tiistai 3. syyskuuta 2013

Goottipohjalta

Tämä sienipiirakka lähti rakentumaan tattisaaliin tuhoamisesta. Kun jääkaapista löytyi lisäksi avattu ranskankerma ja hiukan kuivahtanut juustokannikka, alkoi suunnitelma hahmottua. Silmiin osui vielä vajaa lasipurkillinen mustatorvisieniä, joka naulitsi pohjasuunnitelmat selviksi. 

Pohjan ohje löytyy Sasu Laukkosen ja Mariaana Nelimarkan Vihreä pöytä-kirjasta, joskin minä vaihdoin vehnäjauhot vastaaviin spelttisiin. Olen viitannut opukseen jo monta kertaa, mutta minkäs teet kun ohjeilla onnistuu. Goottisäväys piirakkapohjaan tulee kuivatuista mustatorvisienistä. Minä jauhoin sienemme morttelissa. Täytteen sävelsin itse jääkaapin sisällön mukaan, joskin alkuperäistä ohjetta mukaellen. Kulinaarimurulassa resepti on tehty ihan ohjeiden mukaan, jolloin on hyötykäytetty paljon kuivattuja sieniä. 
Piirakasta tuli ihan hurjan hyvää. Pohjan rakenne on oikein mainio ja sen kokoonsaattaminen aivan ylihelppoa. Täyte kaikessa tattisuudessaan oli oikein juurevan makuista. Tätä voisi kokeilla myös pieniin leivosvuokiin vaikka brunssitarjottavana. 
 Juustot vielä päälle ja uuniin.

SIENIPIIRAKKA GOOTTIPOHJALLA
piirakkavuoallinen

pohjataikina
100 g voita + nökäre vuuan voiteluun
3 dl spelttijauhoja
2 rkl kuivattua, jauhettua mustatorvisientä
1 tl suolaa
½ dl vettä

täyte
6 dl tuoreiden tattien paloja + pari viipaletta koristeeksi
öljyä paistamiseen
1 valkosipulinkynsi pienittynä
1 dl ranskankermaa
1 ½ dl täysmaitoa
3 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
parmesaania tai muuta juustoa raastettuna

Valmista ensin pohja. Voitele piirakkavuoka voilla. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää tähän voisula. Lisää myös vesi ja pyöritä raaka-aineet taikinaksi. Älä vaivaa. Painele voidellun vuuan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan täyttämistä. 

Sekoita keskenään ranskankerma, maito, munat ja mausteet. Kuumenna paistinpannu ja lisää tilkka öljyä. Paista siinä hetki tatteja ja valkosipulihakkelusta. Kaada joukkoon maitoseos ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Kun muna alkaa hyytyä, kaada seos piirakkapohjan päälle. Asettele päälle tattiviipaleet. Raasta tähän päälle juusto. 

Paista 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. 

6 kommenttia:

  1. Tuo pohja kuulostaa tosi hyvältä! Mulla taitaa vielä olla kuivattuja mustatorvisieniä pussin pohjalla....

    VastaaPoista
  2. Paitsi hauskan näköinen, myös makuinen pohja. Ja ihan hirmuisen helppo tehdä.
    Meillä on hurjasti vielä kuivattuja suppilovahveroita menneiltä vuosilta. Tulen varmasti upottamaan niitä piirakkataikinoihin jatkossa.

    VastaaPoista
  3. Ihana piirasresepti! Minullakin on vielä vähän kuivattuja suppiksia tallessa ja ihan pian niitä löytyy lisää metsästä :)

    VastaaPoista
  4. Meillä on niin mahtava määrä vielä suppiksia kuivattuna, että olemme vakaasti päättäneet keskittyä tänä syksynä keräämään vain tuoreena syötävän verran.

    Piirasresepti on naurettavan helppo ja siksikin niin super.

    VastaaPoista
  5. Kiva pohjataikina, ja muutenkin herkku piirakka.:) Täällä taisi tatit jäädä vain haaveeksi. Muitakaan sieniä ei nyt ole pahemmin näkynyt. Ihan rutikuivaa kaikkialla.:( Onneksi on vanhaa varastoa pakastimessa ja kuivattuna jonkun verran.

    VastaaPoista
  6. Voi harmi! Anoppi jutteli että heidän pihassaan (siellä teilläpäin) oli ollut, muttei ole kummemmin metsään mennyt. Meillä on pitkästä aikaa ollut hyvä tattivuosi. Ollaan saatu kuivattuakin hiukan. En tiennyt aiemmin että jääkaapin ylätilassa voi kuivata tattejakin, mutta näyttää onnistuvat kun tarpeeksi ohueksi leikkaa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin