perjantai 30. toukokuuta 2014

Grillattua kukkoa herkusti

Seesaminsiemenet päälle ripsittynä tekevät grillatut kukot heti hiukan erimoisemman näköiseksi, eikö? Tummaksi grillattu pinta kätkee alleen ihanan mehevää kukkoa ja nautinnollisia makuja. Kokeile vaikka!

Alkuperäinen ohja on täältä. Jostain käsittämättömästä syystä reseptin kehittäjä on käyttänyt nahattomia paloja, mutta me toki pidimme herkullisen nahan kukon yllä. Jukka myös lisäsi appelsiinia sekaan, joka tekikin mukavaa makua kokonaisuuteen. 

GRILLATTUA KUKKOA VIETNAMILAISITTAIN

1 kg kukonkoipia
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 rkl kalakastiketta
4 rkl hunajaa
4 rkl sitruunamehua
2 rkl seesamiöljyä
4 tl mustapippuria
1 appelsiinin mehut ja kuori raasteena

seesaminsiemeniä koristeluun grillaamisen jälkeen

Sekoita marinadin aineet keskenään isossa kulhossa. Leikkaa kukonkoivet nivelkohdasta kahtia, jotta helpottaa tasaisempaa grillaamista. Lisää kukkopalat marinadin joukkoon. Kääntele koipia kunnes kaikki ovat saaneet osansa marinadista. Anna maustua jääkaapin viileydessä useampi tunti. Grillaa kypsäksi. Valele grillaamisen aikana marinadia kukkopaloille. Nosta kukkopalat kypsinä tarjoilulautaselle ja ripsi päälle seesaminsiemeni. 

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Välimäkiläinen Gastropub Rikhards

Joskus treffien sopiminen on vaikeaa, kun ihmisten elämä on niin kiiruista. Siksi onkin hyvä, että Kulinaarimurulan Jaana oli ajoissa liikenteessä ja sopi 9. joulukuuta mennyttä vuotta kanssamme tärskyt   toukokuulle kuluvaa vuotta. Tarkoitus oli etkoilla ennen ihanan Robbie Williamsin swingailuja. Alkuperäissuunnitelmat kotibrunssista vaihtuivat uuden ravintolatulokkaan myötä Välimäkien Gastropub Rikhardsin brunssiin
Rikhards on perustettu entisen kahden Misukka tähden paikan Chez Dominiquen raunioille. Ravintola on nyt sisustusrentoutettu mm. tyylikkään hauskoilla eläin-ihmistauluilla (joista aasitaulu oli kylläkin pelottava), pöytäliinattomuudella ja erilaisilla huonekaluilla. Astiat olivat mummolatyyppisiä, joka minusta rikkoi tyyliä. En osaa sanoa pidinkö tästä rikkomisesta vai en. Kokonaisuudesta pidin silti kovasti, se oli mielenkiintoisen lupsakka.
  
Otimme alkuun tuumailudrinkit, joista puuttuivat listalla mainitut marjat ainakin kokonaisessa muodossa. Hyviä drinkit olivat joka tapauksessa ja hintansa arvoiset. Drinkit olivat myös hyvin tarpeelliset, sillä tuumailtavaa listassa riitti, lähinnä annosten koko arvuuttelun vuoksi. Rikhardsin brunssi tilataan kokonaisuudessaan annoksina erilliseltä brunssimenulta.
Minä otin alkuun uusia perunoita Haugesundin silleistä tehdyllä sillikaviaarilla. Annos oli oikein maukas, mutta ei kyllä vetänyt vertoja hyvin saman tyyppiselle annokselle jonka söin viime kesänä Raumalla Gotossa.
Jaana nautti kuoressaan gratinoituja kampasimpukoita pinaatin ja savustetun heinäkastikkeen kera. Setin hinta 17 euroa mietitytti kovasti etukäteen. Haarukoidessaan annostaan leidi kuulosti ja näytti kuitenkin oikein tyytyväiseltä. 
Jukan valinta osui valkoiseen parsaan hollandaise-kastikkeella, hakkeloidulla kananmunalla ja piparjuurella. Hyvin maistui tämäkin. Valkoviinikaadot alkupaloille onnistuivat mukisematta myös kuusisenttisinä, mikä on oikein hyvä asia. 
Pääruuaksi otin tuhdin hampin, jota kutsutaan nimellä Rikhards BRGR. Luvattuja ranskalaisia burgerista ei onneksi löytynyt, mutta kaikkea muuta kuviteltavaa sitten olikin: kananmunaa, pekonia, sipulia ja gruyere-juustoa. Hampin kanssa sai salaatin, jossa oli ihanaa salaatinkastiketta. Kokonaisuus oli todella maukas. 
Juomana toimi hienosti India pale ale Snake Dog.
Jukka otti leivän, joka paljastuikin hyvin hampurilaiseksi. Briossisämpylän välissä oli hyvänkypsyistä naudanmaksaa, piparjuurella terävöitettyä puolukkaa ja karamellisoitua sipulia. Mies söi kaiken viimeiseen haukkaukseen ja oli valintaansa todella tyytyväinen. 
Jaana otti pääruuaksi Fish 'n' chipsin, jossa kalana rapeili marinoitu ja fritattu turska. Jaana kiitteli erityisesti mallasviinietikoitettuja ranskiksia. 
Seuralaisdaamimme oli jo etukäteen päättänyt ottaa jälkiruokalistalta maapähkinävoivanukkaan suolaisella toffeella. Vaikka vatsat alkoivat olla jo aika täynnä, ei etukäteisuunnitelmia voi tietenkään perua. Esillepano vanukkaassa oli patahieno ja maku sai Jaanan huokailemaan tyytyväisyydestä. 
Jukka vetäisi lämpimän raparperipaistoksen jäätelöllä, mutta pettyi kun paistos olikin haalea eikä lämmin. 

Minä otin sitruunamelissa-piimäsorbettia, koska en voinut yksinkertaisesti ohittaa noin mielenkiintoista jäätelöä. Tykkäsin pallurasta kovasti! Piimä maistui selkeästi, mutta ihanalla tavalla, sillä en pidä piimästä itsekseen. Otin keralle kahvia, joka tarjoiltiin ihanasti posliinisessa kannussa. Olin haukotuksineni todella paljon kahvin tarpeessa, sillä edellinen yö Kivistön teltassa jäi hieman lyhyeksi. 
Loppulasku minun ja Jukan osalta oli juomineen ja syömineen yhteensä 138 euroa. Vedestä ei laskutettu erikseen. Voisin mennä kyllä uudestaankin, sillä lupsakka tarjoilu, makoisat maut ja kekseliäs sisustus pelasivat hyvin yhteen. Paikka toimisi varmasti hyvin dagen efteriin, mutta pelittää kyllä ihan normaaliolollakin.

perjantai 23. toukokuuta 2014

#AAMIAISKUTSU työkavereille, fetamunakas loisti

Olen hyvin hyvin inspiroitunut Arlan #aamiaskutsusta. Minusta idea on ihana: kutsua ihan kuka vaan aamiaiselle kanssaan. Itse ajattelen, että kyse on hyvänmielen jakamisesta ja iloisen alkavan päivän toivottamisesta. Työkavereiden kanssa tulee vietettyä tovi jos toinenkin arkena, joten oli aika luonnollista ilahduttaa heitä tässä yhtenä päivänä. 

Minulla on ilona yli 40 työkaveria ja kun mukaan lasketaan talon siistijät - jotka tietysti myös kutsuin aamupalalle, porukka kasvaa entisestään. Mitään piperrystä en lähtenyt tekemään. Tavoittelin aika helppoa settiä josta jokainen löytäisi toivottavasti jotakin. Uskon onnistuneeni lopulta ihan hyvin, sillä pitkin aamua ja vielä iltapäivälläkin sain osakseni kauniita hymyjä ja kiitoksia. 
AAMUPALA TYÖKAVEREILLE

kurpitsasämpylöitä
salaattia
appelsiineja
vesimelonia
fetauunimunakas (ohje alla)
Luomu maustamaton jogurtti, johon sopi sekoittaa mustikoita ja vadelmia 
rahkainen mesiangervo-raparperipiirakka (ohje alla)

Kaikkein eniten kiitosta sai fetaisa uunimunakas, jonka ohjeen laitoin tämän postauksen loppuun. Kieltämättä se onnistuikin hyvin, vaikka jännitin suolaisuutta/suolattomuutta. Laitoin kuitenkin pöytään suolamyllyn, josta tarpeen vaatiessa sopi rouskauttaa lisäsuolat munille.
Myös raparperipiirakkaa kiiteltiin. Sen ohjeen muokkasin blogissakin tutuksi tulleesta piirakasta.

Parhaillaan Arlan sivuilla on menossa #aamiaiskutsu tien päällä-haku. Jos sinä haluat järjestää aamiaiskutsut, pistä lyhyt hakemus menemään ja voipi olla että Arlan porukka pyytää pakullaan paikalleen ilahduttamaan juuri sinun valitsemiasi ihmisiä. 



 
FETAUUNIMUNAKAS
pellillinen

20 kananmunaa
4 dl Arla Luomu kuohukermaa
1 purkki, jossa 180 g puolikuivattuja tomaatteja
400 g Arla Apetina kreikkalainen feta
suolaa
mustapippuria
päälle: isomaksaruohoa (tai muuta vihreää)

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa keltuaisten rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Suolan lisäämisessä kannattaa huomioida, että feta ja puolikuivatut tomaatit tuovat osaltaan suolaisuutta munakkaaseen. Parempi edetä maltilla ja laittaa pöytään suolamylly mahdollista lisäämistä varten.
Valuta tomaatit öljystä. Pilko tomaatit pieniksi. Murenna feta käsin. 
Laita uunipellille leivinpaperi. Kaada munakasmassa pellille. Lisää pilkotut tomaatit ja murusteltu feta tasaisesti joka puolelle. 
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. 
Laita kypsennyksen jälkeen munakkaan päälle isomaksaruohoa tai muuta vihreää. 

Puolittamalla ohjeen saat piirakkavuuallisen munakasta.
MESIANGERVOINEN RAHKA-RAPARPERIPIIRAKKA
uunipellillinen

MURUSEOS
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl kuivattua mesiangervoa* (tai vaniljasokeria)

POHJATAIKINA
noin 2/3  muruseoksesta
2 kananmunaa

TÄYTE
1 l  raparperipaloja
2 dl  sokeria
2 kananmunaa
4 tl  kuivattua mesiangervoa* (tai 3 tl vaniljasokeria)

PINNALLE
noin 1/3 muruseoksesta

Sulata voi. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon: käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan ja jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.

Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja.  Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

*huom! mesiangervo saattaa aiheuttaa allergisia oireita niille, jotka ovat yliherkkiä aspiriinille

*
YHTEISTYÖSSÄ ARLA

maanantai 19. toukokuuta 2014

Auringon ylevöittämä loistomakuinen lauantai

 
Kuvittele romanttinen, peltojen rajaama maalaismökki, joka on kotoisalla tavalla tyylikäs, kutsuva ja tutunoloinen. Vaikka et ole paikassa käynytkään muuta kuin kuvissa.  Mieti sitten mielessäsi tämän idyllin pihaan parisenkymmentä ruokainnostunutta, jotka rakastavat nauraa, syödä ja nautiskella.  Kuvittele vielä aurinkoinen kesäpäivä, niitä ihan ensimmäisiä, jolloin ihmiset tuppaavat tämän tästä taivastelemaan lämpöä ja valoa hymy huulillaan. Lisää tähän kaikkeen vielä leppoisa puuhastelu, kun kellään ei ole kiire vaan kaikki tapahtuu rennon letkeästi, soljuvalla tahdilla. 
Tällainen fiilis minulla oli, kun tapasimme ruokabloggaajien kesken Kivistössä viime lauantaina. Päräytin paikalle moottoripyörälläni, mikä oli jo iso osa matkanautintoa. Kaiken kruunasi teltassa ihanan pehmoisessa makuupussissa nukuttu yö, jota ylevöitti linnunlauluun herääminen. 

En aio puhua puhki leppoisan kesäpäivän tunnelmaa. Kiitän vain kaikkia paikallaolijoita, jotka tekivät kesän ensimmäisestä päivästä ihan erityisen sekä seurallaan että herkuillaan. Harmi etten pystynyt luikauttamaan teille kaikille yhteistä kiitoslaulua heti aamutuimaan yhdessä lintujen kanssa. 

 





  








keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Pillasinko?

"Ei saa pillata tuukille!" tuumasi pappani usein hymyssäsuin. Muuksi kuin taivassaloksi se tarkoittaa, ettei saa likastaa pöytäliinaa.
Nyt varmaan arvaattekin jo mitä tapahtui kun minä brunssi-innostuneena sain käsiini tällaisen punajuuridrinkin. A-PU-A!
Meidät kutsuttiin Nellen perheen luo brunssille ja luulimme menevämme ihan pienimuotoiselle syömingille kun lapsetkin oli mukana. Miten voin tuumata niin kun kuitenkin olen ollut Nellellä usein?

Tässä pääruokalautanen (oikeasti, kotibrunssilla erikseen alku-, pää- ja jälkiruoka), jossa hohdokkain uutuus oli grillattu varhaiakaali sinihomejuustokastikkeella. Nyhtöpossu ja naudan ribsit hupenivat myös kiivasta tahtia. 
 Punajuuriallerginen sai oman jälkiruokalautasensa.
Lapsille munkkia ja aikuisille ihanuuksia, mm. punajuurisorbet ja ketunleipägranite. 

Aika luksusta vai mitä?

Blog Widget by LinkWithin