perjantai 21. joulukuuta 2012

Jouluravintola inspiroi

Söimme eilen Jukan kanssa kaksin nautiskellen vatsamme pinkaralleen Piraten Jouluravintolassa Lauttasaaressa. Miten sitä ei koskaan opi syömään kohtuudella kun itse saa ottaa. Nyt kohtuus oli tehty erityisen vaikeaksi, sillä esillä oli paljon uudenlaista maisteltavaa. Vaikka olisi ottanut miten pienen nökäreen tahansa, lautanen täyttyi nopeasti.

Keittiössä kokkailivat Mikael Volk ja Olli Vuori. Menua on ollut kokoamassa myös villiyrttispesialisti Sami Tallberg. Kokonaisuus koostui mäti- ja kalapöydästä, muista alkupaloista, grillistä nostetusta pääruuuasta ja runsaasta jälkiruokapöydästä. 
Nokkosvatruskat olivat todella hyviä, samoin sultsinat. Näiden kanssa sopi koota itselleen lautasen mätipöydästä blinimäiseen tapaan. 
Herkkua olivat sekä kylmäsavustettu hauenmäti ja mäti-perunasekoitus, sekä muikunmäti. Tässä pöydässä todella hyvää oli myös lasimestarin hauki. 
  
Villiruusuilla maustettu silakka oli kaunista, mutta ruusun makua emme löytäneet. Muutaman muunkin ruuan kanssa kävi niin, että villiyrtin maku jäi uupumaan. 
Alkupalapöydästä löytyi mm. villifasaania torvisienillä, loistavaa hiillostettua siikaa, 7 minuutin munia, possua, hienoa emmervehnäsalaattia ja aivan ihania marinoituja metsäsieniä. 

Pääruoka noudettiin grillistä. Heti alkuun lautaselle lusikoitiin silkkisen pehmeää, upeanmakuista palsternakkapyreetä ja ruusukaalipaistosta. Netissä luvattu hirven entteri oli kuulemma sitkeyssyistä vaihtunut paistiin. Se oli ihan hurjan hienon makuista kastikkeensa kanssa. Grillissä kypsenivät myös vuohimakkarat. 
 Villikala oli haudutettu Douglaskuusen ja lumen kanssa.
Jälkiruokapöydän parasta antia oli paahdettu valkosuklaa kardemummalla maustettuna ja karpaloiden kanssa nautittuna. Tarjolla oli myös mm. suklaata monessa muodossa, macaronseja, saaristolaistyyliin tehtyä omenapiirakkaa mesiangervovaahdolla ja väinönputkivanukasta tyrnihunajalla. 
 
Aterialla nautimme lasilliset viiniä. Minä otin J2:n kuivaa rieslingiä, josta pidin kovasti. Jukka meni koko setin läpi punaviinillä, joka passasi kuulemma mainiosti kalojenkin kanssa. Lasissa oli ranskalainen, (d.) de Blanesilla tehty samanniminen viini vuodelta 2010. 

Kokonaisuutena joulunautiskelumme oli hieno, erilainen, sisältäen tuttuja juttuja vähän uudella tavalla. Kotimatkalla mietimme mitä voisimme kokeilla omassa joulupöydässämme, sillä uskokaa tai älkää, menussa on tällä hetkellä päätettynä vain luomukinkku, imelletty perunalaatikko ja mäti jossain muodossa.     

6 kommenttia:

  1. Hieno tuo kamina missä lautaset ovat :) Ja muutenkin joululounaskateus iski, kun katselin kuvia. Minulla jäi työpaikan tarjoama joululounas väliin ja nyt alkaa olla jo mieliteot jouluruokien suhteen melko tapissa!

    VastaaPoista
  2. Seisovien pöytien ikuinen ongelma, että aina ottaa liikaa vaikka kuinka vähän yrittäisi maistella :) Mutta hyvältä näyttää.

    Mutta miten ihmeessä haudutetaan lunta?? :D

    VastaaPoista
  3. Campa: Minustakin lautasten lämmitysidea noin oli hauska!

    Omaa työpaikan joululounastani ei oikein sellaiseksi voi kutsua...kaupan laatikoita, liian suolaista kinkkua ja einesrosollia.

    Agatha: Ai siellä kärsitään samasta vaivasta :)?

    Haudutuksesta pitäisi varmaan kysyä Tallbergilta, mutta luulisin että kala on haudutettu lumessa (vedessä).

    VastaaPoista
  4. Kysäisin Samilta ja hän vastasikin jo: eli kala ja lumi laitetaan pataan mausteineen ja haudutetaan. Niin kuin arvelinkin.

    VastaaPoista
  5. Kysäisin Samilta ja hän vastasikin jo: eli kala ja lumi laitetaan pataan mausteineen ja haudutetaan. Niin kuin arvelinkin.

    VastaaPoista
  6. Oi, miten herkullisen näköiset tarjoomukset. Eihän tuolla voi kuin syödä liikaa...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin