perjantai 22. marraskuuta 2013

Kanelipuikkoiset kalapullat

Ihan tyhmä nimi, myönnetään, mutta kuvaava omalla hölmöllä tavallaan. Sillä haukijauhelihasta nämä pallurat on todella pyöritelty ja kaneli niihin tosiaan on tökätty. Mainioita, eikö? Kivan ulkonäön lisäksi kalat ovat ihanan raikkaan makuisia sitruunaisen majoneesin kanssa. Pidimme myös rapsakasta pinnasta. 
Appelsiineja ja hunajaa-blogin Jael jakoi hetki sitten maailmalle kalakebabien ohjeen. Innostuin siitä heti mainion esillepanon vuoksi. Meillä on myös jatkuvasti haussa uusia käyttökohteita pakastimestamme runsaasti löytyvälle haukijauhelihalle. 

Maustoin kalan melkein samalla tavalla kuin Jael, vain jeera jäi uupumaan. Sekin siksi että sitä ei kertakaikkiaan maustekaapissa ollut. Tilalle laitoin korianterinsiemeniä. Chilisyys oli meillä lasten vuoksi hyvin maltillinen - sillä lopputulemalla etteivät lapset kuitenkaan syöneet näitä maistamista enempää. 

Osan kalapullista kypsensin uunissa kuten Jaelkin, mutta osan paneroin ja friteerasin. Pidimme jälkimmäisistä vielä alkuperäisiä enemmän, sillä rapsakka pinta toi lisämielenkiintoa settiin. 

Käytimme kalapalluroiden teossa tosiaan pakkasesta ongittua haukijauhelihaa, joka sulamisen jälkeen oli melko vetistä. Palloksi muotoillessa kala tuppasi karkailemaan käsistä, mutta riittävän napakalla puristelulla kalamassasta sai lopulta aika helposti pyörylöitä. 
KORIANTERISET HAUKIPULLAT KANELILLA

300g kiinteälihaista valkoista kalaa (jauhettuna), meillä haukea
kourallinen lehtipersiljaa
kourallinen korianterin lehtiä
1 pieni (puna)sipuli
1 tl luomusitruunan kuori ja mehu
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 mieto chili pilkottuna ja siemenet poistettuna
1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
1 kananmunan keltuainen
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä pinnalle ja alle
kanelitankoja

friteeraukseen:
rypsiöljyä
vehnäjauhoja
2 kananmunaa
korppujauhoja + suolaa

Kuivaa kalafileiden pinta ja hienonna kala. Kalan voi hienontaa monitoimikoneessa, lihamyllyssä tai silputa hyvällä veitsellä. Hienonna ja sekoita kalanmassan joukkoon yrtit, sipuli, valkosipuli ja chili. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa. Raasta sitruunankuori ja purista mehut, lisää edelleen kalamassan joukkoon. Lisää myös kananmunan keltuainen. Mausta vielä suolalla ja mustapippurilla. 

Kastele kädet öljyssä ja muotoile kalamassasta palluroita. Työnnä kanelitanko valmiiseen pyörylään ja puristele kalamassaa vielä tiiviimmin tangon ympärille.  

Jos haluat tehdä alkuperäisen reseptin mukaan, laita tangotetut kalapyörylät öljytylle leivinpaperille ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Jos haluat friteerata kalan, laita yhdelle lautaselle jauhoja, toiselle kananmunaa rakenne rikottuna ja kolmannelle korppujauhoja jotka voi maustaa vielä suolalla.  Taputtele kalapullan pintaan ensin jauhoja kauttaaltaan. Kierittele kala sitten joka puolelta kananmunassa ja lopulta korppujauhoissa.  
Laita rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan lämpiämään. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Hommaa helpottaa kun laittaa digitaalisen paistolämpömittarin mittaamaan lämpöä öljyyn.

Laske kalapyörykät kanelitankoineen varovasti öljyyn vaikka reikäkauhan avulla. Kypsennä läpikotaisin. Nosta reikäkauhalla talouspaperin tai keittiöliinan päälle valuttamaan ylimääräisiä öljyjään.

Nauti sitruunaisen majoneesin kanssa vaikkapa alkupalaksi tai tapas-tyypisenä herkkuna. Meillä näitä tarjottiin isänpäivämenun alkuun.

11 kommenttia:

  1. Ai kun kiva että postaukseni inspiroi:) Ja tuo rapsakka pinta varmaan teki noista kalapullista vieläkin kivempiä:)
    Tänään muuten olin kala-ja äyriäisworkshopissa(blogissa),ja sellaisessa varmaan sinäkin olisit viihtynyt;äyriäisistä kun tykkäät;D

    VastaaPoista
  2. Kyllä inspiroi! Varmasti olisin viihtynyt, varsinkin teidän tuoreen valikoiman parissa. Raporttia varmaan pukkaa?

    VastaaPoista
  3. Ei kun katoppa löytyy jo. Olet sinä nopea! http://appelsiinejahunajaa.blogspot.fi/2013/11/mustaa-tahinia-ja-herkullisia-meren.html

    VastaaPoista
  4. Oli pakko tulla kurkkaamaan, kun näin otsikon. Haukea ja kanelia ei tulisi ensimmäisenä mieleen yhdistää. Vai onko tikku pelkkä "käyttöliittymä" vai tuleeko siitä makua pulliin?

    Pakko todeta, että teidän pakastimesta tuntuu löytyvän kaikkea ihanaa luksusta kerta toisensa jälkeen.

    VastaaPoista
  5. Nyt on aivan epätodellisen kaunista haukipullaa!

    VastaaPoista
  6. Jonna: Kanelista irtosi pulliin itse asiassa yllättävän paljonkin makua - ja se oli hyvä!

    Sitä saa mitä sinne tunkee ;).

    Nanna: Minustakin nämä oli nättejä. Ja hyviä!

    VastaaPoista
  7. Hyviä haukiohjeita ei kai koskaan ole liikaa, ja nämä kuulostavat ehdottomasti niin mielenkiintoisilta, että testiin menee! Pakkasessa saattaa lymyillä vielä yksi haukisetti...

    VastaaPoista
  8. Tää kuulostaa ja näyttää niin järjettömän hyvältä että oksat pois!

    VastaaPoista
  9. Tämä on kyllä herkullisimman kuulloinen hauki ikinä! :)

    VastaaPoista
  10. no onpahan upean näköiset pallerot teillä :-)!

    VastaaPoista
  11. Sini mistäs teidän hauet tulee? Meillä ne on (Jukan ja)Jukan isän järveltä tuomia.

    Hanna, Siiri ja Andis: Oli kyllä hyviä, koittakaa vaikka ite!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin