maanantai 25. marraskuuta 2013

Katkarapupallot ja loistava luumukastike


Viikonloppuna saimme ystäväperheen yökylään ja päätimme kokata aasialaisia ruokia. Emme ruvenneet vaivaamaan päätämme sen enempää tulevatko maut ja ruokalajit Vietnamista, Kiinasta tai mistä-ikinä. Tavoitteenamme oli täyttää pöytä ja vatsat hyvällä ruualla. Näin kävi. 

Yhdeksi ruokalajiksi päätyi katkarapupallot luumukastikkeella. Hakkeloidut äyriäiset yhdistettiin mm. thaibasilikan ja limenkuoren kanssa maistuviksi pikkupalloiksi, jotka dipattiin yllätyksellisen loistavaan luumukastikkeeseen. Seurasin ohjetta muuten orjallisesti, mutta epähuomiossa menin humpsahuttamaan viismaustetta myös pulliin pelkän kastikkeen sijaan. Lopputulema oli silti todella hyvä. 
  
friteerattu ja keitetty

Ratkaisevin ero alkuperäiseen reseptiin verrattuna lie siinä, että vedessä keitettäväksi tarkoitetut pallot sujahtivat meillä kuumaan öljykylpyyn (mikä ei lie yllätys blogiamme seuraaville henkilöille). Meistä katkarapupallot olivat näin maukkaampia ja herkullisemman näköisiä, sillä kokeilimme kyllä myös keittämistä. 

Reseptit kirjasta Parhaat reseptit Aasia. 

KATKARAPUPALLOT
16 kpl pieniä palloja

30 (tiikeri)katkarapua kuorittuna ja suolistettuna
2 rkl seesaminsiemeniä (meillä mustia)
½ nippua kevätsipulia
½ nippua thaibasilikaa
1 limen raastettu kuori
1 rkl (maapähkinä)öljyä
1 rkl maissitärkkelysjauhoa
suolaa
valkopippuria

friteeraukseen rypsiöljyä

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Hienonna kevätsipuli ja thaibasilika. Paloittele pieniksi paloiksi myös katkaravut. 
Yhdistä kaikki reseptin aineet, suolaa saa mennä reippaasti. 
Muotoile massasta 16 pyöreää palloa. Säilytä kylmässä mikäli et friteeraa heti. 
Lämmitä öljy 180 asteiseksi paksupohjaisessa kattilassa. Hyvänä apuna öljyn oikeanlämpöiseksi saattamisessa on digitaalinen paistolämpömittari. Laske pallot varovasti öljyn sekaan muutamassa erässä. Kypsennä muutama minuutti kunnes pallot ovat läpikypsiä. Laske valmiit pallot hetkeksi talouspaperin päälle valuttamaan itsestään ylimääräiset öljyt.
Tarjoa dippikastikkeen kanssa lämpimänä tai kylmänä. Kumpikin toimii.

Jos haluat keittää pallot, kiehauta vettä kattilassa. Kypsennä palloja pienissä erissä 2-3 minuuttia läpikypsiksi. 
  
LUUMUKASTIKE

½ punaista chiliä
30 g tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
200 g luumuhilloa (meillä itsekeiteltyä luumumarmeladia)
1 tl viismaustetta
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl kanafondia (meillä possulientä)
1 tl riisietikkaa

Poista chilistä siemenet ja hienonna. Kuori inkivääri ja valkosipuli, hienonna nekin. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. 

* * *

Tämän reseptin myötä tuli mieleen, että jostain kumman syystä meitä viehättää syödä mereneläviä usein myös pallon muodossa. Blogista löytyy ainakin ohje kanelipuikotetuille haukipullille, limppua ja kylmäsavusilakkaa yhdistelevä "voileipäkakkupallo"hauki-kapriskuorukat ja savumuikku-perunapallotBudjettisein voisi pihvin sijaan pyöritellä hyvinkin palloksi, samoin haukipihvit.

11 kommenttia:

Andalusiana kirjoitti...

no tonhan on TÄYTYNYT olla ihan törkyhyvää :-)

Hanna kirjoitti...

Te teette nyt kyllä sellasia safkoja, että voinette löytää mut ovenne takaa hyvinkin pian.

Merituuli kirjoitti...

Andi: Olikin! Olisitko ite keittänyt vai fritannut?

Hanna: Tervetuloa vaan, oikeesti! Tarttis sopia joku päivä...Käykö teille arkena illalla? Semmonenkin sopis jos pääsen ajoissa töistä. Ja AG on auki ;).

Milma kirjoitti...

Hyvältä vaikuttaa ja fritattuna kyllä ainakin näyttää herkullisemmalta. Luumukastike menee 100 varmasti täällä kokeiluun :)

Merituuli kirjoitti...

Laitoin vielä kuvatekstin selvennykseksi osittamaan kumpi on kumpi ;).

Luumukastike meni erihyvin myös muiden pöydässä olleiden ruokien, esim. paahdetun possun kanssa.

Habanerokitchen kirjoitti...

Katohan, se luumu! Kuinka se vaan sopii porsaanlihalle!

Merituuli kirjoitti...

Vois olla hyvä kinkuntuhoamiskeino joulun jälkeen laittaa luumukastikkeet kippoon - kinkkuun tulisi ihan eri fiilis.

Hanna kirjoitti...

No käyhän meille :) Mä pääsen useimmiten viimestään neljältä töistä, Jaakolla vaihtelee. Jatketaan tätä keskustelua vaikka facebookissa!

Sofia kirjoitti...

Mä olen ehdottomasti myös tuon friteeratun kannalla. Rasvaisempaa ja rapeaa = parempaa :)

Petra / Rva Patalintu kirjoitti...

Namskis, kuulostaa herkulliselle! Pitää varmaan itsekin koittaa sekä fritattuna, että keitettynä. Ja kastiketta myös! Kanelipuikkoiset kalapullat onkin jo valmiiksi tän viikon kokeilulistalla :)

Merituuli kirjoitti...

Hanna jatketaan vaan!

Sofia: Oikealla lämpötilalla palloista ei edes tule rasvaisen oloisia, vaan rapsakoita. Mutta yhtä kaikki, hyvää!

Petra: Niinpä. Kun kokeilee molemmat osaa ajatella itse kumpi omasta mielestä on parempi. Kastiketta ei kyllä kannatakaan jättää tekemättä, on se sen verran helppoa ja hyvää!

Blog Widget by LinkWithin