keskiviikko 22. elokuuta 2012

Huippuhodari eli hod dog-sämpylä marinoidulla punasipulilla

 Hiukan kaksimielinen kuva. Vai olenko se vain minä?

Ravintolapäivänä meillä toimi Jukan pyörittämä hodarigrilli. Sämpylät mies vaivasi hikipäässä käsin edellisenä iltana. Viimeiset pellit taisivat tulla ulos uunista puolenyön aikaan. Vähti oli vaivan väärti (taasko minä murteilen?), sillä hodareita kehuttiin kovasti. Yksikin hyvin nuori mies kuvaili että ne ovat parhaita ikinä. Vau!

Ravintolapäivänä hodarin väliin nakattiin grillissä rusketusraitoja saanut Vatajan lisäaineeton nakki. Tai oikeastaan puolikas koska kyse oli minihodareista. Mausteeksi sai valita suolakurkkua, ketsuppia ja/tai monien kehumia marinoituja punasipuleita. Jos kyse olisi ollut pienemmästä rypistyksestä kuin hodarigrilli ja kahvila yhteensä, olisi keralle voinut tehdä vaikka majoneesia, sinappia tai karamellisoituja sipuleita. Myös coleslaw passaa hyvin hodareiden kanssa.

Mitä teillä nautitaan hodarisämpylöiden välissä?
 
Hyvin kohosi!

Seuraavana Kädenvääntöä-blogista kopioitu hodarisämpyläresepti, joka on alunperin Voisilmäpelistä. Muokkasimme reseptiä vain sen verran, että käytimme nesteenä vain vettä, emmekä voidelleet sämpylöitämme lainkaan. Sämpylät jäävät näin hyvin vaaleiksi, mutta pohjaa koputtamalla voi todeta ontolta kuulostavien sämpylöiden olevan valmiita. 

Reseptissä on mitoitus neljän, neljänkymmenen ja sadan hodarin taikinalle. 

HODARISÄMPYLÄT

4kpl, 40 kpl, (100 kpl)

2 tl sokeria                          1 dl (2,5 dl) 
1 ¼ tl kuivahiivaa                 12 ½ tl (1,6 dl) 
1 ½ dl 42′C lämmintä vettä    1,5 l (3 l + 7,5 dl)
1 rkl rypsiöljyä                     10 rkl (25 rkl) 
1 tl  suolaa                         10 tl (25 tl)
n. 3 ½ dl  vehnäjauhoa         35 dl (5,7 kg)
(voiteluun: munanvalkuaisia)

Sekoita sokeri, kuivahiiva ja ½ desiin lämmintä vettä. Odota noin 5 minuuttia kunnes seos alkaa hieman kuplia. Lisää loppu vesi, öljy ja suola. Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Ota taikina kulhosta jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 5-10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Jos taikina tarttuu kovasti käsiin, lisää jauhoa tarpeen mukaan, mutta vältä laittamasta jauhoa yhtään enempää kuin on pakko.

Kohota taikinaa lämpimässä, ei-vetoisassa paikassa 1 ½ tuntia. Jaa sen jälkeen taikina neljään osaan ja pyörittele hodarisämpylän muotoisiksi. 

Asettele leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät liinalla ja kohota vielä puolisen tuntia. (Voitele valkuaisella ja) paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kohonneet (ja ruskettuneet kauniisti).  Tarjoa haaleana tai kylmänä. 

8 kommenttia:

  1. Pitääpä tehdä itse hodarit alusta asti joskus! rakastan myös marinoitua punasipulia, mmmmm! enpä ole vaan koskaan tajunnut laittaa sitä hodarin väliin :)

    VastaaPoista
  2. No mun hodarisalaisuus on siskolta opittu. Se ei kylläkään ole mikään terveysvoittaja...
    Hodarin väliin rypistetään siis muiden normitykötarpeiden mukaan myös rapeita perunalastuja. Toimii. Meidän sipulitkin on noita kuivattuja-paistettuja, mutta nämä marinoidut kuulostaa superilta.

    VastaaPoista
  3. annemi: Koitappa seuraavaksi. Kyllä maistuu!

    Nanna: No ompa eksoottinen setti :). Voisi kyllä koittaa joku kerta! Mitenköhän siskosi on tullut testanneeksi komboa eka kerran? Hävikistä herkuksi merkeissäkö?

    VastaaPoista
  4. Nanna: OHO! sinun versiosi sipseissä saisi suuret hurraa huudot täällä meillä kotona mieheltä :D

    VastaaPoista
  5. Kas, hodareita :) Meidän normihodarit sisältävät nakkia, majoneesia, sinappia, ketsuppia ja sipulia. Tänään syötiin ihan toisenlaista: krakovanmakkaraa, sellerisalaattia ja punajuurisipsejä. Kuulostaa kummalliselta, mutta toimi loistavasti! Yhtään en ihmettele enää noita Nannan perunalastuja :)

    VastaaPoista
  6. Meillä laitetaan nakin, sinapin ja suolakurkkujen lisäksi naapuri maasta opittuna paahdettua sipulia (röstad lök), tosin kaupan valmista. Pitäisi varmaan kokeilla sitäkin tehdä itse, marinoidut punasipulit menee myös takuulla kokeiluun.

    VastaaPoista
  7. ..haha...ei sinne nyt voi mitään eltaantuneita hävikistä herkuksi perunalastuja laittaa. Freshistä pussista varta vasten. Luulen, että on oppinut tavan jostain rapakon takaa

    VastaaPoista
  8. Kotiharmi: no minä katselinkin kiinnostuksella teidän hodareita. Ei ihan perussettiä :).

    Minna: Tuo varmaan kivaa tekstuuria. Ja mikä nottei nyt sipuli sovi mihin vaan, missä muodossa tahansa. Melkein.

    Nanna: Kaikkea ne rapakontakaiset...!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin