sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Silakat tomaattikastikkeessa savuisesti

Silakat ja tomaatti yhdistelmänä eivät saa minua hihkumaan. Tein nimittäin kahdeksan vuotta sitten jotain tomaattista silakkaruokaa, jota kukaan ei suostunut syömään. Paitsi silloinen 2-vuotias hoitopoikani, joka veteli kaloja hämmästyttävän hyvällä ruokahalulla. Jätkänpätkän vanhemmat saivatkin ruuan matkaan iltapäivällä hävikin ehkäisyn merkeissä. 

Jukan ehdottaessa tätä yhdistelmää joulupöytään, mietin kaksi kertaa. Liquid smoke-lisä sai vastaamaan kuitenkin myöntävästi. Josko se sitten olisi tarpeeksi erilaista. Ja oli! Pidin kovasti tomaatin ja sipulin mausta pikkukalafileiden kanssa. Liquid smoke toi ihanaa savuaromia kokonaisuuteen. Tätä voisi hyvin syödä milloin vaan, vaikka muussin tai miksei riisinkin kanssa. 

Ohje on Leif Mannerströmin kirjasta "Silli ja silakka". Ohjeeseen passaavat miehen mukaan kokonaiset kilohailit, sardiinit tai silakat. Me vaihdoimme tomaattimehun paseerattuun tomaattiin. Joulupöytään annos oli paljon pienempi, mutta tämä on käyttökelpoisempi koko arkiruuaksi. 

SILAKKAA JA TOMAATTIA
4-6 annosta

20-24 kokonaista kilohailia tai silakkaa
1 keltasipuli

marinadi
2 dl tomaattimehua TAI paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl oliiviöljyä
½ dl anjovislientä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
muutama pyöräytys pippurimyllystä
1 tl liquid smokea eli savunestettä

2 laakerinlehteä

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Perkaa ja huuhdo kalat. Kuori ja siipaloi sipuli. Lado kalat ja sipuli kerroksittain vuokaan. 
Sekoita marinadin aineet (ei laakerinlehtiä) ja kaada kalojen päälle. Paina laakerinlehdet sekaan. Kypsennä uunissa 13 minuuttia.
Ota vuoka uunista. Jäähdytä. Siirrä jääkaappiin kannellisessa astiassa maustumaan muutamaksi vuorokaudeksi. 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä tuo savu. Tomaatti ja cayannesilakat on melkeinpä ne ainoat silakat jotka uppoo. Tietty myös piffit.

    Samalla toivottelen myös sinne hyvät uudet vuodet :) kiitos kuluneen vuoden herkku resepteistä!

    VastaaPoista
  2. CJ: Tietty piffit!

    Kiitos samoin sinulle oikein herkkua tulevaakin vuotta!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin