lauantai 12. lokakuuta 2013

Possun potka uunikylvyssä ja valkopapuja

Olen jo kauan uhonnut opettelevani linssien ja papujen käyttöä kotikeittiössä. Hommaa lie hidastanut se, ettei Jukka ole mikään suuri papufani, eivätkä lapsetkaan ole innostuneet asiasta kummemmin. Nellen papukeitoksia Jukkakin on syönyt hyvällä ruokahalulla ja Alian brunssilla tyttäremme tykästyi linsseihin. Enää en keksinyt tekosyitä, miksen aloittaisi treenaamista. 

Jukka kaivoi perjantai-iltaa varten pakkasesta luomupossun potkan, kun kyläreissumme kaveriperheen luo peruuntui edellisenä iltana. Ajattelin että haudutusliemessä pyöräytetyt pavut olisivat varmaan aika helppo rasti. Niin olivatkin ja maistuivat myös hurjan hyviltä. Nyt perustin blogiin uuden tunnisteenkin, *pavut/linssit. Täytyy lisätä sinne myös blogin onnistuneet linssi- ja papuruuat, jotka ovat jääneet yksittäisiksi, mutta herkullisiksi kokeiluiksi. Seuraavaksi voisi käydä nyysimässä papureseptejä vaikkapa Kokit ja Potit-blogista, sillä heidän raikkaita papukeitoksiaan olen usein vilkuillut ihastuneena. 

Perjantaipöytämme papupedillä jököttävän potkan kanssa näytti ja maistui aika bistroiselta niin kuin minä tuon sanan ymmärrän. Ronskia, mutta hyvin valmistettua ruokaa syvillä mauilla. 

POSSUN POTKA 
neljälle

1 luomupossun potka
suolaa ja pippuria 
½ dl vehnäjauhoja 
2 sipulia
1 varsisellerin varsi
2 valkosipulinkynttä 
1 rkl tomaattipyrettä
½-1 dl tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
10 oksaa timjamia, noin 1 rkl 
4 dl liha- tai kanalientä (meillä itsekeitelty possuliemi)
1-1½ dl valkoviiniä

Hiero potkan pintaan suolaa ja mustapippuria. Pyörittele potka vehnäjauhoissa niin että se peittyy kokonaan. 
Paista vehnäjauhotettu potka paistinpannulla reilussa määrässä oliiviöljyä. Kun lihan pinta on kauniisti ruskistunut kauttaaltaan, nosta se uunivuokaan. 
Lisää paistinpannulle paloitellut sipuli ja varsiselleri. Paista muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja tomaattipyre. Lisää lehtipersiljasilppu ja timjami. Paista minuutti. Lisää possuliemi ja valkoviini. Kuumenna niin että seos kiehahtaa. Kaada potkan seuraksi uunivuokaan. 
Kypsennä lihaa 140 asteisessa uunissa 3 tuntia. 
Nosta liha pois vuoasta. Siivilöi liemi. Laita liemi paistinpannulle ja keittele hetki kokoon. Me laitoimme potkan takaisin liemeen ja nostelimme kauhalla silloin tällöin lientä lihan päälle. 

VALKOPAVUT

Kuivat valkopavut huuhdottiin ja liotettiin yön yli. Vesi vaihdettiin ja papuja keitettiin noin 45 minuuttia. Tarjolle pantaessa pavut sekoitettiin possun muhitusliemen kanssa.

Osan keitetyistä pavuista pakastin tulevia kokailuja varten.

Pavut olisi ollut mahdollista kypsyttää liotuksen jälkeen myös possun kanssa samassa astiassa, mutta suolainen liemi olisi tehnyt keittoajasta paljon pidemmän. Koska kokemattomina pavunkeittelijöinä emme osaa arvioida kuinka pitkän, etenimme näin helpoimman kautta. 

Koko annoksen päälle sopii ripsiä raikasteeksi silputtua lehtipersiljaa. Tai ruohoa, kuten eräät.

5 kommenttia:

  1. Minä olen onnistunut oikeastaan vasta sellaisissa papuruokalajeissa, joissa olen käyttänyt valmiiksi kypsiä papuja. Omat liotus- ja keittokokeiluni ovat päätyneet lähinnä onnettomaksi muusiksi. Kerran kyllä tein papumashia, joka oli hyvää, mutta järkyttävän täyttävää, muutama lusikallinen teki ähkyn :D

    VastaaPoista
  2. Sehän papumuussi olis sitten ihan mahtavaa retkimuonaa kun ei tarvitsisi kantaa painavaa settiä!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen oloinen possu. Mietin,et sopisko tuo sama valmistustapa naudanpaistin kaveriksi

    VastaaPoista
  4. onpahan kyllä ronskin ja robuston näköinen satsi :-)

    VastaaPoista
  5. erika jos naudasta haluaa ylikypsää niin mikä jottei.

    Andalusiana: no eikö!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin