sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Vispipuuro eiku Punajuuri whoopie pies

Taikinakuva näistä whoopie pie-leivonnaisista sai aikaan vispipuuroihastelua blogin facebookin puolella
Kieltämättä taikina näyttääkin mustaherukkaiselta vispipuurolta, mutta ei siis sitä ole. 

Kokeilin Minnankin innoittamana punajuurisia whoopieita kurpitsaista ohjettamme soveltaen. Toivoin upeaa väriä ja makua. Punajuurimuffineissa syvänvärinen juures jatkaa mukavasti suklaan makua, minkä toivoin toteutuvan tässäkin leivonnaisessa. Suklaata maussa ei kuitenkaan nyt erottanut. Pidin silti leivonnaisesta kovasti! Yksinään "kuoret" ovat turhan tömäkän makuisia, mutta yltiömakea täyte tasapainoittaa kokonaisuuden kivasti, lopputuloksen jäädessä kuitenkin kovasti makeaksi. Seuraavalla kerralla tekisin hurjasti pienempiä, niin että tuloksena olisi melkeinpä tuplamäärä leivoksia. 

Täytteen voi halutessaan tehdä myös tuorejuustoisena versiona

PUNAJUURI WHOOPIE PIES
noin 18 mukinpohjan kokoista leivosta

täyte:
120 g voita
200 g tomusokeria
170 g Marshmallow fluff:a

leivos:
2 kananmunaa
2 dl fariinisokeria
3 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä

2 dl punajuurimuhjua
50 g tummaa suklaata (85%) sulatettuna
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta

Keitä punajuuret kypsiksi, kuori ne ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos punajuuri jää hiukankaan palaiseksi, se tuo leivonnaiseen rosollimaisuutta jota tuskin makeapalaasi kaipaat.


Tee täyte. Sekoita keskenään tasaiseksi massaksi (vaikka vatkaimella) täytteen aineet. Laita vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin jämäköitymään. 

Vaahdota sokeri ja muna. 
Yhdistä punajuurisose, öljy ja sulatettu suklaa.
Yhdistä jauhot ja mausteet. 
Lisää muna-sokerivaahdon sekaan vuorotellen, koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen jauhoja ja punajuuri-öljy-suklaaseosta. 
Pursota taikinaa tai nakkaa taikinaa lusikalla pellille haluamasi kokoisia kiekkoja. 
Kypsennä kiertoilmauunissa 150 asteessa, tavallisessa 175 asteessa, noin 15 minuuttia. Jäähdytä. Whoopiet ottavat kiinni leivinpaperiin, joten irroita varovasti veistä apuna käyttäen.

Kokoa leivonnaiset. Ota leivospohja käteen sileä puoli kämmentä vasten. Laita leivinpaperia vasten olleelle puolelle täytettä ja paina toinen leivospohja samalla lailla kanneksi. 

Jos säilytät leivonnaisia rasiassa, laita niiden väliin leivinpaperia. Leivonnaiset tarttuvat meinaten tehokkaasti kiinni toisiinsa.

4 kommenttia:

  1. Itsellä oli juuri mielessä, että kokeilisin kurpitsa versiota kun viime vuonna tosissaa tein niitä punajuuri whoopie pieseja :).

    VastaaPoista
  2. Näin ne ajatukset menee yksiin kun sesongissa elää :). Eikö muuten olekin vaikea ajatella miten whoopie pie-sana taipuu?

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että kotimaisia juureksia käytetään leivontaa! Varmasti hyviä, punajuurikakut ainakin ovat maistuneet!

    VastaaPoista
  4. R H M : Minustakin se on hienoa! Blogista löytyy pari muutakin aika makeaa juureksiahyödyntävää jälkiruokaa, esimerkiksi karpaloa & pounajuurta : http://sillasipuli.blogspot.fi/2011/10/jalkiruoka-punajuuresta-ja-karpalosta.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin