perjantai 20. syyskuuta 2013

Maltaista makua kurpitsasalaatissa

Kirjastoreissu kerrytti taas makunautintojamme. Jukka lainasi eilen Nummelan loistokirjastosta Akseli Herlevin "Herlevi liekeissä"-kirjan. Lehteiltyään grillauskirjaa mies nosti kiinnostavaksi ohjeeksi lisukkeeksi tarkoitetun salaattireseptin, johon tuli mm. paahdettua kurpitsaa, salaattia, kirpsakkaa etikkaa ja rapsakkaa sekä mielenkiintoistavaa mämmimallasjauhoistakin uunittua murustusta. 

Kokonaisuus oli todella maukas ja hieno. Värikkyys, tekstuurit ja maut ilahduttivat kovasti, myös mukana menossa ollut valkosipuli. Viimeksimainittua tuumasimmekin voitavan pistää enemmän seuraavalla kerralla. Kurpitsat menivät meillä liian pehmeiksi. Syynä oli kuulemma "päällekkäisten prosessien taitamattomuus". Kaikki syötiin silti hyvällä ruokahalulla, mutta seuraavaksi olemme tarkempia kurpitsan uunituksessa. Murustaikinaan Jukka lisäsi ohjeiden ohi vielä suolaa, mikä oli meistä todella tarpeen. Herlevi kehoittaa hienontamaan paahdetut murut tehosekoittimessa, mutta me olimme tyytyväisiä morttelin läpikäymisen jälkeen syntyneistä pikkukökkäreistä. 

Meillä lämmin kurpitsasalaatti toimi leivitetyn luomupossun lisukkeena, mutta salaatti menisi komiasti itsekseen vaikka lounaanakin. 

Kiitos Mummulle itsekasvattamastaan kurpitsasta, nyt sekin on syöty!
 PAAHDETTUA KURPITSAA MALLASMURUILLA

1 dl vehnäjauhoja
1 dl mämmimallasjauhoja
½ dl tummaa olutta (meillä mukavasti maltaan makua jatkava Teerenpelin Rento Reino)
½ dl pehmeää voita
suolaa

1 myskikurpitsa tai pala muuta kurpitsaa
1-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa ja pippuria
½ dl oliiviöljyä

1 ruukku rucolaa tai salaattisekoitusta
2 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita vehnäjauhot, mämmijauhot ja olut keskenään. Nypi joukkoon pehmeä voi. Murustele tai kökkäröitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 170 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä. Mortteloi pienemmiksi murusiksi. 

Kuori kurpitsa veitsellä ja halkaise. Poista siemenet. Leikkaa kurpitsa rouheiksi kuutioiksi. Mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon oliiviöljy. Kypsennä grillissä tai uunissa leivinpaperin päällä. Kurpitsan olisi syytä jäädä napakaksi. Jäähdytä.

Sekoita kurpitsapalat rucolan ja etikan kanssa. Ripottele päälle runsaasti jauhettua mämmimurua. 

6 kommenttia:

  1. Olen viime vuosina yrittänyt päästä sinuiksi kurpitsan kanssa. Tämä kuulostaa sellaiselta reseptiltä, jossa kurpitsa pääsee esittämään parhaat puolensa :)

    VastaaPoista
  2. Sillä silmällä katsoin tätä ohjetta kirjasta ja nyt täytyy vissiin kokeilla :).

    VastaaPoista
  3. Minä jäin kupritsaan kerralla koukkuun kun sitä pari vuotta (?) sitten ekaa kertaa tein.

    Tässä reseptissä kurpitsa on kyllä hienosti keskiössä.

    Suosittelen Minna kokeilemaan. Maltainen maku oli hieno lisä!

    VastaaPoista
  4. Hienon oloinen resepti, mutta älkää ihmeessä kuoriko kurpitsaa. Se kannattaa ehdottomasti kovertaa ja puuhata jäljelle jääneestä kuoresta kaunis lyhty pöydän koristeeksi. Suosittelen myös käyttämään simenet maustamalla ja paahtamalla ne. Oiva naposteluherkku syksyiseen ruokapöytään!

    VastaaPoista
  5. Lyhty on ihan kiva juttu, mutta ei niitä joka kurpitsasta viitsi tehdä. Ehkä sitten lähempänä Halloweenia :). Kurpitsa on minusta paljon helpompi pilkkoa ilman lyhtytavoitetta. Tämä taitaa olla meidän kolmas tämän syksyn kurpitsa.

    Siemenet ovat hyviä jos niitä saa rapsakoita. Meillä ovat jääneet muutaman kerran nahkeiksi ja sitten ovat jääneet syömättä.

    VastaaPoista
  6. Hups. kommentti lähti jo liian aikaisin. Piti vielä kiitellä anonyymi mukavista vinkeistä, niitä kuulee mieluusti aina!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin