keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kyytön kieli

Keittiömme tähänastisista paras kieliruoka tehtiin eilen. Se oli tomaattikastikkeessa muhitettua kyytön kieltä. Kyyttöhän on maatiaisnautamme. Jos et itäsuomenkarjaa satu saavuttamaan, tavallinen naudan kielikin käy vallan mainiosti. Jos taas kyyttöä välttämättä haluat, käänny ihmeessä Aito.n Johannan puoleen. Muutenkin kuin kieliasioissa. 
kielikylpy

Tämä ohje on Silver Spoonin taattua kamaa melkein samanlailla tehtynä. Kokkailu pitää huomata aloittaa jo edellisenä päivänä kielen liottamisella. Ainoa huono puoli tässä vähäraaka-aineisessa ja yksinkertaisessa reseptissä on, että nautinnollisen helppo kielen kuoriminen puuttuu. Kieli pitää meinaten kuoria jo puolen tunnin keittämisen jälkeen, jolloin se on vielä tiukasti kiinni lihaksessa. 

Me aikuiset nautimme kieltä pannulla käytettyjen sipulien ja ruusukaalien kanssa. Lapsille keitin naudan keralle pastaa, jonka pyöräytin muhitustomaattikastikkeessa. Hyvin maistui, kaikille.
KYYTÖN KIELI TOMAATTIMUHITUKSESSA
braised tongue / lingua brasata
neljälle-kuudelle

noin 1 kg/kpl naudan kieltä
40 g voita
3 rkl oliiviöljyä
3 sipulia kuorittuna ja pilkottuna
3 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
2 dl kuivaa valkoviiniä
250 g paseerattua tomaattia
suolaa
mustapippuria

Huuhtele kieli hyvin. Liota sitä yön yli vedessä, jääkaapissa. Huuhtele uudelleen.

Laita vesi kiehumaan. Mausta suolalla. Upota liotettu kieli kiehuvaan veteen 20 minuutiksi. Nosta kieli pois vedestä, kuivaa ja kuori veistä apuna käyttäen. 
Kuori ja pilko kasvikset. Kuumenna pannu. Lisää voi ja öljy. Kuullota kasviksia 5 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää kieli. Lisää myös viini ja kiehuta muutama minuutti. Kaada sekaan myös tomaattisäilyke. mausta suolalla ja mustapippurilla. Kypsennä miedolla lämmöllä liedellä 1,5-2 tuntia kunnes kieli on pehmeää. Ota kieli pois kastikkeen joukosta.
Surrauta kastike tasaiseksi vaikkapa sauvasekoittimella. Lämmitä uudestaan tarvittaessa. 
Siivuta kielet ja laita tarjolle. 

Jos kastiketta jää ruualta, se on ihan loistavaa esimerkiksi pastan kanssa. 

Täältä löytyvät blogimme muut kieliruuat:
Keitetty naudankieli
Paneroitu possunkieli 
Kielismørre

12 kommenttia:

  1. Miten te saatte siellä kaiken kuulostamaan superherkulliselta - kielenkin!?! Meidän keittiö on ollut aina ihan kieletön :) Asia pitäisi korjata joskus.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa juurikin niin hyvältä kuin osasin odottaa. Mahtavaa :-) täälläkin kieliprojekti kohta valmiina postaukseen. Hyvä ohje,samoin noi muut kielirespat

    VastaaPoista
  3. no kylläpäs ollaankin kaikki samalla aaltopituudella :-) meilläkin on kieltä tulossa mutta huomattavasti italialaisimmilla vivahteilla :-)

    VastaaPoista
  4. Voi kiitos Kotiharmi, tuo oli tosi kauniisti sanottu! Kiitos! Kannattaa korjata ihmeessä tämä puute. Edullista ja hyvää!

    CJ: Katsoin jo kuvaa Onko Nälkä?-facesta. Ihan älyttömän herkullisen näköinen oli sunkin kielesi! En olekaan ikinä maistanut poron kieltä.

    Andalusiana: Great minds ;). Jännä nähdä mitä sinulta tulee. Jään kieli pitkällä odotamaan (heh heh).

    VastaaPoista
  5. Voi nam! Meilläkin odottaa kieli pakastimessa, mutta se on possua. Tuollainen tomaattisessa soosissa haudutus voisi toimia kyllä sillekin perinteisen keittämisen sijaan :) Kiitos inspiksestä!

    VastaaPoista
  6. Minä olen tehnyt vain hirvenkieltä, ja sitäkin on aina vaan keitetty perinteisessä liemessä. Pitääkin joskus kokeillä tällä reseptillä, näyttää hyvältä :)

    VastaaPoista
  7. Heidi: Possun kielessä on yllättävän kinkkumainen maku. Sopi musta älyttömän hyvin sinaapilla ja korppujauhoilla leivitettynä. Raakana se on kyllä ronskin näköinen ;).

    sauvis: Minä en taas ole koskaan maistanut hirven kieltä, mutta kovasti haluaisin!

    VastaaPoista
  8. kuulostaa ihanalta, tätä on pakko kokeilla. Kesällä valmistin kieltä ensimmäistä kertaa itse ja nopeasti katosi piparjuurimajoneesin kera parempiin suihin :)

    VastaaPoista
  9. Kieli ihmisiä olette! Meillä parempi puolisko ymmärtää 5 kielen päälle, mutta suuhun ei laita kun omansa ja joskus mun! ;) Kyl mä viä koulutan!

    VastaaPoista
  10. MinnaAh: Kyllä kannattaa! Piparjuurimajo toimii varmaan hyvin. Se menisi ehkä niissä smörreissäkin.

    Habis: Joskus mun...:D

    VastaaPoista
  11. Ensimmäisellä kerralla nähdessäni otsikon, ensimmäisenä mielikuvana oli kyykäärme, ennen kuin aamutuimaan ymmärsin, että kyse on kyytöstä.;) Mutta voihan sitä kyytäkin kokata, niinkuin tv:ssä aikoinaan Jaakko Kolmonen teki.:) Kuulostaa hyvältä kielen muhittaminen tomaattisoosissa. Pitänee pitkästä aikaa ostaa kieliä.:)

    VastaaPoista
  12. Olleessaan kyyttöä tämä on myös kyytön, ilman kyytä tehty :). OI tätä suomenkieltä.

    Olen yhdessä tilaisuudessa päässyt keskustelemaan Jaakko Kolmosen kanssa tuosta kyyn grillauksesta. Yksi blogistin tähtihetkiä!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin