perjantai 15. elokuuta 2014

Naatista nautintoon

 
Sadonkorjuu. Ihana sana. Ei tapahdu meillä. Meillä ei nimittäin ole mitään korjattavaa jos yrttejä ja omenoita ei lasketa. Linnut huolehtivat siitä että kirsikoita emme päässeet maistamaan yhden ainuttakaan. Silti syksy on meillekin sadonkorjuun aikaa, kun saamme tutuilta ja sukulaisilta heidän puutarhojensa antimia. Torilta löytää myös ihanasti naatillisia juureksia. 
Ja nyt päästäänkin itse asiaan. Naattien käyttöön. Varsinkin luomulaatuisissa niitä on ihan tuhlausta heittää hukkaan. Punajuuricarpacciota häihin tehdessä käytimme myös juuresten naatit salaatiksi. Yhdessä maitohorsman kukkien, ruusun terälehtien ja ihan vain oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa aikaan saatiin mukavan värinen ja makuinen salaatti. Naateissa on selkeä punajuurinen maku, joten makuluonnetta löytyy siis "perussalaattia" enemmän.  
 
Porkkanan naatteja rouskutellessani tuumasin niiden yrtistävän varmaan kivasti perunasalaattia. Ja näin kävi!
 Ainekset kulhoon ja sekaisin!

NAATTI PERUNASALAATTI

10 perunaa
2-3 retiisiä
55 g kapriksia
1 ½-2 dl pilkottuja porkkanannaatteja 
½ dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat napakan kypsiksi ja pilko jäähtyneenä ronskeiksi paloiksi. Pilko retiisit
Yhdistä kaikki kulhossa ja sekoita. Lisää oliiviöljyä, jos perunat imevät sitä kovasti.

10 kommenttia:

  1. Meidän taloudessa on tänä vuonna rouskuteltu varmaan enemmän retiisejä kuin koko tähänastisen elämän aikana yhteensä. En tiedä mikä ihmeellinen himo niihin on tullut, mutta joka aterialle on pakko laittaa retiisiä ainakin jossain muodossa.

    Perunasalaattiin se ei vielä ole kuitenkaan ikinä päätynyt, joten tämä ohje pääsee testaukseen heti huomenissa! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta! Tietoa naattien syötävyydestä on kyllä, mutta miten se sitten aina jääkin.. Parannan tapani!
    Tällainen perunasalaatti maistuisi minullekin.

    VastaaPoista
  3. Kiva idea! Porkkanan naatteja (ja porkkanoitakin toki) on minullakin jääkaapissa odottamassa, ajatus oli friteerata ne. Jospa sitä kohta siirtyisi tuumasta toimeen :)

    VastaaPoista
  4. Anna: Millai olette retiisejä jatkojalostaneet?

    Paula: Hyvä että parannat. Ei sitten mene syötävää haaskuun.

    kulkuripuutarhuri: Friteerauskin toiminee...kaikkeen :)

    VastaaPoista
  5. Porkkanannaateista tulee ihanaa pestoa. Pitääpä kokeilla mistä muista naateista :). Ja salaattiin kans!

    VastaaPoista
  6. Retiisit ovat päätyneet ainakin siivuina marinadiin, pikkeliliemeen, ja jääveteen jolloin ne muuttuvat ihanan rapsakoiksi. Lohkoina sipulin, porkkanan ja valkosipulin kanssa pannulle kalan sekä sienimuhennoksen lisukkeeksi. Raastettuna porkkanaraasteen joukkoon. Erityisen hyvää oli pasta herneiden, jäävedessä rapsakoitettujen retiisisiivujen ja pekonin kanssa. Toimi tosi hyvin ilman pekoniakin kun laittoi kastikkeeksi reilummin sitruunamehua ja öljyä.

    Tuollaisia aika perusjuttuja, mutta meille uusia, kun retiisit on tähän asti aina jääneet ostamatta siksi kun niille ei ole keksinyt mitään käyttöä. On ollut tosi kiva löytää ihan tuttu kasvis kokonaan uudella tavalla. :)

    VastaaPoista
  7. Oi, kiitos Anna näistä vinkeistä. Maa-artisokka olen rapsakoittanut jäävedellä, mutta retiisin kohdalla en ole kokeillut. Täytyykin testata!

    VastaaPoista
  8. Minustakin on kiva käyttää naatteja, mutta en millään, en sitten millään, saa niitä käytettyä sitä mukaa kuin juurikkaita tulee syötyä. Eniten taitaa tullä käytettyä alkukesän harvennusvaiheissa, tässä vaiheessa vuotta ei enää niin paljoa, koska ainakin punajuuren naatit alkavat olla minulla aika kämäsen näköisiä muutenkin, niitä ei oikein tee mieli syödä.

    Kompostikasa kasvaa, ja sitten aina tulee huono omatunto, kun ei ole saanut syötyä/syotettyä perheelle niitä. Tekemistä on siinäkin, että saan lehtikaalin ja härkäpavut ja muut vastaavat uppoamaan.

    VastaaPoista
  9. sauvajyvänen: Pääasia kai että hyödyntää niin paljon kuin pystyy. Voi kun olisi itselläkin lehtikaaliviljelmiä. En viitsinyt kasvattaa mitään tänä vuonna kun oltiin melkein 1½ kk poissa kesällä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin