torstai 27. maaliskuuta 2014

Auringon makuinen inkiväärimaito-oivallus

Kyllä, arvasittekin varmaan että kyse on säteilevän Kira Åkerström-Kekkosen uutukaiskirjasta "Auringon maku".
Master Cheffinä parhaiten tunnetuksi tullut, vuonna 2013 parhaan ruokabloggaajan arvonimenkin kopanneen neidon kirja on täynnä kesäaurinkoa, kiinnostavia reseptejä ja upeita kuvia. Kuvat kirjaan on ottanut Tomi Parkkonen, jolla näköjään on taito kuvata selkeiden ruokaotosten lisäksi loistavasti tunnelmia ja pysähtyneitä hetkiä.
kokonaisena paistettu ahven ja sitruuna-korianterivoikastike Tomi Parkkosen kuvaamana

Kaikkein vahvimmin kirjasta esiin nousee ruokaohjeiden kekseliäisyys. Raaka-aineet ovat monesti ihan tuttuja ja/tai kotimaisia, mutta valmistustapa tai makuyhdistelmät tekevät annoksista erittäin kiinnostavia. Tällaisia ovat esimerkiksi savustettu vuohenmaito-ricotta, fenkoli-omenachutney, mustaherukanlehdillä maustettu avokadokreemi ja punajuuri-mansikka-granita jogurttikreemillä.

Opin kirjasta jo ensiselailulla monta uutta asiaa. En esimerkiksi aiemmin tiennyt miten emmer tai speltti puffautetaan. Kirja tarjoaa myös uusia ideoita esillepanoon ja tarjoiluun, mikä on itselleni kovasti mieluista.

Suolaisista ruuista kokeiluun mennee ensimmäisenä perunakeitto yrtti-savuöljyllä,  mustaherukanlehdiltä tarjoiltu porsaankylki tai sokerisuolattu ahven pikkelöidyllä raparperilla ja tillikreemillä. (Nälkähän tässä kirjoittaessa tulee!)
"Auringon maku" sisältää myös monta mielenkiintoista, kesäistä jälkiruokareseptiä. Ne ovatkin erittäin tervetulleita, sillä vaikkapa grillatun ruuan  jälkeen pohtii aina passelia lopetusta aterioinnille. 

Suolaa ja hunajaa Jonnakin on ihastunut kirjaan. Olen Jonnan kanssa täysin samaa mieltä siitä, että tämän kirjan voisi kokata helposti kannesta kanteen. 

Me aloitimme kokkailukokeilut "Auringon maun" osalta vispipuurosta, jossa mansikka ja raparperi yhdistetään ilmavaksi kokonaisuudeksi. Sekaan lorautetaan ihanan maistuvaa, kekseliästä inkiväärikermaa. Makea puuro ja terävääkin mausteisuutta sisältänyt maito olivat ihan huippu yhdistelmä. Tämä kokonaisuus kelpaisi hyvin jälkiruuaksikin. Laitoimme sokeria puuroon hiukan Kiraa enemmän ja kerma-maito taittui täysmaidoksi. Mannaryynit olivat meillä sitä perushuttua, eivät spelttisiä kuten kirjassa. Näin kevät-talvesta ihanat, tuoreet puutarhan antimet korvattiin pakastimesta kaivetuilla mansikoilla ja raparperilla. Hyvää pakastimentyhjennysruokaakin siis!
MANSIKKA-RAPARPERI-VISPIPUURO JA INKIVÄÄRIKERMA
noin kuudelle välipalaksi tai jälkiruuaksi

Marjasose puuroon
150 g kuorittua ja paloiteltua raparperia
200 g mansikoita paloina
1-1 ½ dl ruokosokeria

Mannapuuro
5 dl vettä
1,5 dl (speltti)mannaryynejä
ripaus suolaa

Inkiväärikerma
2 dl kermaa + 1 dl täysmaitoa TAI 3 dl täysmaitoa
30 g tuoretta kuorittua ja ronskisti paloiteltua inkivääriä

Laita marjasoseen kaikki ainekset kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä soseeksi.
Keitä puuro soseen valmistuessa.
Kiehauta vesi. Vatkaa joukkoon mannat ja suola. Anna keittyä hiljaisella lämmöllä pari minuuttia usein sekoittaen. Ota pois liedeltä. Sekoita joukkoon marjasose. Anna jäähtyä. Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. (Siirrä jääkaappiin kylmettymään). Tarjoile kylmän inkiväärikerman kanssa.

Inkiväärikermaa varten: Laita kaikki aineet kattilaan ja lämmitä kuumaksi. Älä anna kiehua. Jäähdytä. Siirrä jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi, mieluiten yön yli. Siivilöi inkivääri pois ennen tarjoilua. 

*
Saimme kirjan arvostelukappaleena.

7 kommenttia:

  1. Inkiväärikermaa! Olen myyty.

    VastaaPoista
  2. Se ON hyvää! Minusta oli tosi kekseliästä maustaa myös kerma/maito. Ja raparperi nyt vaan on ihan mahtava makupari inkiväärin kanssa. Me olemme laittaneet joskus menestyksekkäästi raparperikiisseliin inkiväärisiirappia http://sillasipuli.blogspot.fi/2008/06/raparperikiisseli-inkivrill.html

    VastaaPoista
  3. On kyllä hyvä toi Kiran kirja. Paljon juttuja joita pitää testailla sieltä.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä kirjasta. Erittäin innovatiivista touhua, minkä lisäksi kirjan yleisilme on vähintäänkin raikkaan aurinkoinen.

    VastaaPoista
  5. Polkkapossu: ja mä oon samaa mieltä kommenttisi kanssa!

    VastaaPoista
  6. Tämä on toistaiseksi tänä keväänä lukemistani ehdoton suosikkini. Ihan mielettömän kekseliäs ja kaunis kirja. Inkiväärikerma/-maito on ehdottomasti kokeilulistalla.

    VastaaPoista
  7. Se sinun kokeilemasi mustikkavoi kuulosti myös mielenkiintoiselta. Kuten niin moni moni muukin juttu kirjassa.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin