maanantai 31. maaliskuuta 2014

Tortillat helposti ihan itse kauliten

Pakko oli tarkistaa onko kauliten sana. On se. Totta on myös se, että minä en ole kauhean taitava kaulitsemaan. Silti minun onnistui kaulita tämä taikina superhelposti ainakin melkein pyöreään muotoon ja aivan passelin ohueksi. (Kaulita-sana on hassu).

Olen pidemmän aikaa kuullut kaikuja siitä, miten helppo tortillat on tehdä itse ja miten erilaisia niistä tulee kaupan vakuumitapettuihin verrattuna. Nyt en voi muuta kuin yhtyä tähän itsetehtykehujien kuoroon.

Käyttämämme ohje on Kiran "Auringon maku"-kirjasta, joskin hänen kalalle passaamansa tillitortillat muuttuivat meillä nokkospilkutetuiksi. Autenttiset tortillat tehdään vissiin maissijauhoista (jelppikää viisaammat!), mutta meille nämä vehnäjauhoiset olivat jo tarpeeksi komea askel kohti superdupermakua. Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan, miten helppo taikina on kokoonsaattaa, leipoa, paistaa ja miten huipulta se maistuu. Vannon! Tortilla maistui myös pojallemme joka ei kaupan vastaavista perusta ollenkaan.
   
 NOKKOSTORTILLAT
10 kpl

4,5 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1,5 dl kuumaa vettä
2-3 rkl kuivattua nokkosta murennettuna
50 g huoneenlämpöistä voita

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja murenneltu nokkonen kulhossa. Nypi voi vehnäjauhojen joukkoon. Kaada päälle vesi. Vaivaa taikinaa noin kolme minuuttia kunnes se on yhtenäistä. Lepuuta liinan alla 15 minuuttia. 
Jaa taikina kymmeneen yhtä suureen osaan. Pyöritä taikinaosat palleroiksi. Kaulitse kukin pallero letuksi. Paista näitä lettusia kuivalla, kuumalla pannulla noin 30 sekuntia per puoli. Tortillojen on tarkoitus saada hiukan vaaleanruskeita väripilkkuja pintaan. 
Täytä ja nauti. 

Me täytimme tortillat nyt pannupaistetulla luomupossun jauhelihalla, itsetehdyllä quacamolella, pannulla pehmitetyillä sipuleilla, cheddar-ranskankermakastikkeella ja korianterilla.

17 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Helposti onnistuvat myös masa harina-maissijauhoista. Itse sain pikkuisen murenevaisesta taikinasta nättejä lättyjä kaulitsemalla sen kahden elmukelmun välissä ja ottamalla siitä stanssilla ympyröitä.

Campasimpukka kirjoitti...

Ja niitä masa harina-jauhoja löytyy monen Cittarin Amerikka-hyllystä. Mutta minä en ole tottunut oikein siihen maissin makuun, niistä tulee helpolla vähän nahkaisia... Pitäisi varmaan paistaa kuumemmassa.

Nanna kirjoitti...

Mä taas rakastan maissijauhoja. Pitäs vaan tilata meidänkin cittariin.

Jaana kirjoitti...

Vinkvink, Ruohonjuuresta (ja Ruohonjuuren verkkokaupasta) saa gmo-vapaita maissijauhoja.

Chez Jasu kirjoitti...

Minkä takia veden pitää olla kuumaa? Ja kuinka kuumaa? Ei varmaan kiehuvaa?

Jael kirjoitti...

En ole kauhean ihastunut tortilloihin mutta jos valita pitää niin otan maissiset.Pidän maissista tehdyistä ruuista,varmaankin ne muutamat vuodet Venezuelassa vaikutti siihen.Ja jos maissijauhojakin pitäisi valita,niin mun valinta on Masa harina-jauhot,joita saa ViiVoanista,ja josta teen venezuelalaisia arepoja,jotka kyllä vaan ovat paljon herkullisemmat kuin tortillat(ohje blogissa)

Riitta kirjoitti...

No perhana, kai se on pakko kokeilla edes kerran. Vois varmaan sekoitta tavisjauhoja ja masa harinaa, luulis olevan helpompi kaulita...?

Ruokasurffausta kirjoitti...

Voiskin tehdä pitkästä aika itse tortillalättyjä, hakkaa kaupan tuotokset mennen tullen :) Nokkoset oli kiva idea!

Merituuli kirjoitti...

Loistokasta! Suurkiitos kaikille vinkeistä ja linkeistä! Ne ovat vasta-alkajatortilloijalle tarpeen.

Jasu: Alkuperäisessä ohjeessa kuumaan veteen laitettiin kuivatetut tillit ja sitten koko homma lorautettiin taikinaan. Olisiko siinä kuuumuuden tarkoitus. Meillä se oli tosi lämmintä, mutta käsin käsiteltävää.

Jael arepo on mulle uusi juttu, täytyykin tutustua.

Hanna laittoi nokkosia ensin tortilloihin superfoodtortilloissaan. Meillä kun nuita kuivattuja nokkosia on, niin täytyy hyödyntää aina sopivan kohteen tullen.

Jael kirjoitti...

Merituuli,takuulla tykkäisitte! Ovat aivan ihania ja niitä harina pan-jauhoja on yleensä ViiVoanissa,itsekin sieltä aina ostan tänne kun ovat niin pirun kalliita täällä,

http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/03/venezuelalaiset-maissileivat-eli-arepat.html

Merituuli kirjoitti...

Jael onko harina pan eri asia kuin masa harina?

Merituuli kirjoitti...

Hauskan oloinen ohje! Täytyy ehdottomasti testata joku päivä!

Polkkapossu kirjoitti...

Pysyivätkö pehmeinä kauan, vai hotkaisitteko kitaan jo odottamatta mahdollista kovettumisvaihetta?

Merituuli kirjoitti...

Kaikki meni alta puoli tuntia valmistuksesta ja olivat siinä ajassa kovinkin notkeita :).

Sanja A. kirjoitti...

Alkuperäistä ohjetta en ole vielä nähnyt, en valitettavasti omistan toi ilmeisesti loistavaa kirjaa, mutta olen koko elämäni käyttänyt maissijauhoja, sillä meillä Bosniassa sitä käytetään paljon. Suurin osa maissijauho reseptejä vaativat mahdollisimman kuuman veden käyttöä. Minun mielestäni se johtuu siitä, että maissijauhoissa ei ole gluteenia ja kuuman veden avulla saat jonkulainen kompakti massa. Kylmä vesi ei sito maissijauhoa, vaan jauhot valuvat astian pohjalle.
En tiedä olenko oikeassa. Saatte korjata ja opeta :-)

Merituuli kirjoitti...

Hieno vinkki Sanja, kiitos! Tällainen vinkkienvaihto on ihan parasta ruokablogeissa ja kommenttilootassa!

Sanja A. kirjoitti...

Olet oikeassa Merituuli. Oletko muuten koskaan käynyt minun suomenkielisellä bosnialaisen blogissa Sokerivaltakunta? Voi olla, että löydät jotain uutta ja mielenkiintoista ;-). Teillä on ihana blogi.

Blog Widget by LinkWithin