lauantai 8. joulukuuta 2012

Murun blinit vohveliraudalla

Blinihimo. Kyllä, himpun verran aikaisessa, mutta pakkasmädillä hoideltavissa. Nyt sai kattaa blinien tykötarpeet hyvin retroiseen, Tukholman kirpparilta hankittuun astiaan joka oli ihan pakko ostaa välittämättä "onko-tuo-nyt-tarpeen-tai-edes-hieno"-nurinoista. 

Blinihimot tyydytettiin arvostelukappaleeksi saadun "Muru"-kirjan reseptillä, jossa perinteikkään blinipannun sijasta taikinanrapsakoittajana käytetään vohvelirautaa. Lopputulos oli rouskuvan rapea, melko suolainen blini. Voita ei tarvitse käyttää ollenkaan niin paljoa kuin tavallisissa valurautapannublineissä. Ohjeistetun kuuden sijasta saimme tavallisella sydänvohveliraudalla paistettua 5 vohvelia. 

Murulaiset suosittelevat blinien kanssa mätimoussea tai rakuunalla maustettua sienisalaattia. Me panimme tarjolle smetanaa, muikunmätiä, tuoretta tilliä, punasipulia, hunajaa ja etikkakurkkuja erikseen. Paistoin myös pannulla sipulia ja kantarelleja maustaen ne rakuunalla, mustapippurilla ja suolalla. 

Kirjasta on merkitty jo monta reseptiä kokeiltavaksi. Paitsi että ruuat houkuttelevat, houkuttelee myös tarina. Ohjeistuksien lomassa kerrotaan meinaten yhden hektisen päivän verran ravintola Murun tarinaa eri henkilöiden kautta. Ostaisin jollen omistaisi. Tarkempaa kuvausta opuksesta löytyy suolaa ja hunajaa-blogista
VOHVELIBLINIT
5 kpl

2 dl kermaviiliä
10 g hiivaa
1 tl sokeria
1,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmunanvalkuainen
1 dl (täys)maitoa
3 rkl (20 g) voisulaa
1 kananmunankeltuainen
1 tl suolaa
(kirkastettua) voita paistamiseen

Lämmitä kermaviili varovasti kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, sokeri ja puolet molemmista jauhoista.  Anna kohota 40 minuuttia.
Vaahdota kananmunanvalkuainen.
Lämmitä maito ja sulata voi vaikka samassa kattilassa.
Lisää taikinajuureen lämmin maito ja voi, kananmunankeltuainen, suola ja loput jauhoista. Lisää lopuksi vaahdotettu valkuainen nostellen.
Voitele vohvelirauta (kirkastetulla) voilla ja paista blinit kullanruskeiksi. Tarjoile heti tykätarpeiden kanssa.

Omana huomiona lisättäköön, että jos blinit joutuvat odottamaan pienen hetken, laita ne ilmavasti asetetun ritilän päälle jotteivät muutu rakenteeltaan löysiksi.

Juomasuosituksena kirjassa mainitaan 2010 J2 Riesling Becker-Landgrafilta. Ainakaan minä en löytänyt viiniä Alkon valikoimista.
Puolikas sydänvohveli on poutapilvi. 

11 kommenttia:

  1. Tämä resepti on meilläkin merkitty kokeiluun. Luenko oikein, että suolan määrää ohjeessa voisi vähentää?

    Muutenkin huvittaisi suurinpiirtein kokata koko kirja läpi. Edelleen oma suosikkini syksyn annista.

    VastaaPoista
  2. Meidän suuhumme olivat kyllä hyviä, mutta vähemmän suolaa käyttävän henkilön suuhun voi tökätä.

    Minä pidin hurjasti tarinoista ja niiden aitous-fiiliksestä. Kovaa hommaa tuo ravintolan pyörittäminen!

    VastaaPoista
  3. Nyt iski blinihimo! Vohveliraudalla tuleekin varmasti mukavan rapeita blinejä.:) Jokohan sitä kohta saisi verkot järveen... Toiveissa muutama mätiä sisältävä made.;)

    VastaaPoista
  4. No nyt löytyi hyvä syy ostaa vohvelirauta! :D

    VastaaPoista
  5. Voi, miten herkullista! En ole koskaan vielä blinejä tehnyt, joten tämä vohveliversio voisi toimia kivana ensikokeiluna. Nyt iski ihan hirmuinen mätihimo... :)

    VastaaPoista
  6. Tosi herkullisen näköistä ensimmäisen kuvan perusteella:)Ja nättiä!

    VastaaPoista
  7. Mvs: Niin, teillä on se itsenostetun ihanuus. Josko mekin saisimme tänävuonna Jukan isän luona.

    Arietta: kirppareilta saa tosi hyvin! Olen ostanut edellisen rautamme eurolla ja tämän uuden kahdella. Edellisestä oli johto hiertynyt vaaralliseksi. Tosin te ette taida olla kirppis-ihmisiä ;). Ei ne kalliita ole kaupassakaan.

    Mona: Totta, tämä voisi olla hyvä aloitus blinikokeilulle. Joko on mätihimo tyydytetty?

    Yaelian: Kovasti kiitos!

    VastaaPoista
  8. Minä olen jo monta viikkoa halunnut tehdä vohveliraudalla jotain... tässä olisi hyvä ehdokas tehtäväksi- Ihanan näköisiä !

    VastaaPoista
  9. Suosittelen lämpimästi! Kun meiltä loppui taikina ja päällisiä vielä riitti, viipaloimme vohvelirautaan joululimppua.

    VastaaPoista
  10. Piti tulla oikein katsomaan blinivohveleita, ihanan näköisiä! Kyllä vohvelirauta vaan on <3

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin