. Friteerauksen ystävänä ja kokeilunhaluisena väkästäjänä halusin ehdottomasti testata, olisiko minusta veitsilöimään tällaista kukkaa. Tulin huomaamaan että terävällä veitsellä homma oli tosi helppoa ja nopeaakin. Maku lopputuloksessa oli oikein hyvä! Frittijauhotuksen cayennepippuri teki rapeapintaisesta sipulikukasta mukavan mausteista, ja yrteistä varsinkin timjami ilahdutti makunystyröitäni. Kukkamainen sipuli voisi olla hauska alkupala jaettavaksi, varsinkin jos viitsii tehdä sen keralle dippikastikkeen.

Sipulilajikkeena meillä oli  "Salaahipuli" (ruotsiksi Silverlok) mikäli uskomme tuotteen mukana ollutta lappua. Kovasti se kuitenkin näytti hopeasipulilta ja vastasi vaalean möllykän makukuvaustakin: makea eikä yhtään kitkerä.  

Friteeraukseen tarkoitettu neste ja jauhot riittävät varmasti toiselle ja kolmannellekin sipulille. Nestettä vaan on oltava reilusti jotta sipulikukan saa upotettua siihen.

SIPULIKUKKA

1 hopeasipuli (myös nimellä salaattisipuli)

2 munaa
1,5 dl maitoa

1,5 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 ½ tl cayennepippuria
½ tl kuivattua oreganoa
½ tl kuivattua timjamia

rypsiöljyä friteeraukseen

Laita rypsiöljy kuumenemaan 180 asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa. Käytä apuna digitaalista paistolämpömittaria.

Leikkaa sipulin kärjestä pois pieni pala, jotta sipuli pysyy hyvin pystyssä leikkuulautaa vasten. Kuori sipuli, mutta jätä karvatupsu paikalleen sipulin kantaan.
Riko kananmunien rakenne korkeahkossa kulhossa, johon mahdut upottamaan sipulin. Lisää joukkoon maito.

Sekoita keskenään jauho ja mausteet syvälle lautaselle.
Käännä sipuli kanta- eli tupsupuoli ylöspäin leikkuulaudalle. Työnnä veitsi sisään sipulin keskiosaan asti jättäen kantaan leikkaamatonta osaa noin 1/5. Leikkaa viilto alas asti. Toista toisella puolella sipulia. Ala nyt leikkamaan samanlaisia viiltoja aina edellisten viiltojen puoleenväliin sipulia ympäri kiertäen. Tällä tavalla tehtynä saat aikaan helposti reippaat 20 viiltoa. Kukkasi on tietysti sitä kauniimpi mitä useamman viillon pystyt tekemään.
Ota sipulikukka käteen ja levittele "terälehtiä" hiukan erilleen.
Tumpsuttele toisella kädellä joka paikkaan jauho-mausteseosta. Ravistele ylimääräiset jauhot pois. Kasta kukkasipuli sitten muna-maitoseokseen. Tumpsuta nyt toistamiseen sipulin päälle jauho-mausteseosta niin että sitä tarttuu joka "terälehdelle".
Huomaa levittää jauhoa myös sipulin ulkosyrjälle.

Kun öljy on 180 asteista, laske sipuli karvatupsu edellä kuumaan rasvaan reikäkauhalla avittaen. Paina sipulia alaspäin friteerauksen aikana, sillä kaunis sipulikukka pyrkii kohottamaan terälehtiensä kärjet ulos öljystä. Öljyn yläpuoliset terälehdet eivät luonnollisestikaan rapsakoituisi. Anna sipulin viipyä öljyssä kymmenisen minuuttia, eli kunnes on kauniin kullankeltainen.
Nosta kukkasipulisi reikäkauhalla talouspaperin tai pyyhkeen päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt. Nauti napsimalla "sipuliterälehtiä" kukasta.

13 kommenttia:

  1. Uih, sehän näyttää ihan pioninnupulta tuossa leikkuulaudalla. Sopisi koristeeksi johonkin isommalle vadille ennen friteeraamista. Täytyy laittaa korvantaakse .

    VastaaPoista
  2. Ihana ja upean näköinen ohje sipulille! Yleensä itkettää kamalasti sipulejä käsitellessä ,mutta tuon vuoksi voisi melkein itkeäkin;D

    VastaaPoista
  3. Siis wautsi ja kiitos!

    Ilmeisesti en ole googlannut kuvahaulla sipulireseptejä kun en ole tähän törmännyt. Mutta usko tai älä...olen tätä paljon ajatellut! -96 söin nimittäin USAssa Aussie ravintolassa tätä alkuplana koko seurueen voimin, ja olen siitä haaveillut siitä lähtien. Se oli valmistettu semmoisesta jättisipulista. Nyt kun sain ohjeet on kyllä pakko kokeilla onnistunko rekonstroimaan tuon ihanan makumuiston.

    Ja vielä sipuliviikko. Minulta mennyt aivan ohi, vaikka rakastankin sipulia, niin vissiin tekin?

    VastaaPoista
  4. Mahtavan näköinen! Mahtaisiko viikonloppuna olla saumaa kokeilla. Ei olekaan vielä ruokasuunnitelmia:)

    VastaaPoista
  5. Minäkin olen kysyisiä sipulikukkia syönyt aussilaisissa ketjuravintoloissa, namia ovat olleet. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  6. tosta Outback Steakhouse ravintolan "alkuperäsestä" sipulinkukkaohjeesta on oikeen tehty telkkariohjelmakin missä ne yrittää tehä sitä

    VastaaPoista
  7. Olen ilmeisesti ainoa jota nauratti "salaahipuli" XD

    VastaaPoista
  8. No just tua Outback se ravinteli-ketju muuten oli!

    VastaaPoista
  9. Riikka: Korvan takana sipulintuoksu lie epämiellyttävää ;).

    Yaelian: Anna vinkkasi tuolla facen puolella että sipuleista itkettyminen liittyy liian tylsiin veitsiin. Vink.

    Nanna: Ilman sipulia nyt ei kulu päivääkään. Erilaiset sipulit ovat kyllä suuri rikkaus!

    Heidi: hi hi. Minustakin se oli hauska yksityiskohta sipulin kyljessä :).

    Minulla ei ollut mitään hajua reseptin legendaarisuudesta tai Outback ravintoloista. Kiitos siis sivistämisestä!

    VastaaPoista
  10. Hieno sipulikukka! Voisiko tuota tehdä uunissa, kun minulla ei ole friteeraukseen sopivaa öljykeitintä?

    VastaaPoista
  11. Ei onnistu kyllä samalla lailla uunissa. Kuuman öljyn on tarkoitus jymäyttää frittitaikina sipulin pintaan.

    Ei meilläkään erillistä keitintä ole. Käytämme paksupohjaista kattilaa. Laitamme öljyt sinne ja kuumennamme 180 asteeseen. Mittarina käytämme digitaalista paistolämpömittaria, jonka anturi ui öljyssä.

    VastaaPoista
  12. Vajaan viikon empiiristen havaintojen tuloksena kerrottaneen, että sipulintuoksuiset korvalehdet ovat osoittautuneet pienimuotoiseksi hitiksi. Ei lainkaan epämiellyttävää. Suosittelen kokeilemaan.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin