perjantai 17. helmikuuta 2012

Muurahaisruokaa

Toiset syövät muurahaisia suklaassa, me wokissa. Koska oli talvi ja muurahaispesät paksun lumipeitteen peittämiä, päätimme korvata muurahaiset jauhelihalla. Tai sitten minä vain höpötän ja olen hiukan tylsistynyt perheen viikon kestäneen sairastelun seurauksena.  

Oikeasti tämän kiinalaisen ruuan nimi on "Puuhun kiipeävät muurahaiset". Nimi tulee siitä, että nuudelin seassa pilkottavien lihamurujen katsotaan muistuttavan puissa kiipeileviä muurahaisia.

Ruoka oli hauskan ja hyvän makuinen. Jukka kiitteli sitä että perheessämme oli löydetty jauhelihalle uutta käyttötapaa. Liha jäi aika valjun väriseksi, koska lisäsin sen pannulle ennen kuin se oli kuumennut tarpeeksi. Huomaa siis kuumentaa wokkisi kunnolla ennen kuin lisäät lihan sinne, niin saat kauniin ruskeita, paahtuneita kikareita.

Jouduimme oikomaan reseptin ainesosia melkoisesti, sillä oikeita raaka-aineita ei Nummelan kaupoista oikein löytynyt. Autenttisuus varmasti kärsi, mutta hyvää ruoka oli silti. Olen jättänyt reseptiin oikeat aineet ja lisännyt sulkuihin käyttämämme.

Ohje on kirjasta "Löytöretki Kiinan keittiöihin". Olemme tykänneet siitä runsaan kuvituksen ja monipuolisten ohjeiden vuoksi. Etusivulla näkyy kirjoitetun käsialallani: "Rakkaalle ja taitavalle lempikokilleni Pastapäälle Jouluna 2008 ♥ hyppysellinen".

PUUHUN KIIPEÄVÄT MUURAHAISET
eli jauheliha-nuudeliwokki kiinalaisittain
neljälle

125 g porsaan tai naudan jauhelihaa (luomupossua)
½ tl vaaleaa soijakastiketta (soijakast.)
½ tl shaoxing-riisiviiniä (miriniä)
½ tl paahdettua seesamiöljyä
125 g papunuudeleita (munanuudeleita)
1 rkl öljyä
2 kevätsipulia hienonnettuna, sipuli ja varsiosat erikseen
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl chilipaputahnaa (me laitoimme chiliä ja currytahnaa)

KASTIKE
1 rkl vaaleaa soijakastiketta (soijakast.)
1 rkl shaoxing-riisiviiniä (miriniä)
½ tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl paahdettua seesamiöljyä
2 ½ dl kanalientä

Sekoita jauhelihan joukkoon soijakastike, riisiviini ja seesamiöljy. Liota (papu)nuudeleita kuumassa vedessä 10 minuuttia ja valuta.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

Kuumenna wokki suurella lämmöllä, lisää öljy ja kuumenna erittäin kuumaksi (!). Paita jauhelihaa koko ajan sekoittaen ja erotellen, kunnes se alkaa ruskistua ja on pieninä kikareina. Siirrä lihat wokin laidalle, lisää kevätsipulin sipuliosuus, inkivääri, valkosipuli ja chilitahna. Paista jälleen koko ajan sekoittaen 5 sekuntia tai kunnes seos tuoksuu. Siirrä liha takaisin wokin keskelle.

Lisää kastike lihaseokseen ja sekoita. Lisää nuudelit ja kiehauta. Alenna lämpö matalaksi ja keitä 8 minuuttia tai kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Ripottele pinnalle kevätsipulinvarsisilppu.

5 kommenttia:

  1. Kiinalaiset on kyllä neroja keksimään nimiä :) Olen kanssa tehnyt tätä muutaman kerran ja hyvää on ollut, vaikka Riihimäen kaupoista ei näitä kiinalaisia erikoisuuksia löydy sen paremmin kuin näemmä sieltä Nummelastakaan. Mitähän ne papunuudelit edes on?

    VastaaPoista
  2. Tuossa kirjassa on tosiaan muitakin hauskoja, kuten esimerkiksi "lemmenlintukatkaravut" jotka esiintyvät aina pareittain ja "leijonanpäälihapyörykät" , koska isot lihapullat kuulemma näyttävät (eivät näytä) leijonanpäiltä.

    Minä olen koko ajan ajatellut että asut Helsingissä. Olen jopa kuvitellut kotitalosi, aika liki Kansallismuseota :).

    Ei hajuakaan papunuudeleista.

    VastaaPoista
  3. Oi, lempiruokani suoraan lapsuudesta! Välillä kuvittelin jo äitini keksineen nimen ruoalle ihan minua varten. :)

    VastaaPoista
  4. :) . Ja minä olen maistanut nuudeleita vasta ekan kerran omassa asunnossani yli 20-vuotiaana...

    VastaaPoista
  5. Äiti osti matkoiltaan englanninkielisiä kiinalaisia jo 80-luvulla. Samoilta reissuilta tarttui mukaan myös nuudeleita, soijakastiketta ja riisiviinietikkaa. Oli melkoinen edelläkävijä! :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin