keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Mutti-keitto eli tomaattinen jauhelihakeitto

Mutti-tomaattisäilyke on nyt kova sana Henri Alenin kehuttua sitä tomaattikastikkeen teossa. Tähän maistuvaan ja nopeaan keittoon voi käyttää Muttia tai sitä vielä kehutumpaa Cirio Pomodoro San Marzanoa. Tai sitten ihan vaan sitä purkkia joka kaupasta tai omasta kaapista nyt sattuu löytymään. Me etenimme tasaisen samettisesti paseeratuilla tomaateille murskan sijaan. Enemmän kuin tomaattisoosista, tämä keitto taitaa saada makua itsekeitellystä lihaliemestä (joka sulatettiin pakastimesta) ja maistuvista juureksista. Etikkakurkku tuo lopputulokseen hauskan säväyksen.

Luvalla saan kuulemma kirjoittaa, että jopa hitaalta Jukalta meni tähän alle puoli tuntia. Lämpöä ja makua helposti arki-iltaan! 

TOMAATTINEN JAUHELIHAKEITTO
neljälle

loraus öljyä paistamiseen
300 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 perunaa
1 porkkana
100 g selleriä
100 g pasternakkaa
100 g naurista
1 tlk paseerattua tomaattia
5 dl lihalientä
kourallinen tuoretta basilikaa (jätä koristeeksi pari lehteä per lautanen)
suolaa
mustapippuria
1 etikkakurkku silputtuna

Kuori ja pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Laita hiukan öljyä lämpimään kattilaan. Lisää ja paista jauheliha. Lisää sipuli sekä valkosipuli jauhelihan sekaan ja paista hetki. Lisää kuutioidut kasvikset, lihaliemi ja paseerattu tomaatti. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurilla maun mukaan. Keittele noin vartti, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää lopuksi silputtu suolakurkku.

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Minä yleensä aina ostan Muttia (täälläkin).Italiassa asunut ystävä kertoi minulle jo vuosia sitten että Mutti on the best;D

Tuplaespresso kirjoitti...

Noniin, tämä taitaa olla joku yleinen jauhelihakeittoviikko, kun meilläkin sitä tehtiin eilen - tosin ilman mitään muttia, vaan ihan vaan tomaattipyreen kanssa :)

Merituuli kirjoitti...

Jael: Me ostetaan vähän mitä sattuu, monesti jotain luomua pahvipurkissa jos sattuu löytämään. Haluan kyllä ehdottomasti maistaa tuota Hella & Herkussakin myytävää kehutuinta tomaattimurskaa.

Tuplaespresso: Katoppas! Meillä tehdään suht vähän keittoja, enempi vois olla parempi.

ulla kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Arkikeittoja pitäisi harrastaa enemmän.

Merituuli kirjoitti...

ulla: Ihan totta! Tämänmoiset keitot kun on vielä nopeita tehdäkin.

Sofia kirjoitti...

Ai juma, tomaattiset jauhelihasopat on hyviä!
Juuri tehtiin vähän tämän kaltaista yhdessä mamman kanssa hänen 60-luvulla kehittelemänsä ohjeen mukaan. Maistui!

Blog Widget by LinkWithin