tiistai 7. toukokuuta 2013

Caesar salaatti kalakastikkeella

Kotitekoinen caesar salaatti on ihanan täyteläisen makuista. Erilaiset tekstuurit tuntuvat hyvältä suussa. Kun kastikkeen sekauttaa salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua, kokonaisuus pysyy tuoreena ja napakkana. Salaatti menisi hyvin itsekseenkin vaikka alkupalana, mutta meillä se syötiin grillatun possun kaverina. Tuhti mutta ah niin ihana annos!

Resepti tähän versioon löytyi Ferran Adrián opuksesta "The family meal". Kirjassa on esitelty edesmenneen El Bullin henksuruokaa. Kaikkiin resepteihin on merkitty raaka-ainemäärät kahdelle, kuudelle, kahdellekymmenelle ja 75:lle. Että kysykää vaan jos kaipaatte valmiiksilaskettuna isompaa settiä. 

Jukka kokosi meillä tämän salaatin. Huomatessaan ettei anjovista ollutkaan jäljellä, mies turvautui thaimaalaiseen kalakastikkeeseen. Ainesosalista paljastaa tuotteen sisältävän 75 prosenttia anjovisuutetta, joten ei ihmekään että se toimi oikein hyvin. Salaatinlehdet lienevät autenttiseen annokseen vääränmoisia, mutta mitäs pienistä. 

Tiesitkö muuten, että ceasar-salaatti on kehitelty italialaissyntyisen ravintoloitsijan toimesta Tijuanassa Meksikossa?


CAESAR SALAATTI
kahdelle

salaatinlehtiä (meillä rucolaa ja pinaattia)
20 g parmesaani-juustoa hienoksi raastettuna

krutongit:
30 g vaaleaa, kuivahtanutta leipää
öljyä

salaatinkastike:
½ pieni valkosipulinkynsi
2 öljyyn säilöttyä anjovista kuivattuna TAI 1 rkl kalakastiketta
1 munankeltuainen
2 tl sherryviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
20 g parmesaani-juustoa hienoksi raastettuna

Aloita krutongeista. Pilko kuivahteneet leipät pieniksi suupaloiksi. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Uppopaista leipäpalat öljyssä kullanruskeiksi. Nosta leipäpalat pois reikäkauhalla talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräiset rasvat. Jäähdytä. 

Laita valkosipulinkynsi, anjovikset tai kalakastike ja keltuaiset korkeaan astiaan. Surrauta sauvasekoittimella kunnolla sekaisin. Lisää öljy ohuena nauhana, kunnes seos on majoneesimaista. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. 

Laita salaatinlehdet kulhoon. Lusikoi sekaan salaatinkastike juuri ennen tarjoilua ja sekoita. Nosta salaatti tarjoiluvadille. Ripottele ylle loput 20 g parmesaania. Lisää krutongit. 

Ei kommentteja:

Blog Widget by LinkWithin