lauantai 7. syyskuuta 2013

Vietnamilais-Pariisilainen kukkopata

Saavuinpa taas erään työpäivän jälkeen kotipihalle, kuten tapanani arkena on. Pihalla haistoin aivan mahtavien tuoksujen tulvivan jostain ja toivoin kovasti että se olisi meiltä. Ovea avatessani huokasin helpotuksesta, sillä tuoksut vain vahvistuivat ja keittiöstä kuului ruuanteon sinfoniaa. Jukka siellä kokkasi sika-essussaan Tomi Björkin ohjeella kukkopataa, jossa oli ujutettu aasialaista makumaailmaa klassiseen ranskalaiseen ruokaan. Ohje on Viini-lehdestä 1/2010.

Kukkopata (jonka toki voi valmistaa myös kanasta kuten ohjeessakin) onnistui oikein hyvin. Tiivismakuinen liemi oli hieno. Ohjeessa kehotetaan keittämään muhituslientä kokoon ja hauduttamaan siinä muutamia minuutteja riisinuudeleita. Jukalla liemi keittyi turhan paksuksi, jonka johdosta nuudelitkin tönkkööntyivät. Syödyksi silti tuli, kaikki. Keralle mies pyöräytti salaatin, joka väritti ja raikasti kokonaisuutta mukavasti.

KUKKOA VIINISSÄ VIETNAM-PARIISI
neljälle

1 kana tai kukonpojan koipireisiä
1 punasipuli 
4 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä
½ dl rypsiöljyä paistamiseen
1 dl sokeria
1 rkl mustapippuria
½ pulloa valkoviiniä
2 dl osterikastiketta
1 dl (mustaa) riisiviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa
5 rkl soijaa
1 l kanalientä

riisinuudelia

Valmista ensin liemi kattilaan . Kuori ja pilko sipulit, kuori ja hienonna inkivääri. Kuullota edellämainitut öljyssä kullanruskeiksi. Lisää kattilaan sokeri, mustapippuri ja valkoviini. Kiehauta. Lisää joukkoon osterikastiketta, etikka, soija ja kanaliemi. Kiehauta uudelleen. Laita kana tai kukkopalat pataan ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes siivekäs on kypsää. 

Siivilöi haudutusliemi takaisin kattilaan ja keitä hetki tiiviimmäksi, kuitenkin niin että liemi on juoksevaa. Kääri kukkopalat liemen keittämisen ajaksi folioon, ettei liha kuivu. Lisää liemen joukkoon riisinuudelit ja anna hautua noin 4 minuuttia, kunnes nuudelit ovat kypsiä. 
PAPUSALAATTI

1 dl höyrytettyjä papuja
3 cm:n pala inkivääriä
1 salottisipuli pienittynä
1 punainen chili paloiteltuna
1 nippu minttua silputtuna
1 punasipuli siivutettuna 
paahdettua sipulia

Yhdistä papusalaatin aineet ja tarjoa yhdessä kukkopadan kanssa. 

7 kommenttia:

  1. Tämä näyttää jokseenkin täydelliseltä, menee todellakin testiin. Tunnen jo tuoksun nenässäni ja minulle tuli välittömästi nälkä.

    VastaaPoista
  2. Meillä nää itähenkiset jutut nostaa päätään silloin kun halutaan vaihtelua. Tykätään kovasti tämäntyylisistä mauista, mutta luvattoman harvoin tulee tehtyä.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa herkulliselta! Kuinka kauan tuota kanaa suunnilleen pitäisi hauduttaa? Ihan vaan että tiedän koska tätä ehtii tekemään. :)

    VastaaPoista
  4. Kukonpoikien koipireisipalat tulivat noin tunnissa. Jukka teki padan uunissa välillä kukkopaloja käännellen. Liemi on kuitenkin jo lämmin valmiiksi.

    VastaaPoista
  5. onpas kaunis ja mahtavan kuuloinen satsi!

    VastaaPoista
  6. Ihana resepti! Diggaan kovasti tämän tyylisistä ruoista. Björkillä on taito hyppysissä.

    VastaaPoista
  7. Andalusiana: kauneudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta maukas setti oli!

    ulla: Niin mekin tykätään (myös) tämäntyylisistä ruuista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin