perjantai 28. joulukuuta 2012

Jallu-skagen




Jukka on tänä vuonna ollut ihan pöhköistynyt skageniin. Niinpä mies halusi sitä myös joulupöytään. Toteutus oli lopulta jaloviinapitoinen ja oikein hyvä!

Ohjeistus jallupitoiseen katkarapu-majoneesiseokseen napattiin kirjasta "Lähiruokaa". Pieniä muutoksia kuitenkin tehtiin. Jukka vähensi esimerkiksi majoneesin määrää, jotta seoksesta saatiin oikein runsaan paksua. Herukkaviini ohitettiin kokonaan, mutta jallua laitettiin sitten tuplalorautus. Joulupöydässä paahtoleipä vaihtui toki joululimppuun (joskin limppu oli meillä tänä vuonna turhan tiivis). 

Aloita seoksen valmistus majoneesin tekemisellä. Tästä määrästä tulee majoneesia noin 2 dl. Tarvitsimme majoneesia muihinkin jouluruokiin. 

MAJONEESI

1 munankeltuainen
2 tl Dijon-sinappia 
1 rkl vaaleaa balsamico-etikkaa
1,5 dl rypsiöljyä
hyppysellinen suolaa
sokeria
valkopippuria

Sekoita korkeassa, kapeassa kulhossa munankeltuaiset, sinappi ja etikka. Vaahdota seosta sähkövatkaimella ja lisää laitteen käydessä joukkoon öljy ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana. Valmis majoneesi on vaaleaa ja kuohkeaa. Mausta.

JALLU-SKAGEN

100 g valutettuja, pakastettuja katkaravunpyrstöjä
2 tl hienoksi silputtua salottisipulia
2 rkl majoneesia
1 rkl tomaattisosetta
pari pisaraa sitruunamehua
2 rkl jaloviinaa
cayennepippuria
(mätiä koristeeksi)

Sekoita kaikki jallu-skagenin aineet keskenään. 
Kokoa seos leipäsiivun päälle. 
(Laita halutessasi koristeeksi mätiä.)


8 kommenttia:

  1. Kuka nyt ei pöhköistyisi skageniin? Kiva uusi versio, ja minähän testaan kaiken, missä vilahtaakin sana skagen.

    VastaaPoista
  2. Meillä taikasanoja oli kaksi: jallu ja skagen.

    VastaaPoista
  3. Voi tätähän on ihan pakko tehdä. Tässä tosiaan on niitä taikasanoja, kuten jallu, ja öö... ne muutkin sanat :D

    VastaaPoista
  4. sauvajyvänen: Öö...majoneesi...:). Alkuperäinen resepti suositti muuten salottisipulin tilalla ruohosipulia. En viitsiny tätä kikaretta varten ostaa.

    VastaaPoista
  5. Meillä ei taida uskaltaa tätä kokeilla. Aina kun tehdään jotain majoneesista niin jäädään molemmat koukkuun eikä kummankaan vatsa kestä...

    VastaaPoista
  6. No empä ihmettele tuota lainkaan - vatsavaivat on inhottavia.

    VastaaPoista
  7. Skagenista tykätään meilläkin, ja taitaisi jallu lisätä vain innostusta. Pitääpä joku kerta pihistää pullosta vähän skagenin mausteeksikin.;)

    VastaaPoista
  8. Tämän määrän pihistämistä ei edes pullossa huomaa ;).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin