keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Sydän pullollaan

Sisäelinruokia tuumaillessa käännymme usein "Forgotten skills of cooking"-kirjan puoleen. Upean opuksen on kokoonsaattanut hurjan monipuolinen ja taitava irlantilainen leidi nimeltä Darina Allen. Vaikka teemme kirjasta aika harvoin mitään, selailen sitä usein todella vaikuttuneena siitä, miten upeasti tämä nainen osaa käyttää eri ruhonosia, villiyrttejä ja muitakin luonnonantimia. Esimerkiksi simpukat käydään kirjassa poimimassa itse rannalta. 

Nyt etsinnässä oli mielenkiintoinem, uusi ruoka luomupossun sydämelle. Löysimme leivänpaloilla, yrtillä ja sipulilla täytetyn naudansydämen ohjeen, jota sitten sovelsimme röhkijän lihaan. Sydän avattiin, täytettiin ja rullattiin sekä paketoitiin. Paketti upotettiin lihaliemeen ja sitten muhiteltiin uunissa. 





   
Samassa liemessä, paketin ulkopuolella keiteltiin myös possun kieli. Lapsille se maistui täytettyä sydäntä paremmin. Ja kyllä, me kerromme lapsille aina mitä syömme.
Tämä kokonaisuus oli oikein hyvä ja täyttävä. Täytettyä sydäntä tehdään varmasti toistekin. 

TÄYTETTY SYDÄN

1 (luomu)possun sydän
suolaa ja mustapippuria

täyte
75 g voita
175 g sipulia pilkottuna
1 rkl ruohosipulia silputtuna
1 rkl timjaminlehtiä
1 rkl meiramia
1 rkl persiljaa silputtuna
175 g vaaleaa (kuivahtanutta) leipää murusteltuna
suolaa
mustapippuria

voipaperia
narua
600 ml lihalientä

Leikkaa sydämestä ylimääräiset jänteet. Pese sydän hyvin kylmällä vedellä. Poista sisältä suonia (tms) jotta saat helpommin tehtyä taskun. Jukka avasi koko sydämen levymäiseksi (samaan tapaan kuin täällä), jolloin ylimääräisyyksien poistaminen oli helppoa. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Tee seuraavaksi täyte. Kuumenna pannulla voi ja lisää sipulipalat. Pehmitä sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ota pois levyltä ja lisää leipämuruset ja yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä. 

Kuumenna uuni 180 asteeseen. 

Täytä sydän täytteellä. Jos olet leikannut sydämen auki, rullaa se nyt kiinni. Kääri sydän voipaperiin ja sido tarpeen mukaan narulla paketti kiinni. Aseta paketti pataan. Kaada pataan lihaliemi. Laita pataan kansi. Kypsennä uunissa 3-3 ½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää. 

Pilko kypsä sydän siivuiksi ja asettele tarjolle. 
Jos mielit, keitä liemestä kastike. 
Possun sydän tarjottiin kermaisen maa-artisokka-lampaankääpäpaistoksen kanssa. Ruusukaalit paahdettiin nopeasti pannulla.

Muita sydänruokia blogissa:

14 kommenttia:

  1. sisäelimet ovat suurta herkkkua, mutta sydäntä ei ole kyllä koskaan tullut tehtyä! wau!

    VastaaPoista
  2. Minulle maksa ja munuaiset ovat vielä vaikeita, mutta opettelen. Mahalaukku on ravintolassa syötynä ollut tooosi herkkua! Kotitekoisena sydän on uponnut aina. Meidän tytön lempparia ovat broiskun sydämet, joita toisinaan ostamme Hakaniemen Hallista.

    VastaaPoista
  3. Kieli,munuainen ja maksa on kunnon herkkua. Jos vähän erkaannutaan aiheesta,mutta pysytään halvoissa ruhonosissa niin siankorvat on tosi hyviä. Teilläkin näyttää olevan perhe joka rohkeesti väh.maistaa kaikkea. Suosittelen siankorvaa ellette oo jo niillä herkutellu. :) .... Myös savustettu hirvensydän tekee aikas onnelliseksi

    VastaaPoista
  4. Huiiii !!! :D Mä syötän mun kissoille sydäntä ja sitä saa pilkkoa niille harvasen päivä mutta jotenkin sen syöminen tuntuisi hurjalta. Mietin sitä kyllä lähes aina sydäntä käsitellessäni mutta vieläpä en ole itselle kokannut.

    Hyvältähän tää resepti kuulostaa, ehkä mä rohkaistun :)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Minä olen Mlman tapaan kissalleni sydäntä syöttänyt. Koska kissaa ei meillä enää ole, pitäisi varmaankin kokeilla itse ;)

    Kiitos mielenkiintoisesta kirjavinkistä. Tilasin sen heti ja nyt jään odottelemaan sitä innolla. Minua on aina kiinnostanut perinteinen kokkaaminen, joten innostuin oitis tuosta unohtuneitten taitojen kokkailukirjasta.

    VastaaPoista
  7. Tseffi: Korvia on laitettu pääruokaan, kirjaimellisesti. Antoivat toukkavaikutelman :). Sinä varmaan osaatkin antaa vinkkejä miten korvat tulisi valmistaa. http://sillasipuli.blogspot.fi/2010/11/projekti-sianpaasta-michelin-tahti.html

    Juu, kielet uppoaa helposti myös niille joille sisäelimet ei mene.

    Äläkä kiusaa noilla riistavinkeillä ;).

    Milma: Rohkaistu ihmeessä. Broilerin sydämistä on helppo aloittaa vaikka soijamarinoiden.

    Hiidenuhma: Ompa hieno kuulla että meistä on ollut vinkiksi. Et varmasti pety! Hakemisto on myös raaka-aineittain jaoteltu, mistä pidän kovasti! Tilasitko samalla muuta?




    VastaaPoista
  8. Mietin teitä hieman liian myöhässä muutamien viikkojen takaisena perkausajankohtana. Kevään setin lähestyessä lupaan miettiä teitä etukäteen. ;-)

    VastaaPoista
  9. Joo, mieti vaan! Tykkäshän se teidänkin tyyö niistä sydämistä ainakin grillattuna!

    VastaaPoista
  10. Suosittelen lämpimästi! Näemmekö me huomenna?

    VastaaPoista
  11. Ruotsissa rakastuin savustettuun poron sydämeen, mutta ohje kuulostaa myös ihanalta!

    VastaaPoista
  12. Upeeta! Nam. Olisiko kirjassa mitään hyvää munuaisohjetta? Minulla on hirven munuaiset, mutta ei reseptiä...

    VastaaPoista
  13. Minna: Se on varmasti aivan ihanaa! Minusta sydän on sisäelimistä helpoin.

    Ulla 5 munuaisreseptiä löytyy, sian ja lampaankin munuaisille. Yksinkertaisimmillaan: Puolita munuainen, irrottele ylimääräisyydet ja paloittele. Pese ja kuivaa hyvin, kieritä maustetuissa jauhoissa. Viipaloi sipulit ja laita ne lihojen kanssa pannulle. Peitä vedellä, kiehauta ja anna kuplia 1-1½ tuntia kunnes ovat pehmeitä. Tarjoa perunamuussin kanssa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin