perjantai 3. helmikuuta 2012

Chili con Kyyttö ja maissileipä

"Missä on riisi?" kysyi Jukka kun katoin pöytään chilipitoista ruokaa. "Ei ole mitään riisiä. Tänään nautitaan Chili con Kyyttöä hiukan vajaalla maissileivällä." Pakkaspäivä sai mukavaa mausteisuutta nopeahkosti valmistuvasta lihapadasta ja hautumisaikana kokoonsaatetusta maissileivästä. Mukana menossa oli myös papuja, joiden käyttöä edelleen laiskahkoon tahtiin opettelemme.

Leipä jäi vähän vajaaksi, koska pakkasesta puuttuivat maissijyvät joiden oletin siellä majailevan. Samoin uupui vihreä paprika. Mainitut yhdessä olisivat varmasti olleet mukavan tuntuinen ja makuinen lisä leipään, joten seuraavalla kerralla olen tarkempi. Carne eli liha oli tällä kertaa jauhettua Pappilanpuiston kyyttöä. Alkuperäinen ohje Valittujen Palojen "Liharuokien klassikot"-kirjasta ehdotti palaista lihaa eli naudanpaistia kuutioina.

CHILI CON CARNE
4-6 annosta

1 rkl oliiviöljyä
350 g naudanpaistia kuutioksi leikattuna tai vaikkapa kyytön jauhelihaa
1 iso sipuli hyvin hienonnettuna
½ punainen chili ilman siemeniä (oma lisäys)
2 valkosipulinkynttä mursakattuna
½ tl juustokuminan siemeniä
1 tl (tai maun mukaan) kuivattuja maustepaprikoita murskattuna
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1-2 tlk (400-800g) ruskeita papuja huuhdottuna ja valutettuna
3 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria

Kuumenna öljy isossa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää liha ja paista palat hyvin ruskettuneeksi tai jauheliha kypsäksi. Nosta lihat pois.
Alenna levyn lämpötilaa ja lisää silputtu sipuli. Kypsennä hiljalleen 10 minuuttia. Lisää valkosipuli, juustokumina ja maustepaprika sekä mahdollinen chili. Kypsennä minuutti ja alenna levyn lämpöä. Lisää tomaatit tölkeistä, pavut, lihaliemi ja liha. Sekoita hyvin ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Alenna lämpöä sitten niin  että seos poreilee hieman. Peitä pata kannella ja kypsennä 1½ tuntia. Sekoita aineksia välillä. Valmistumista odotellessa voit valmistaa maissileivän.
MAISSILEIPÄ

140 g keltaisia maissijauhoja
115 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 iso kananmuna
2 ½ dl kevytmaitoa
140 g maissinjyviä, tuoreita tai pakastettuina
1 pieni, mieto ja tuore vihreä maustepaprika siemenittä hyvin hienonnettuna

Leipä siis pärjää ilman kahta viimeksimainittuakin, mutta seuraavaksi kokeilen ehdottomasti sen kanssa.
Kuumenna uuni valmiiksi 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 20 cm:n neliskulmainen pelti tai tavallinen täytekakkurengasvuoka.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Riko munan rakenne haarukalla sekoittaen ja lisää sekaan maito. Sekoita jauhot ja neste yhteen vain sen verran että kaikki on hyvin sekaisin. Älä sekoita liikaa ettei taikina sitkisty. Lisää maissinjyvät ja maustepaprika.
Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä leipää 20-25 minuuttia tai kunnes se on kiinteää.
Joululahjaksi saatu kirja esittää useita variointimahdollisuuksia pataruualle: naudanlihan korvaaminen luuttomalla lampaanlihalla ja murskatun maustepaprikan korvaaminen tuoreella, vihreällä maustepaprikalla. Ruskeiden papujen sijasta voi käyttää säilöttyjä kikherneitä.
Jos ei halua käyttää maissileipää, suositellaan chili con carnen pinnalle ripoteltavan 150 g tuoretta vaaleaa leipää ja mieto vihreä maustepaprika. Pinta tulee ruskistaa ilman kantta 225 asteessa vartti tai kunnes pinta on kullanruskea. Esimerkiksi.

6 kommenttia:

  1. Chili con carne on kyllä parasta pakkaspäivän ruokaa! Meilläkin tehtiin chiliä viikolla, highlanderista :)

    VastaaPoista
  2. Campis: Ei kuulosta ihan suomalaiselta maatiaisruualta, aluksi.

    Hannele: Uuu, oikein rotulihaa - se on hyvää!

    VastaaPoista
  3. Öö, tyhmä tai tietämätön kysyy, että mitä on maustepaprikat? Onko ne jotenkin erilaisia kun chilit?

    VastaaPoista
  4. Agatha: Tiedätkös en minäkään tiennyt ennen tätä reseptiä mitä maustepaprikalla tarkoitetaan.

    Kasvikset.fi sanoo näin "Paprika, tarkemmin sanottuna vihannespaprika, ja maustepaprika, jota yleisesti kutsutaan chiliksi, ovat yhteisen kantaäidin erilaisiksi jalostettuja marjahedelmiä. Molemmat kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti, peruna ja munakoiso."

    Lisäsin tuoretta chiliä lisää koska sitä sattui jääkaapissa olemaan.

    Minusta kysyvä ei ole tyhmä vaan se joka jättää ottamatta selvää :):

    VastaaPoista
  5. Heh, sitähän ne opettajat aina yritti väittää koulussakin, että ei ole tyhmiä kysymyksiä :) No, kiitos vastauksesta, taas ollaan viisaampia. Olisihan sen voinut tietty itsekin googlata :)

    Sen takia juuri ihmettelin, että mitä on maustepaprikat, kun tiesin, että ne tavalliset paprikat on vihannespaprikoita ja tottunut siihen, että aina puhutaan chileistä niitten toisten kohdalla. Ja nuo chilit tuntuu sitten olevan taas ihan oma maailmansa :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin