tiistai 6. maaliskuuta 2012

Miksi juoda lager-olutta leipoessa eli Onnistuneet korvapuustit vih-doin-kin

Olen ennenkin avautunut siitä miten en osaa leipoa pullaa. Alkuvuodesta vieraammekin saivat kokea sen karvaasti kun epäonnistuneen possunpotkasetin jälkeen tarjosin heille lasten tekemiä kivikovia pullantapaisia ja aivan raakaa bostonkakkua. Silloin kiukkuni nousi oikein todella näitä hiivamöllyköitä kohtaan ja päätin oppia leipomaan korvapuusteja. Ottaisi se sitten vuoden tai viisi, ehkä loppuelämäni. Veeran korvapuusteja olen joskus tehnyt, mutta niissä prakasi muistaakseni ulkonäkö todella pahasti, mikä menee tietysti kokemattomuuteni, ei ohjeistuksen piikkiin. Silloin minulta puuttuivat myös ahkerat apurit, jotka nyt tekivät suurimman osan hommasta taikinanvaivaamisen jälkeen.

Onnistuvien korvapuustien löytyi ennenkin kehutusta Suvi Rüsterin "Täydellinen ohje"-reseptikirjasta, josta virkan muutaman sanan erikseen piakkoin. Vinkeiltään supistettu versio löytyy Olivian sivuilta. Korvapuusteihin ammattilaisvinkit oli antanut leipuri Elias Kortekallio. Seurasin muuten ohjeistusta tarkasti, mutta puustien sisään laitettavan voin korvasin omenasoseella äitini tapaan. Kardemumma meiltä loppui kesken. Raesokerin asemesta käytimme ruokosokeria, mutta valkoinen raesokeri olisi ollut kyllä ulkonäöllisesti parempi vaihtoehto. Korvapuusteista tuli niin hyviä sekä maultaan että rakenteeltaan, että niitä söivät kaikki - ja kaikki ottivat myös lisää. Maistuvia puusteja tehdään toistekin!
Varaa aikaa puustien tekemiseen: 10 minuuttia taikinan kasaamiseen ja vaivaamiseen + 45 minuuttia-1 tunti taikinan kohottamiseen + 10-15 minuuttia taikinan leipomiseen puusteiksi + 1 tunti puustien kohottamiseen + 20 minuuttia yhteensä puustien voiteluun, sokeroimiseen ja paistamiseen eli yhteensä 2 tuntia 25 minuuttia minimissään.

KORVAPUUSTIT
noin 20 isoa puustia

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
14-15 dl vehnäjauhoja
150 g huoneenlämpöistä voita

VÄLIIN
100 g voita tai vastaava määrä omenasosetta
1 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia

VOITELUUN
1 kananmuna
ripaus suolaa
raesokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, kananmuna ja suola. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa nyrkillä painellen. Lisää loppuvaiheessa voi. Alusta yhteensä 8–10 minuuttia. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Painele ilmakuplat pois ja jaa kahteen osaan. Kauli taikinapalat yksi kerrallaan parin sentin paksuiseksi, noin 30 x 40 sentin levyksi. Levitä levylle puolet rasvasta tai soseesta, fariinisokerista ja kanelista.

Kääräise levy leveyssuunnasta rullaksi. Leikkaa pötkö viiden sentin levyisiksi kolmioiksi. Nosta palat uunipellille leivinpaperin päälle leveä puoli alaspäin. Paina peukalolla keskelle vako pöydän pintaan asti kierteiden suuntaisesti. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

Ripauta voiteluun tarkoitetun kananmunan joukkoon suolaa, jotta muna levittyy tasaisesti. Ripottele pullille raesokeria. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

KRIITTISET VAIHEET + AMMATTILAISVINKIT

Liika vehnäjauho tekee pullista kovia.
Liian kauan vaivatusta pullasta tulee sitkoinen.
Kohota puusteja jopa tunti ottaen huomioon huoneen lämpötilan. Kesällä 45 minuuttia riittää, kylmemmällä puusteja pitää kohottaa reilu tunti.
Jätä kaaviloitu taikinalevy paksummaksi kuin normaalissa kierrepullassa.
Kierrä levy napakaksi rullaksi neljälle tai viidelle kierteelle. Liian löysä kierre saa aikaan lässähdyksen uunistaottamisen jälkeen ja liian tiukasta taas täytteet pursuavat ulos.
Voitelussa vanhempi tai huoneenlämmössä vuorokauden rikottuna ollut muna antaa paremman kiillon ja värin.
Puusti on kypsä kun sen väri on kauttaaltaan tasainen, vähän lager-oluen väriä tummempi.


Ulkonäkökin muistuttaa jo erehdyttävästi korvapuustia, vaikka harjoittelemisen varaa toki on.  

Asennuskieli mukaan kun voitelet viuhtoen pullia koulun jälkeen ja ripsit päälle ruokosokeria.
Aisti tuoksu!

14 kommenttia:

  1. Sattupa hyvin, että meillä juuri leivottiin eilen korvapuusteja, muuten olisin ollut pakoitettu ryhtymään kotikorvapuustinhimossani heti leivontapuuhiin näiden kuvien ja tekstin jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Minullakin oli eilen korvapuustipäivä viisivuotiaan apurin kanssa. Häkellyttävää, että viisivuotias on hommassa yhtä taitava, kuin aikuinen.

    Olen todennut, että kakkupohjan ja korvapuustien teko on ihan yhtä lailla onnenkauppaa. Kaikki täytyy mennä just kohdalleen, että tulos hipoo täydellisyyttä.
    Se on kuitenkin fakta, että Sunnuntai-jauhoilla ei pullat tahdo onnistua millään; jauho on liian hienoa.
    Mutta niin vain hävisi meilläkin kaikki eilisen tuotokset, eli uusi pullapäivä täytyy pitää pian.

    VastaaPoista
  3. Hienot puustit ja ihanat pikku leipuriapurit! Itse en ole mitenkään pullan ystävä,mutta kyllä voisin noista korvapuusteista yhden ottaa....

    VastaaPoista
  4. en muuten arvostele, paitsi positiivisesti.. nää on noussut paljon kauniimmin ja paremmin kun siinä kirjan kannessa :)

    ne ammattilaisvinkit kirjassa on vähän hassut koska ne on ei ole tähän taikinaan vaan taikinnaan jota ei "nosteta kaksinkertaseksi" vaan leivotaan suoraan vaivauksen jälkeen, leipomotyylillä.

    VastaaPoista
  5. Okei, teen viikonloppuna korvapuusteja. En ole ikinä leiponut pullaa ja korvapuusteja inhoan, mutta jos niistä voi saada noinkin herkullisen näköisiä, niin mikä ettei!

    VastaaPoista
  6. Nanna, sinä pullantuoksuinen äiti!

    Sirkku: Lapset on kyllä yllättävän taitavia kun antaa tehdä. Meilläkin poitsu oppi kerrasta rikkomaan kananmunat niin ettei kuorenpaloja eksy mukaan.

    Mitäs jauhoja suosittelisit? Meillä taisi olla nyt juurikin Sunnuntai luomujauhoja.

    Yaelian: ja mielelläni antaisin jos täällä olisit :).

    aleksin kanssa tosiaan väännettiin hiukan tästä aiheesta jo tuolla viva ciapattan facebookissa...Nillä vinkeillä me edettiin ja hyvin onnistui :).

    Mari: Keskity siihen tuoksuun! En ole tiennyt että korvapuusteja voi inhota :O.

    VastaaPoista
  7. meinasin siis sitä "jos vaivaat taikinaa tosi paljon niin anna sen levätä että on helpompi kaulita"-vinkkiä mitä tossa sun listassa ei edes ollut mutta musta kirjassa oli. tossa ohjeessa kun se lepää muutenkin jo niin vinkki on hassu.


    varmaan pitää itekin yrittää

    VastaaPoista
  8. Kirjassa tosiaan lukee : "Liian kauan vaivatusta pullataikinasta tulee liian sitkoinen ja kaulitseminen vaikeutuu. Anna taikinalevyn levätä kaaviloimisen välillä, niin sitkot rauhoittuvat". En tehnyt näin ja siksi en merkinnyt vinkiksikään. Siis miten kaaviloimisen välillä? Eihän sitä kaaviloida kahta kertaa?

    VastaaPoista
  9. en tiiä, vähän sekavaa kyllä, voi olla että toi on tosi väärässä paikassa ja tossa on leipuri ajatellut että taikina kaulataan koneella, sillon sen on hyvä antaa vähän rauhottua kaulausten välillä. tai sitte se on vaan että vaivaamisen ja kaulaamisen välillä, just vaivattua taikinaa ei saa juuri millään littanaksi.

    tosi ärsyttävää kun tää blogger ei enää ilmota uusista kommenteista!

    VastaaPoista
  10. "Ammattilaisen vinkit: Liian kauan vaivatusta pullasta tulee sitkoinen"

    Tässähän nyt ei ole mitään ammattimaista, koska pullataikinassahan täytyy olla sitko. Sen takia sitä vaivataan, että saadaan sitko aikaiseksi. mitä paremmin pullataikina kestää venyytystä niin sitä parempi se on.

    VastaaPoista
  11. Mä leivon aina veteen ja sokeria yöhön ohjeeseen ainaki desi enemmän.. Vähemmän jauhoja et just saa leipoutumaan ja rasvaa 50g enemmän.. Mutta on herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  12. no kylläpäs tätä Suurta Suomalaista Juhlapäivää onkin nyt juhlittu :-) (meillä tosin sen perinteisen korvapuustibostonin lisäksi myös Ameriikan malliin suolakinuskipekaanitäytteisillä tahmapullilla :-)

    VastaaPoista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Kiitokset kommenteista.

    Itse paha mennä sanomaan ammattilaisvinkkien paikkaansapitävyydestä, kun pullien leivonta ei ole ihan mitään iisibiisihommaa mulle.

    Vanha postaus mutta kaivoin nyt esille

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin