sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Parsakaalisalaatti vahvalla pekoniavustuksella synttäritarjoiluna



Tänään juhlittiin lapsukaistemme yhteissynttäreitä rantasaunalla. Iloisen vierasjoukon lisäksi meitä helli helle, joten uikkareillekin tuli käyttöä. Muksut kluttasivat vedessä innoissaan, kunnes herra Rantakäärme ui paikalle säikäyttäen kaikki hetkeksi. 
Suolapalana pippaloissa tarjottiin raparperi-meloni-porkkana-fetasalaattia, parsakaali-pekonisalaattia (jonka ohje tämän jutun lopussa), erilaisia grillattuja makkaroita ryynäriä unohtamatta sekä isäni savustamaa kirjolohta. Ronkeleille oli tarjolla "salaattina" myös pelkkää porkkanaa, melonia ja viinirypäleitä. 
 
Makeissa mentiin täysin lasten toiveiden mukaan. Pöytään katettiin pätkis-muffinsseja ja mehevää suklaakakkua mansikoilla. Lisäksi tarjolla oli lasten valitsemia kaupan keksejä. 
Otsikossa lupaamani parsakaalisalaatti oli hieno uusi tuttavuus. Kasviksia tuhditettiin rapsakaksi paistetuilla pekonipaloilla ja salaatinkastike tukevoitettiin pekoninpaistorasvalla. Kokonaisuus oli oikein hyvä ja passasi mainiosti kaveriksi savukalalle ja makkaroille. Menisi se kyllä ihan itsekseenkin vaikka lounaaksi. 

Tätä salaattia kootessani maistelimme parsakaalin varren sisäosan maistuvan ihan  miedolle retiisille. Kaikkea sitä oppii kun maistaa!

Ohje on Jamie Oliverin Jamie´s America-opuksesta.

PARSAKAALI-PEKONISALAATTI
kuudelle

2 isoa parsakaalia
suolaa keitinveteen
8 pekonisiivua
3 tomaattia
pieni nippu ruohosipulia

salaatinkastike:
pekoninpaistorasvat
½ valkosipulinkynsi
2 tl Dijon-sinappia
0,8 dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa parsakaalinnuput ihan pikkuruisina irti varresta. Kuori jäljelle jäänyt varsi ja paloittele näin paljastunut pehmeämpi sisäosa. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan. Lisää suolaa. Laita parsakaalinuput kiehumaan vain minuutiksi, jotta ne pehmenevät hieman mutta säilyttävät rapsakan suutuntuman. Laita nuput kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Salaatinkastike tarttuu paremmin kuiviin parsakaaleihin. 

Paista pekonit rapeiksi keskikuumalla pannulla. Siirrä ne rapsakoitumaan talouspaperin päälle. Pilko suupaloiksi. 
Säästä pekoninpaistosta tullut rasva. Kaada se astiaan, jossa sekoitat kastikkeen. Lisää muut kastikeaineet ja sekoita hyvin. 

Poista tomaateista siemenet ja pilko suikaleiksi. Pilko myös ruohosipuli. Yhdistä tomaatit ja ruohosipuli kulhossa parsakaalin kanssa. Kaada joukkoon myös kastike ja sekoita hyvin. Lisää pilkotut pekonipalat juuri ennen tarjoilua tai tarjoile ne erillisestä astiasta, jotta ne pysyvät rapsakoina. 

8 kommenttia:

  1. Tosi hyvännäköisiä herkkuja! Tuota parsakaali-pekonisalaattia on kyllä kokeiltava! Myös se raparperi-fetajuttu kuulosti hyvältä. Onko siitä reseptiä? :)

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin parsakaali-pekonisalaatista eritoten! Slurps! :P

    VastaaPoista
  3. Vois kuvitella että salaatti ois ollu iha överisuolanen,tai ainakin se kastike. Mutta ei tainnu olla? Tätä tekee mieli kojeilla. Nii ja huenot tarjoilut muutenkin.

    VastaaPoista
  4. herkku: Kiitos kysymästä, resepti siitäkin salaatista seuraa myöhemmin :).

    pilvinen: Kiva kuulla!

    CJ: Ei se kyllä ollut. Me ei taidettu lisätä suolaa enää salaatinkastikkeeseen, kun maistamalla oli hyvä noin. Parsakaali imi itseensä sienen lailla soossia.

    VastaaPoista
  5. Herkullisen kuulloinen salaatti. :)

    VastaaPoista
  6. ja Siiri on! Suosittelemme lämpimästi.

    VastaaPoista
  7. toi toimii! juurikin pekonin kanssa olen vuosia sitten oppinut parsakaalia syömään :-)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin