sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kuittihaastevastauksena Munaleivos mämmillä


Tämän kuukauden ruokahaaste oli ylihyvä! Kulinaarimurulan Jaanan kuulutuksen mukaan löydetystä kauppakuitista tuli poimia vähintään kaksi raaka-ainetta ja koota niistä ruoka.

Vakaa aikomukseni oli löytää kaupan käytävältä joltakin pudonnut kuitti. Mennessäni paikalliseen markettiin sellainen lojuikin sopivasti jo tuulikaapissa. Sen sisältö tuotti kuitenkin suuren pettymyksen: ei pelkästä huulipunasta ja kynsilakasta saa mitään syötävää. Kiertelin kauppaa muina miehinä ympärilleni kuikuillen näyttäen varmaan näpistystä aikovalta rouvashenkilöltä. Kuitteja ei vaan näkynyt. Lähestyin jo poismenoa ajatuksenani, että pitääkö minun nyt ruveta kölppäämään niitä kassojen päädyssä olevia roskiksia, kun pelastavana enkelinä tuttuni oli maksamassa ostoksiaan. Katsomatta hänen ostamiaan artikkeleita pyysin saada kuitin, jolloin tuttavani sanoi että toki, mutta minkä ihmeen takia.

Mietin jo etukäteen, että jos kuitti sisältää kondomin, aion testata sous vide-tyylistä kypsennystä kumiveijarilla. Mutta kuten kuitista näette, näin ei käynyt.
Aika nopeasti päätin, että jonkinlainen pääsiäismäinen leivos näistä saadaan aikaan. Kuitin raaka-aineista poimin siis kananmunan (meillä luomuja) ja säntillisesti samaa mango-ananasrahkaa. Jos vielä haluaisi lisää juttuja tästä kuitista, voisi lopputuloksen tarjota keltainen vessapaperi servettinä. Ehkä.

Viime vuonna innostuin mämmileivonnasta ja päätin jatkaa hommaa tänä vuonna. Pyöräytin ilmoille leivoksen, jonka pohjaan upotin mämmiä. Mämmi maistuu loppumaussa, mutta lähinnä rukiisena makuna. Leivoskuppi täytettiin rahkan ja kermavaahdon seoksella, johon kananmunamaista ulkonäköä tuli esittämään tuoreesta mangosta koverrettu "keltuainen".
Minä sain koverrettua yhdestä mangosta 9 "keltuaista".
Jos mielii saada leivokseen lisää mämmimäistä makua, voi rahkatäytteen alle upottaa jo "hillosilmäksi" mämmiä.
Toki mämmin voi sijoittaa myös paraatipaikalle leivoksen huipulle yhdessä mangopalojen ja parin keltaisen nompparellin kanssa.

MANGOISET MÄMMI-MUNALEIVOKSET
noin 25 kpl

POHJA
160 g voita
70 g mämmiä
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja

TÄYTE
1 dl kermaa
270 g mango-ananasrahkaa (1,5 purkkia)
2 rkl tomusokeria
tuoremangoa silputtuna

KORISTEEKSI
mangosta koverrettu puolipallo

Sekoita keskenään jauho ja leivinjauhe. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Lisää jauhot edelliseen. Sekoita joukkoon myös mämmi. Sekoita kunnes  taikinasta saa yhtenäisen pallon. Kääri ympärille kelmu ja laita jääkaapin viileyteen vähintään puoleksi tunniksi.

Painele taikina pieniin leivosvuokiin ohuelti. Voitelua ei tarvita sillä taikina on niin voinen. Paina päälle toinen vuoka, jotta kuppimaisuus leivonnaisessasi säilyy. Jos sinulla ei ole tarpeeksi kuppeja, laita päälle leivinpaperipala ja painoksi papuja. Paista uunissa kiertoilmalla 180 asteessa noin 20 minuuttia.

Kun kupit ovat jäähtyneet, irrota taikinakupit vuuista.

Valmista täyte. Koverra mangosta puolipallon muotoisia keltuaisia ja siirrä syrjään. Pilko loppu mango pieneksi silpuksi. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahtoon rahka, tomusokeri ja mangosilppu.  

Koristemangokeltuaisen voi kovertamisen jälkeen halutessaan upottaa  sokeriveteen kiehumaan kahdeksi minuutiksi ja jättää hetkeksi myös jäähtymään liemeen. Näin hedelmän rakenne pehmenee syötävyysmukavuuden kasvaessa. Joillekin tuoreen mangon maku on myös liian karvas, joka sekin taittaa terävimmän kärkensä sokeriuitossa värin silti kärsimättä. Mangokeltuainen lisätään leivokseen täysin jäähtyneenä.

Kokoa leivos. Jos mielit, laita pohjalle ensin mämminokare, sitten rahkatäyte ja lopuksi "mangokeltuainen".

8 kommenttia:

  1. NÄtti leivos.Oi kuinka nauratti tuo kondomin käyttö Sous Vide-tarkoituksessa;D Itse olinkin just tutustumassa sellaiseen vempaimeen ja molekyylikeittiöön (vika postaukseni)

    VastaaPoista
  2. Tää on mainio! Onnea kisaan :-)

    VastaaPoista
  3. Äkkivilkaisulta tuo näytti erehdyttävästi kananmunalta kupissa eli onnistuit hienosti hämäämään :) Hauska idea pääsiäisen leivokseksi!

    VastaaPoista
  4. Yaelian: Mielenkiintoinen tuo "suus videe". Enää puuttuu vakumointikone.

    Jaana: Kiitosta vaan!

    Kotiharmi ja Hannele: Kiitoksia teillekin. Tätä oli hauska tehdä. Lapsetkin osallistuivat innolla varsinkin vuokien täyttämiseen.

    VastaaPoista
  5. :D en tiedä jos vakumointikone toimisi (omigosh, yöks) mutta hauska idea kyllä ;).
    Kauniita leivoksia, ja varmaan myös herkullisia :)

    VastaaPoista
  6. Hauska idea. Aivan mahtava pääsiäisleivos!:)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin