torstai 2. lokakuuta 2014

Yks olut! ja loistava maapähkinäkastike

Ei ehkä se kaunein ruoka, mutta vannon: maku on aivan mahtava. Kyse on Aniko Lehtisen Yks olut-kirjan ohjeesta Maailman paras maapähkinäkastike!. Kastike on itseasiassa Anikon miehen Mikan kehittämä. Se menee kuulemma minkä kanssa vaan. Ohjeessa on ehdotettu kyytipojaksi grillattua possun ulkofilettä, mikä vaihtui meillä pannulla paistettuihin luomupossun sisäfilepaloihin. Tarjosimme setin paahtoleivän päältä. Väriä lauataselle nakkasimme porkkanasuirojen verran. 

Kastike oli ihan valtavan tuhtia pähkinöineen, mutta makukin oli komea. Meitä kummeksuttanut currytahna sopi ihan älyttömän hvyin kastikkeeseen. Tämä on varma illanistujaisten hitti salaatin kanssa tarjottuna, varsinkin kun kastike on ihan yltiöhelppo saattaa kokoon. 
  
Arvostelukappaleena saatu Yks olut!-kirja tuli meille kyllä tarpeeseen. Minä olen oluiden suhteen ihan vasta-alkaja, enkä ymmärrä niiden maailmasta juuri mitään. Sujuvasti erilaisia oluita tulee kuitenkin maisteltua. Olen myös erittäin iloinen, jos ravintoloissa juomana tarjotaan viinin vaihtoehtona myös olutta, sillä se monipuolistaa heti makukokemusta. Näin on käynyt esimerkiksi omaa panimotoimintaakin pyörittävässä Passiossa ja sisarravintolassaan Huvilassa.
Anikon kirja on hieno tietopaketti oluen historiasta ja oluen valmistuksesta. Kirjassa on esitelty myös erilaisia oluttyyppejä maun mukaan jaoteltuina. Kiinnostava yksityiskohta kirjassa on uusia oluita kokeilamaan kehottava sivu. Aniko vinkkaa esimerkiksi kahvinjuojille, että kannattaa kokeilla tummaa lageria, stoutia, imperial stoutia tai porteria. 

Mukavaa persoonallista otetta tuovat kirjailijan kertomat omat mieltymykset ja kokemukset. 
"Balilla surffauksen jälkeen nautittu vaalea lager on täydellistä, mutta kun saman tuotteen tuo Suomeen, siitä löytääkin vaikka mitä virhemakuja. Fiilis on eri ja olutkin maistuu toiselta. Valitettavasti."

Eniten itseäni kiinnostavat osuudet ovat oluen käyttö ruuanlaitossa ja ruuan sekä oluen yhdistäminen. Löysinpä tästä osasta kirjaa myös itseni, kun Aniko kuvaa broileri-salaattirullien saaneen uuden nimen bloggaritapaamisessa. Tarkemmin muistellen teimme silloin possua ja siinä ruohosipulilla salaattinyyttejä sitoessamme tuumasin että ruuan nimeksi sopisi oivasti myös bondage-possu. 

Ensimmäisenä kokeilimme kirjasta tätä oivaa maapähkinäkastiketta. Seuraavaksi kirjasta testiin mennee mango-lohiveneet tai karamellisoitu pekoni. 
MAAPÄHKINÄKASTIKE

2 rkl öljyä
1 rkl currytahnaa
1 dl kermaa
½ dl alea
1 rkl sokeria
3 dl suolapähkinöitä pieneksi murskattuna

lisäksi
possun ulko- tai sisäfilettä 
kourallinen kokonaisia suolapähkinöitä
paahdettua leipää
porkkanasuiroja

Kuumenna öljy pannulla, lisää currytahna ja sekoita. Lisää muut ainekset paitsi murskatut pähkinät. 
Keitä pari minuuuttia. Lisää pähkinämurska, sekoita ja anna hautua pari minuuttia, 

Grillaa tai paista liha pannulla. Paahda leipä. Laita lihat leivälle ja kastiketta päälle. Ripottele päälle kokonaisia pähkinöitä.

Olutsuosituksena Anikolla IPA-olut tai craft lager. 


Mm. seuraavat bloggarit ovat kirjoittaneet kirjasta ja jotkut ovat testanneet reseptejäkin: 

Aniko Lehtinen kirjoittaa itsekin blogia nimeltä Punavuori gourmet

5 kommenttia:

  1. No ei voi olla kun erinomaista!

    VastaaPoista
  2. Toi on niin hyvää. Mina ja kaverini Nella syödään sitä lusikalla.

    VastaaPoista
  3. Polkkis: eipä ihme, loisto-ohje!

    Nanna: Näin juuri!

    Aniko: Kiitos hienosta kirjasta. Uskon että tietoni tulee karttumaan paljon sen myötä! Tekeekö Mika teillä aina tuon kastikkeen?

    VastaaPoista
  4. Kiitos. Kyllä Mika meillä yleensä tekee noi itämaiseen vivahtavat ruuat muutenkin. Sillä on niihin parempi ote.....

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin